Hlavní navigace

Integrace je in

30. 5. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Všichni se dnes spojují. Státy, portály, firmy. Vypadá to, že integrace je jednoduše in.
Michal Černý - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Když se spojili Centrum a Atlas, vyrojilo se nemálo otazníků nad tím, zda je toto spojení perspektivní, investice návratná a vývoj kompatibilní. Je překvapivé, že, dle mého subjektivního soudu, převažovaly názory záporné. Myšlenky o tom, že Atlas zanikne a Centrum takřka nic nového nezíská, byly vidět na každém kroku. A ejhle, emoce se ani neusadily a již je tu integrace další – Jyxo a Novy.

Server tn.cz svým potenciálem k dosažení požadovaného počtu návštěvníků zřejmě nestačí, a tak přišla na řadu zajímavá koupě. Otázkou je, co vlastně Nova koupila. Vyhledavač, agregát zpráv, blogovací systém? Nebo jen uživatele? Tedy jde o investici kvantitativní nebo o investici do technologií? Dost možná o oboje.

Nova se tedy může pustit do vybudování vlastního portálu. Téměř vše již má – zprávy, vyhledávač, blogy, televizní program, předpověď počasí. Na české poměry je to téměř vše, co je potřeba. Navíc je dobré připočíst i reklamní systém. Nova tedy jednoznačně má technologie i potřebné množství návštěvníků k tomu, aby mohla spustit portálový web, jak ho známe z Centra či Seznamu.

Otázkou je, zda Nova touto cestou bude chtít vykročit a zda by nedopadli jako Klikni.cz. Mezi technologie, které by bylo potřeba dotáhnout či přinést, by jistě patřil e-mail či komunitní projekt (třeba i s využitím blogů), sdílení záložek, slovník (ten lze pronajímat), mapy (poměrně drahá záležitost) a katalog.

Spuštění tn.cz bylo provázeno značnou kritikou, a nutno říci, že vesměs oprávněnou. Co by se s ním stalo po vzniku portálového webu, je těžké říci. Stejně jako to, co sama CME chce na český Internet přinést. Zatím koupila jeden z nejlukrativ­nějších subjektů v poměru ceny a výkonu, ale nic nenaznačila o dalším možném vývoji.

Tipy C

A jaké integrace se dočkáme příště? Šeptá se o Microsoftu a Seznamu, ale osobně si myslím, že dříve nějaký nákup provede Mafra, která se nebude chtít nechat ustrkovat CME, a to i přes to, že se tváří, že jí daná akvizice vůbec nevadí. iDnes má dnes nad Novou stále výhodu. Ať koupí prakticky cokoli, bude se mu to do velice volně a široce pojaté koncepce hodit. Nova svou cestu musí teprve najít a na tom, zda se jí to povede, závisí i zakoupené místo české internetové trojky.

Žádný překotný vývoj však čekat nemůžeme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).