Hlavní navigace

Internet Explorer 9: dohnat a předehnat

19. 3. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 12703
Na vývojářské konferenci MIX10 se Microsoft pochlubil technologickými novinkami v připravovaném Internet Exploreru 9, tedy podporou novějších webových standardů a technologií nebo větším využitím potenciálu grafických karet při vykreslování stránek. Vše ale zastínila zpráva, že Internet Explorer 9 nebude pravděpodobně podporovat Windows XP.

Poslední týdny jsou ve světě webových prohlížečů opravdu hektické. Vyšla ostrá Opera 10.50, evropským uživatelům MS Windows začal Microsoft (ne)dobrovolně nabízet možnost přechodu na prohlížeče od konkurentů, světlo světa spatřil nový Google Chrome 4.1 a v Las Vegas byly odhaleny technologické novinky z Internet Exploreru 9. Právě poslední události se podrobněji věnují následující odstavce.

Letošní ročník již tradiční vývojářské konference MIX, kterou opět Microsoft pořádal v Las Vegas, byl opravdu velmi očekávaný a jedním z důvodů byl právě Internet Explorer 9. Poprvé se o něm Microsoft oficiálně rozpovídal na loňské akci PDC 2009, ale tehdy šlo spíše o všeobecné představení vybraných novinek bez hlubších detailů. To na MIX10 byl už redmondský softwarový gigant podstatně konkrétnější.

Podrobněji představil technologické novinky, které v deváté generaci jeho prohlížeče mohou weboví vývojáři i koncoví uživatelé očekávat. Z technologického hlediska mají tvůrci prohlížeče Internet Explorer 9 dvě hlavní velká témata: navyšování výkonu a webové standardy. V obou těchto disciplínách prohlížeč Microsoftu tahá dnes za kratší konec.

Podpora webových standardů a technologií

Podporu webových standardů sice výrazně zlepšil Internet Explorer 8 s novým renderovacím jádrem, ale pořád je co zlepšovat. Mnohým vývojářům v něm například chybí podpora pro slibný vektorový grafický formát SVG založený na XML, jejž ostatní mainstreamové prohlížeče podporují již delší dobu. Microsoft splnil svůj starší slib a Internet Explorer 9 bude rovněž SVG podporovat. Šuškalo se o tom již dříve, protože Microsoft vstoupil do pracovní skupiny SVG při W3C, ale explicitní oficiální potvrzení přišlo až na MIX10.

Microsoft se také v praxi pochlubil podporou novinek z HTML 5. Na podporu značky canvas i přes všeobecná očekávání nedojde, ale zato bude Internet Explorer 9 podporovat značku video, o které se v posledních měsících hodně mluví a píše. Může totiž eliminovat nadvládu technologie Adobe Flash v oblasti online videa. Aby se však mohlo toto očekávání naplnit, musí prohlížeče podporovat alespoň jeden společný kodek na dostatečné technické úrovni. Z tohoto pohledu je dobrou zprávou, že Microsoft následuje Google a Apple, protože počítá s podporou primárně pro H.264.

Teď je míč na straně tvůrců Mozilla Firefoxu, kteří vystupují proti tomuto kodeku. Vadí jim jeho licenční a patentové zatížení a preferují otevřený kodek OGG Theora. HTML 5 totiž nespecifikuje kodek, který by měly prohlížeče využívat či preferovat pro nativní přehrávání multimediálního obsahu. Zdá se, že Mozilla Corporation (nebo Opera Software) bude ale moc malým hráčem, který těžko ostatní donutí přehodnotit kladný přístup k H.264. Dnes už má totiž velmi silnou podporu mezi ostatními tvůrci mainstreamových prohlížečů i mezi velkými poskytovatelů online videoobsahu.

Zpět však k Internet Exploreru 9 a jeho podpoře webových standardů a technologií. Microsoft se pochlubil úpravou HTML parseru kvůli přiblížení právě ke specifikaci HTML 5 a dále slíbil zapracovat na podpoře kaskádových stylů. To, co prý Internet Explorer 8 znamenal pro podporu CSS 2.1, má Internet Explorer 9 znamenat pro podporu CSS 3. Konkrétně bude podporovat všechny selektory a některé nové vlastnosti rámečků a pozadí včetně efektních kulatých rohů či gradientů. Devítkový Internet Explorer 9 slibuje také podporu pro DOM2 a DOM3, což je pro vývojáře hodně dobrá zpráva.

Výkon, výkon, výkon

Jestliže před pár lety byla hlavním marketingovým artiklem tvůrců prohlížečů bezpečnost, v posledních měsících je to výkon. Microsoft ví, že jeho Internet Explorer 8 na tom ani přes nové renderovací jádro není nejlépe (diplomaticky řečeno). U dynamických webových stránek je největší brzdou engine pro zpracování kódu v jazyce JavaScript, kde ostatní prohlížeče ten od Microsoftu překonávají rozdílem několika tříd. Redmondský softwarový gigant se konkurenčním vysokorychlostním enginům (jako je třeba V8, Nitro, Carakan či TraceMonkey) hodlá postavit svým novým výtvorem jménem Chakra.

Microsoft na MIX10 ukázal jeho výkonnostní srovnání v nezávislém a mediálně oblíbeném benchmarku SunSpider. Pravda, srovnával jablka s hruškami, protože vzal vývojovou verzi Internet Exploreru 9 a vpustil ji do arény mezi ostré či dokonce trochu starší verze současných prohlížečů. Důležité ale je, že alespoň jim se nyní Internet Explorer 9 přibližuje. Jak vidíte na grafu níže, Internet Explorer 8 je na tom opravdu hodně špatně, takže jakýkoliv posun k lepšímu lze jedině uvítat. Microsoft hodlá využít mimo jiné výkonu moderních vícejádrových procesorů.

IE 9 - SunSpider
Zdroj: IE Blog. Klikněte si pro zvětšení.

Povoleným dopingem by pro Internet Explorer 9 měla být i grafická karta. Microsoft chce využít jejích možností hardwarové akcelerace pro vykreslování webových stránek a ulehčit tak procesoru. To určitě není nová myšlenka. S něčím podobným třeba už delší dobu experimentuje Mozilla Corporation. Sám Microsoft téma při běžné práci víceméně zahálejících grafických karet otevřel s příchodem Windows Vista, kde uživatelské grafické prostředí využívá právě hardwarové akcelerace.

Na rozšíření možností jejího využití se připravil uvedením technologie Direct 2D, což je novinka z Windows 7 dostupná ve formě aktualizace i pro Windows Vista. Svou pozornost tímto směrem upíná i Mozilla Corporation. Experimentální buildy Firefoxu už umí Direct 2D také využít a na načítání mnohých populárních webových stránek je to opravdu znatelné. Právě Direct 2D však je jedním z důvodů, proč Internet Explorer 9 nebude podporovat Windows XP.

Jen pro Windows Vista a vyšší

Microsoft se (nepřímo) dušuje, že to není kvůli posílení efektu tzv. morálního zastarání tohoto stále nejrozšířenějšího operačního systému. Tvrdí, že moderní funkce v Internet Exploreru 9 potřebují i moderní systém, kterým zkrátka už Windows XP nejsou. Podobný argument použil při obhajování nepodporování DirectX 10 (a později DirectX 11) ve Windows XP, což dopálilo nejen hráče počítačových her, ale i zástupce herního průmyslu a výrobců grafických karet. Odpor však nic nezmohl a Windows XP podporují pouze DirectX 9.

Už Internet Explorer 8 nenabídl uživatelům Windows XP všechny funkce, ale pořád byl pro ně dostupný. Technologické preview Internet Exploreru 9 pro vývojáře je však k dispozici jen pro Windows Vista s druhým servisním a systémy Windows 7 a Windows Server 2008 R2, které stále voní novotou. Pokud to skutečně bude platit i o ostré verzi, bude to problém. Podpora nových webových technologií totiž ztratí své kouzlo, protože tu stále bude obrovské množství uživatelů s Windows XP (minimálně v nejbližších letech).

BRAND24

To by mohlo zásadně omezit konkurenceschopnost HTML 5 nejen v multimediální oblasti a opět odsunout již léta marně očekávaný nástup SVG. Spoléhat na hladký přesun uživatelů Internet Exploreru k modernějším prohlížečům by bylo naivní, protože dodnes se například stále nedaří odsunout zastaralý Internet Explorer 6, přestože uživatelé Windows XP mají k dispozici již dvě jeho nástupnické verze a pestrou nabídku tzv. alternativních prohlížečů.

Nové funkce pro koncové uživatele?

Na MIX10 byla řeč prakticky výhradně o technologických novinkách pro webové vývojáře. Ty se samozřejmě v konečném důsledky dotýkají i koncových uživatelů, ale funkce prvoplánově pro ně zatím nebyly předmětem prezentovaných záměrů Microsoftu. Určitě se nějaké objeví, ale zatím nejsou na pořadu dne a i v preview verzi byste je hledali marně. Ta ostatně nemá ani pořádné GUI. Je to skutečně jen technologická ukázka pro vývojáře. O nových funkcích tedy zase někdy příště.

Kterou z novinek hodnotíte jako nejdůležitější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).