Hlavní navigace

Názor k článku Internet Explorer 7: Žádnou revoluci nečekejme od Michal Kubeček - Předpokládáte špatně. Obrázek bude nahrazen textem (tak, jak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 3. 2005 22:46

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Předpokládáte špatně. Obrázek bude nahrazen textem (tak, jak to dělá většina prohlížečů), ne že se do prostoru pro obrázek nějak nacpe text (jak to dělá MSIE). Oříznutí (podle MSIE), které propagujete, je pak už naprosto nepřípustné - alternativní text je tam proto, aby si ho mohl čtenář přečíst, nevidí-li z nějakých důvodů obrázek. Pokud mu z něj prohlížeč nechá jen pár znaků, je k ničemu.

    Považuji rovněž za naprosto přirozené a pochopitelné, že alternativní text se zobrazí stylem, jakým by se v daném kontextu zobrazil jakýkoli jiný text. Pokud vám taková představa připadá absurdní, zkuste se zamyslet nad tím, jaké zobrazení byste tedy vlastně považoval za správné. Defaultní písmo prohlížeče? Co když je černé a stránka má černé pozadí? Stylem textu, který je přiřazen elementu body? A proč zrovna body, proč ne nějakého jiného nadřazeného elementu (a nebo rovnou stylem daného kontextu)? Co když element body žádný styl textu přiřazen nemá? Co když má přiřazen styl, který je na místním pozadí neviditelný?

    Ono totiž zdaleka nejde jen o element h1, to byl jen názorný příklad. Může jít o styl jakéhokoli jiného kontextu, ve kterém je obrázek alternativním textem nahrazován.

    A ještě na jednu okolnost bych upozornil. V budoucím XHTML 2.0 se předpokládá, že element img zmizí úplně a bude nahrazen univerzálním elementem object. Tam už pak dokonce nebude náhradní text, ale náhradní obsah, takže při nezobrazitelnosti/nezobrazení objektu se vyrenderuje obsah přesně stejně, jako by místo elementu object byl jen jeho obsah. Je pak celkem logické, že <img … alt="nadpis"> by mělo být nahrazeno ekvivalentním <object …>nadpis</object> a také by se mělo stejně chovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).