Hlavní navigace

Internet Explorer 7: dostupný a testovaný

26. 1. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Přední událostí uplynulého víkendu se stalo zveřejnění aktuálních informací o novém buildu dlouho očekávaného prohlížeče Microsoft Internet Explorer (IE) 7. Poslední verze je volně ke stažení na různých serverech, ačkoliv původně měla zůstat utajena. Jaké změny a pokroky tedy nový IE 7 přináší?

Během posledních několika dní svět Internetu protkaly informace o dostupnosti neoficiální verze webového prohlížeče Internet Explorer 7 Build 5299 s přízviskem Beta 2 Preview. Samozřejmě se jedná o variantu, která neměla spatřit světlo širého světa, nicméně screenshoty a podrobné údaje se rozšířily rychlostí blesku. Některé servery dokonce bez okolků poskytly odkazy pro přímé stažení, včetně spekulativního návodu na instalaci – viz například windows.czweb­.org.

Nejedná se o beta verzi, ale jen o build, jehož chování se od finální verze může značně lišit, řekl nám Jiří Grund, tiskový mluvčí společnosti Microsoft. Ponechejme nyní na chvíli stranou diskusi o hledisku etickém i legálním a pokusme se sumarizovat dostupné novinky. Zevrubný popis IE 7 Beta 2 vychází zejména z informací dostupných na stránkách serveru Jcxp.net, který přinesl náhledy obrazovek a názory jako jeden z prvních. Bohužel nevydržel nápor lačných uživatelů a v době psaní tohoto článku vítá zájemce všeříkající hláškou „Bandwidth Limit Exceeded“, poměrně velké množství screenshotů však nabízel také Activewin.com a další, na něž se v dalším textu hojně odkazujeme.

Výraznou a již dříve avizovanou změnou představuje rozšíření o podporu záložek a základních možností konfigurace po prvním spuštění. Uživatelé se tak snad konečně nebudou ztrácet v záplavě nově otevíraných oken při odděleném načítání různých stránek. Odkazovaný screenshot navíc také demonstruje možnost relativní změny velikosti zobrazení, k čemuž slouží vpravo dole umístěná škála procent. Změna velikosti se přitom týká písma i obsažené grafiky. Jen těžko se dá přehlédnout také nové, do zlatova laděné logo prohlížeče.

Naopak se zdá, že nic převratného nepřináší například dialogy konfigurace internetového připojení ani základního zabezpečení. Výraznou změnou je integrovaná ochrana před phishingovými servery, kterou realizuje Microsoft Phishing Filter. Využívá se například porovnání IP adresy navštíveného serveru se seznamem známých phishingových a zkoumání podezřelého chování stránky. Kontrola může probíhat jak automaticky bez uživatelova zásahu, tak manuálně na požádání u konkrétní stránky.

Zbrusu nová je také podpora RSS kanálů, kterážto informace se již dříve oficiálně objevila na stránkách Blogs.msdn.com. V boji o finální podobu loga symbolizující RSS nakonec po vzoru Mozilly zvítězilo toto. Základní možnosti nastavení a použití díky svým screenshotům opět přináší server Winfuture.com. Vrátíme-li se zpět k „záložkovému“ surfování, pak u této vlastnosti nová verze Internet Exploreru nabízí možnost aktivace takzvaných Quick Tabs, tedy jednotného náhledu na miniatury vícero stránek, které jsou pomocí záložek otevřeny. Tento fakt pouze potvrzuje společností Microsoft dříve proklamované oficiální informace.

BRAND24

V doposud dostupných verzích Internet Exploreru se pro indikaci nahrávání stránky již tradičně používalo animované logo umístěné v pravém horním rohu prohlížeče. Build 5299 zobrazuje na každé záložce zvlášť rotující světle modrý prstenec, který po úspěšném stažení nahradí logo stránky. Přímo mezi standardně zobrazenými panely nástrojů lze nalézt položku Tools, která rychle zpřístupňuje základní možnosti konfigurace a parametrů zobrazení – kontrolu stránky Phishing Filterem, zapnutí a nastavení blokování pop-up oken, správu rozšíření apod.

Nejnovější neoficiální pohled na Microsoft Internet Explorer 7 tedy do budoucna zcela jistě slibuje velké změny oproti současné šesté verzi tohoto webového prohlížeče. Řada z nich má čistě vizuální podobu, těšit se však můžeme také na vylepšenou podporu bezpečnosti a snad celkově komplexnější prohlížeč. Pokud někdo touží po průběžných podrobnostech přímo z dílny společnosti Microsoft, pak mu jako dobrý zdroj poslouží oficiální IEBlog.

Zkoušeli jste IE 7 Build 5299 "na vlastní kůži"?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zástupcem šéfredaktora časopisu Computer, živě se zajímá o svět Windows, Internetu a nejen síťové bezpečnosti.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).