Hlavní navigace

Názory k článku Internet do škol - neschopnost nebo spiknutí?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 6. 2001 10:03

    Hynek (neregistrovaný)
    Jsem správcem IT ve škole a byl jsem i v komisích, které posuzovaly výběrové řízení. Existuje právní norma, jak má vypadat výběrové řízení a tak s podivem sleduji reakci novinářů, kterým by udělalo zřejmě nepředstavitelnou práci, kdyby si ji přečetli. Mám na mysli jejich údiv, že komise vyřadí kandidáty na základě formálních nedostatků a vůbec nesleduje obsah nabídek. Toto ale ona dělat nemůže. Dokonce bývají komise dvě. Jedna zkoumá formální stránku a nemusí mít odborníky na obsah nabídek a teprve druhá zkoumá obsah. Pokud by první pustila nedostatky dál, je otázka, zda by se to neoctlo u soudu ze strany firem, které měly vše OK.
    Jinak se ale vlády nemohu zastat. Celý projekt je ve alibistickém komunistickém stylu. Dáme rovnostářsky všem, bez ohledu, kdo co potřebuje. Kdo by to taky zkoumal, že jo? (Je to stejné, jako když komunisté vybavili každou novou školu i chemikáliemi, se kterými žáci nesmí přijít do styku a ty se pak musely pracně likvidovat). Na celém projektu mě zaráží věc, která se moc nezveřejňuje. Vláda si za tyto obrovské peníze počítače vlastně jen pronajímá. Co bude po vypršení doby pronájmu? Počítače budou stále soukromé firmy. Bude pak chtět ona po školách další nájmy nebo počítače prodá? Proč nebyly počítače koupeny a pronajaté jen služby? A že vyhrálo konsorcium s Telecomem? To si myslím muselo být jasné každému, že to tak dopadne. Přece Telekom ještě patří vládě a jeho zdaněné penízky se vrací zpět do vládní kapsy. Ať už soukromé, tak státní. To, že tam budou úplatky je celkem jasné, ale jsem opravdu šokován nedostatky neúspěšných firem. Za takové se vyřazují i projekty za sto tisíc, na kterých firmám až tak moc nezáleží. Ale zahodit zakázku za miliardy? Chtělo by to vysvětlení od nich a obout se do nich kapku více. Třeba se nám smějí a skutečně mají subdodavatelské smlouvy v kapse.
  • 1. 6. 2001 11:05

    Veřejné soutěže (neregistrovaný)
    Vážení,

    vůbec nepochybuji, že tato soutěž je spojena se značnou korupcí. Co se týká technických parametrů, je určitě možné dopředu vhodně nasmlouvat v podstatě cokoliv.

    Ale...
    Kolika veřejných výběrových řízení jste se zúčastnili? Zřejmě žádného. Nemáte tedy tušení, jak to funguje.
    Věděli byste, že každý účastník musí projít sítem komise, která hodnotí zcela byrokraticky a dost přesně podle zákona (a to opravdu funguje, děje se to veřejně, bývá u toho notář a hlavně konkurence), zda předložené nabídky splňují podmínky soutěže. Zalepené obálky, úplnost dokumentů, zda jsou svázány atd. A přítomná přísedící konkurence se škodolibou radostí nepromine svým soupeřům nic, na to vemte jed.

    Tahle procedura je v našich podmínkách (bohudík!) v podstatě prakticky nezkorumplovatelná. To je taky pravda. Až byste byli vyloučeni z pár soutěží za legislativní chyby, pochopili byste, že tato pravidla se MUSÍ respektovat.

    Jsem pevně přesvědčen, že zúčastněné firmy si díky své zpupnosti a nadutosti byly jisty, že uplatí všechno.

    Vloudila se ale malá chybička, podcenili byrokracii.

    Neúspěšní budou muset vynaložit velkou snahu, aby přiměli zadavatele soutěž zrušit a byla vyhlášena nová. To už určitě nějak půjde zvládnout. Však už na tom určitě pilně pracují. Ovšem pokud příště nesplní zákonné podmínky, vyletí znova. Alespoň něco funguje. Myslím si, že tohle pochopí.

    Vítěz soutěže bude ovšem (a to zcela správně a legálně) chtít své vítězství potvrdit. Neúspěšní se pak mohou odvolat
    k Úřadu pro hospodářskou soutěž, Vrchnímu soudu atd. atd.
    A čas poplyne, soutěž bude přerušena. Tady už se dá lobovat úspěšně.

    Nechejme se překvapit, co bude následovat.

    Milan
  • 4. 6. 2001 12:39

    tervicz (neregistrovaný)
    Výběrového řízení pro státní instituci (byla to zakázka pro UVIS:) jsem se účastnil a z dobré vůle jednou týdně chodím učit informatiku a spravovat školní síť, takže by se dalo říci že o celé věci mám nějaký přehled a bohužel musím souhlasit, že jak byrokracie (přijdete 2minuty po uzavření, obálka má špatný formát apod. - prostě smůla, i kdyby byl projekt sebelepší...) tak korupce nabývají v téhle oblasti obludných rozměrů. A to všechno platíme:o(
  • 1. 6. 2001 14:54

    David Litvák (neregistrovaný)
    Jak mě laskavě upozornil pan Jiří Peterka, informace z Mladé fronty Dnes se nezakládá na pravdě. Pan Rajniš prý koupil "prázdné" s.r.o., což bylo rychlejší nežli zakládat nějaké nové, jinak prý ve skutečnosti působil na nějaké škole. Takže vtip to sice byl hezký, ale bohužel/bohudík, legendou se nestane.
  • 1. 6. 2001 14:59

    MK (neregistrovaný)
    ... pak je ovsem otazkou, proc p. Reinisch (tak by asi melo byt spravne jmeno), potrebovat tak narychlo srocko ...
  • 1. 6. 2001 18:32

    Jan Wagner (neregistrovaný)
    O cause jsem psal na Světě Namodro viz

    http://svet.namodro.cz/go/r-art.asp?id=1010514798

    a http://svet.namodro.cz/go/r-art.asp?id=1010528102

    Ale otázek je ve vzduchu stále hodně.
  • 4. 6. 2001 6:07

    raal (neregistrovaný)
    A zeptali se ministersti urednici na nazor pracovniku skol, kde jiz internet je v cinnosti? Kdyby meli reditele cekat, az co jim genialni ministersti urednici predlozi, tak by internet nebyl ve skolach ani za dvacet let. Ja osobne si myslim, ze dalsi podfuk, jak do soukromeho sektoru ulit penize je na svete. A ptam se, kolik jich jeste bude????
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).