Hlavní navigace

IEEE má mnoho tváří

18. 6. 2002
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Od superrychlých sběrnic a sítí, přes automobilové systémy až k medicínským zařízením, to vše je záběr normalizační práce IEEE. A v těchto oblastech se právě teď něco zajímavého děje: ratifikován 10 Gigabit Ethernet, schválen doplněk k IEEE 1394 a zahájena práce na normě pro Motor Vehicle Event Data Recorders.

IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) je mezinárodně uznaná organizace sdružující elektro-inženýry (v současnosti je jich kolem čtvrt milionu ze 150 zemí světa). Členství v IEEE je individuální, otevřené všem dobrovolníkům. Kromě vzdělávací a publikační činnosti vytváří IEEE důležité technické normy (IEEE Standards Association, IEEE-SA). Ve svém portfoliu má téměř 900 schválených standardů a přes 400 ve vývoji.

Asi nejznámější IEEE se týkají oblasti komunikačních sítí: výbor IEEE 802 normalizoval prakticky všechny lokální a metropolitní sítě (LAN a MAN), ale dnes si vyjma síťově orientovaných ukážeme i další standardy z poněkud jiných oblastí (i když po většinou stejně půjde hlavně o elektronickou komunikaci).

IEEE 802 přehledně

Zatím ještě nebyla příležitost souhrnně představit všechny pracovní skupiny nebo technické poradní skupiny (Technical Advisory Group, TAG) IEEE 802, které se starají o vývoj norem pro lokální a metropolitní sítě. Následující přehled to jistě napraví:

Struktura výboru IEEE 802: LAN a MAN

802.1 Higher Layer LAN Protocols Working Group
802.2 Logical Link Control Working Group (neaktivní)
802.3 Ethernet Working Group
802.4 Token Bus Working Group (neaktivní)
802.5 Token Ring Working Group
802.6 Metropolitan Area Network Working Group (neaktivní)
802.7 Broadband TAG (neaktivní)
802.8 Fiber Optic TAG
802.9 Isochronous LAN Working Group
802.10 Security Working Group
802.11 Wireless LAN Working Group
802.12 Demand Priority Working Group
802.13 třináctka asi nosí neštěstí, proto se nepoužívá ;-)
802.14 Cable Modem Working Group
802.15 Wireless Personal Area Network (WPAN) Working Group
802.16 Broadband Wireless Access Working Group
802.17 Resilient Packet Ring Working Group
802.18 Radio Regulatory TAG Regulatory Activities

10 Gigabit Ethernet ratifikován

Nedávno se na Lupě diskutovalo o 10gigabitovém Ethernetu, jeho vlastnostech a blížícím se schválení. Jaký by to byl standardizační zpravodaj, kdyby si nechal ujít příležitost přinést informaci o definitivním dokončení normy. Minulý týden byla dlouho očekávaná IEEE 802.3ae konečně ratifikována.

Její příprava trvala déle něž u předchozí verze (1 Gbit/s Ether­net), celé tři roky. Fyzická vrstva se ukázala jako největší oříšek, protože se pracovalo na nové technologii, která by „unesla“ rychlost 10 Gbit/s. Předchozí verze Ethernetu totiž měly možnost si leccos půjčit od již existujících záležitostí: Fast Ethernet se inspiroval u FDDI a Gigabit Ethernet zase u Fibre Channel, obé z dílny ANSI (American National Standards Institute), viz též článek Písmenková polévka aneb Sítě ve zkratce II. 10 Gigabit Ethernet neměl žádného podobného předchůdce, takže kolem 300 specialistů tvořilo opravdu od píky specifikaci 10 Gbit/s přenosu po jednovidovém a mnohovidovém vlákně. Problémy s řešením nakonec mírně zpozdily konečné schválení. Současný standard nabízí velkou flexibilitu v povolených délkách segmentu: od 65 metrů až po 40 kilometrů.

10gigabitový Ethernet, jak přiznávají sami jeho tvůrci, vybočuje z normalizační strategie IEEE, protože se již netýká pouze LAN (Local Area Network). Zatímco i jeho předchůdce, desetkrát pomalejší 1 Gigabit Ethernet, byl stále chápán svým určením jako LAN, nová specifikace se týká koncového řešení Ethernetu přes rozlehlou síť (Wide Area Network, WAN, viz článek Písmenková polévka aneb Sítě ve zkratce I. a diskusi k němu).

Pokud mohou něco napovědět výstavy, 10gigabitový Ethernet jakoby už v posledním roce ovládl trh: 10 Gigabit Ethernet Alliance jej nedávno demonstrovala na letošním SuperComm v Atlantě a ještě předtím se tato novinka objevila na NetWorld+Interop v Las Vegas. To však byly ještě neoficiální produkty (pre-standard), a ukázaly nejen vzájemnou spolupráci, ale také cenu této Formule, poněkud beroucí dech: od 40.000 dolarů do 100.000 dolarů za port přepínače. Teď už se budou moci zájemci schopní a ochotní zaplatit si rychlou síť spolehnout na produkty slučitelné se standardem. Přepínače pro 10 Gigabit Ethernet již nabízejí Cisco Systems, Enterasys Networks, Extreme Networks, Foundry Networks, Nortel Networks a Force10 Networks.

Oficiální 10 Gig Inaugural Expo se mělo konat už teď v červnu, ale bylo odsunuto právě kvůli pozdní ratifikaci normy. Bude se konat zřejmě až na podzim.

Připomínám, že všechny standardy IEEE 802 jsou volně k dispozici prostřednictvím programu Get IEEE 802, ovšem až po šesti měsících od jejich schválení!

Přidělování Ethertype v rámci IEEE 802

IEEE nedávno schválila zahájení práce na doplňku normy pro lokální a metropolitní sítě, která umožní výrobcům a vývojářům používat určité typy protokolů (Ethertype – přidělené hodnoty jsou k dispozici v dokumentu EtherType Field Public Assignments) pro experimentální účely a výrobu prototypů. Současný prostor pro identifikaci vyšších protokolů je omezený. Nový projekt P802a má stávající identifikátory zachovat a přitom alokovat malý interval právě pro účely firemního vývoje. Tak se má zamezit nežádoucí spotřebě dalších typů.

Přidělování a registraci Ethertype řídí IEEE Registration Authority Committee.

IEEE schválila doplněk k IEEE 1394

IEEE schválila nový standard IEEE 1394b High-Speed Serial Buses Allowing Gigabit Signaling. Tím se doplňují stávající normy IEEE 1394-1995 IEEE Standard for a High Peformance Serial Bus – Firewire a IEEE 1394a-2000 IEEE Standard for a High Performance Serial Bus- Amendment 1. Protokol IEEE 1394 se používá pro ukládání dat, v prostředí domácích sítí a jiných systémech.

Standard umožňuje gigabitovou signalizaci na vzdálenost až 100 m, na rozdíl od původních 4,5 m v nejstarší normě IEEE 1394. IEEE 1394b navíc podporuje více přenosových prostředků: od UTP (unshielded twisted pair) kategorie 5 po optická skleněná (do 100 metrů) i plastová (do 50 metrů) vlákna. Nová norma spolupracuje s šesti- a čtyř-kolíkovými konektory podle IEEE 1394 a IEEE 1394a.

IEEE 1394b specifikuje mj. kabely a konektory pro gigabitovou signalizaci; detekci a řešení fyzických smyček ve sběrnicové topologii; návrh obvodů pro přenos signálů kódovaných pomocí 8b/10b; rozšíření rozhraní k vyšším rychlostem přes osmi-bitovou paralelní sběrnici nebo bitově-sériovou sběrnici; protokoly pro dohodu o rychlosti signálu mezi komunikujícími zařízeními.

Podrobněji na IEEE Microprocessor Standards Zone a IEEE MSC homepage. O IEEE 1394 lze více informací získat v IEEE 1394, the A/V Digital Interface of Choice. Na rozdíl od IEEE 802 (LAN a MAN) nejsou tyto standardy volně k dispozici.

Informatika ve zdravotnictví

IEEE Engineering in Medicine and Biology Society, nedávno schválila záměr připravit tři normy pro oblast informatiky ve zdravotnictví:

  • IEEE P1073.1.3.16 He­alth Informatics – Point-of-Care Medical Device Communication – Device Specialization – Dialysis Device – pro komunikaci zařízení pro ledvinovou intenzivní péči a dialýzu (specifikace datových modelů a sémantiky);
  • IEEE P1073.2.1.2 Health Informatics – Point-of-Care Medical Device Communication – Device Specialization – Application Profiles – MIB Elements – definice specifické báze informací pro management (Management Information Base, MIB) pro objekty používané v komunikaci zdravotních přístrojů;
  • IEEE P1073.2.3.2 Health Informatics – Point-of-Care Medical Device Communication – Device Specialization – Application Profiles – Optional Package, Symmetric Communication – specifikace normalizovaného rozhraní pro zdravotnické přístroje, kteří budou moci fungovat jako klienti informací poskytovaných z jiných zdravotnických informačních systémů; zatím tyto přístroje plnily spíše funkci agentů.

Tři navržené standardy budou vycházet IEEE 1073-1996™ Standard for Medical Device Communications, která umožňuje propojovat zdravotnické přístroje u lůžka pacientů s informačními systémy péče o pacienty. Dovoluje také sběr dat z infuzních pump, ventilátorů, monitorů a dalších zařízení připojených k akutně nemocným pacientům.

BRAND24

Bezpečnost na silnicích

IEEE ještě jednou, tentokrát zase z jiného soudku: IEEE zahájila zbrusu nový projekt, v rámci své skupiny Vehicular Technology Society (VTS) týkající se bezpečnosti na silnicích. P1616 má vypracovat minimální normalizovaný protokol pro využití odolných paměťových systémů stále častěji používaných ve vozech různých typů, nazvaných Motor Vehicle Event Data Recorders (MVEDR). V současnosti je řízení těchto systémů výhradně firemní, každý výrobce automobilů jej řeší po svém. Bez otevřeně definovaného protokolu nemohou aplikace automaticky rozeznat typ dat, která se mají sbírat a sdílet.

Jakýkoli příspěvek ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu je báječný, protože statistiky jsou hrozivé a ještě hrozivější je výhled World Health Organization (WHO): v roce 2020 se mají stát nehody na silnicích třetí nejčastější příčinou zranění a smrti. V USA jsou automobilová neštěstí nejčastější příčinou smrti u dětí od čtyř let a dospělých do 33 let.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA je nezávislá síťová specialistka. Okusila český, španělský i kanadský vzdělávací systém. Vedla kurzy v 7 zemích a ve 4 jazycích, školila on-line pro UCLA.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).