Hlavní navigace

Názor k článku Internet do Číny nepatří od M.B. - Můžeme se hádat, zda v Číně je komunismus...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 11. 2005 13:08

    M.B. (neregistrovaný)
    Můžeme se hádat, zda v Číně je komunismus (ovšem z businesmany v ÚV), postkomunismus (tunelování tu řídí jen jedna strana), či tradiční nedemokracie (v které zde však žije skoro 1/4 lidstva), ale internet v Číně, stejně jako mnoho dalších věcí, funguje. Zážitky mám 2 či 3 roky staré, ale k horšímu to tam toho času snad nespěje. Pokud jde o cenzurování obsahu, možná vyspělé technologie pro Čínu využívá nejedna nadnárodní firma pro své zaměstnace pracujících v srdci Evropy.

    Přijedete do Šanghaje, vytočíte telefonní číslo, tuším čtyři osmičky, zadáte 4 osmičky jako jméno heslo a jste na českém internetu. Nekoumal jsem jak cenzurovaném, já kromě emailu potřeboval poslat práci. Ale proč by cenzurovali třeba texty v češtině a možná i v angličtině, kterou tu stejně zná jen top populace (zbytek často bojuje s latinkou). Traceroute byl docela zajímavý a měl jsem pocit, že nemusí jít ani o cenzuru jako o chytré přiškrcení provozu nepohodlným směrem (snad 13 hopů do světa).
    Někde ma druhém konci Číny čísílko v malém městečku v horách nefungovalo (je navíc v každé provincii jiné) ale v domácnosti bylo on-line připojení (pod jménem White-line). Panu domácímu zjevně nevadilo, co budeme na jeho domácím PC do světa vysílat, či přijímat.
    A v Pekingu jsem navštívil i tu i-kavárnu, cena asi 4Kč/hod, což je pakatel, když za MHD v jeden den (metro, bus) dáte 12x víc. Takže na nezájem si stěžovat nemohou a Číňané jsou rádi, že mají takový internet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).