Hlavní navigace

Názory k článku Internet Expres: bundle nebundle

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 5. 2004 7:43

    Karel (neregistrovaný)
    Výborně! Ještě vypátrat, zda pro slevu na Telefon Univerzal/Dialog je nezbytně nutné mít ADSL přímo od ČTc, nebo ji zíkazník může mít i od jiného ISP, a pan Peterka získá titul Sherlock Holmes roku 2004!
  • 17. 5. 2004 9:13

    tomber (neregistrovaný)
    IMHO je to jasné: Telecom umoznuje vice variant (aby na nejs nemohl UOHS nebo CTU), ale sam propaguje a aktivne nabizi jenom tu, co se mu libi. Z jejich pohledu to neni spatny napad.
  • 17. 5. 2004 9:13

    noname (neregistrovaný)
    Doplnění pro pana Peterku (a ostatní, které to zajímá)
    Tarif universal za sníženou cenu si může ke svému ADSL objednat libovolný ADSL operátor. Nicméně proč by to dělal, z AO hlediska je to jeden z nejméně výhodných tarifů.
    To že to není opravdový bundle je nutnost, kterou udělali aby se vyhli úohs, ale imho je jedno jestli jsou an faktuře položky dvě či jedna, ale jak to nabízejí, kdy se evidentně jedná o nucení odběru jiné služby
    Mělo by být možné si k tomu koupit i třeba home mini, tj. finální celková cena může být nižší.
    Takže si to shrňme:
    je tu nabídka Contactelu, 3 GB 512 kb/s měsíčně za 650 Kč druhá je od Telecomu, 0,5 GB 512 kb/s a vyšší objem jen 256 nebo 64 kb/s měsíčně za 720 Kč. U Contactelu můžete stáhnout třeba v jednom týdnu třeba 3 GB při plné rychlosti (i víc, když pak připlatíte), u Telecomu by vám zbylých 2,5 GB trvalo 2× až 8× tak dlouho. Na druhou stranu, když budete potřebovat stáhnout více než 3 GB tak je pro vás Telecom výhodnější (dokud Contactel nesníží objem dat). Podle Telecomu se 90% lidí vejde do těch 3 GB, takže pro ně by měl být lepší Contactel. Nicméně člověk je tvor podivný, takže rozhoduje nikoliv podle svých potřeb, ale je ovlivněn médii a tak prodej bude asi vypadat jinak.
  • 17. 5. 2004 13:29

    Novotny (neregistrovaný)
    13.5.2004 Telecom potvrdil platnost objednavky na zmenu sluzby IOL Broadband 512/128 3GB na sluzbu Internet Express 512/128 a to bezplatne s hlasovym tarifem Home Mini.
  • 17. 5. 2004 10:16

    petr (neregistrovaný)
    Musim si opet postezovat: jakakoliv diskuze o ADSL (ci jinem zpusobu pripojeni krome DIAL-UP a GPRS) me, mirne receno, muci. Jsem totiz z vesnice, kde si muzu jenom nechat zdat o ADSL ci WiFi ani CRa a jejich BT Angel tu u nas nema signal (ackoliv bydlim asi 15km od Jestedu s primou viditelnosti).
    A kdyz v TV vidim monstrozni reklamu CT na ADSL, otevira se mi nuz v kapse.....A pak ze u nas neni diskriminace (i kdyz chapu, ze par vesnicanu zadneho operatora nemuze ekonomicky zajimat....)
    KDY I U NAS BUDE NEJAKY RYCHLY INTERNET !!!!
  • 17. 5. 2004 10:30

    Karel (neregistrovaný)
    Mohu dát dvě rady:

    a) počkat si na spuštění CDMA od Eurotelu plánované na červenec - možná budete v dosahu

    b) posbírat další zájemce ve vaší lokalitě a oslovit providery v okolí - pokud uvidí, že má vážný zájem více lidí, třeba s nějakou nabídkou přijdou. Přece jen pro skupinu 20-50 lidí už se dá vymyslet něco k oboustranné spokojenosti.
  • 17. 5. 2004 11:06

    Mem (neregistrovaný)
    Co mas z toho, ja jsem z Olomouce nedaleko centra, a mistni ustredna taky zatim nic :-/ (vzdalenejsi sidliste samozrejme pokryte je)
  • 17. 5. 2004 15:09

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Taky cekate, az Vam nekdo strci nabidku az pod nos? Co treba jit na to opacne - stimulovat nabidku poptavkou? Delate nebo jen zmucene ctete diskuse?
  • 18. 5. 2004 8:47

    Pavel (neregistrovaný)
    DD, poraďte mi prosím, jak stimulovat nabídku poptávkou na vesnici, která má méně než sto stálých obyvatel a zájemců jakýkoliv internet je asi pět.
  • 18. 5. 2004 9:11

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    5 lidi s neukojenym zajmem? Tak to mate v podstate poklad... - slozte se na rozumnou linku,jednorazove investujte to, co ISP nechce, protoze quli peti lidem je to vo nicem, a distribujte si treba via 2.4GHz Wi-Fi. Problem? Staci jen chtit...

    Pokud si myslite, ze zit v zavetri velkych mest je nejake terno, tak Vas mohu ujistit, ze kde jaka koncina republiky na tom byla a je stale daleko lepe nez tyto primestske oblasti Prahy, Brna, Ostravy atd. (ostatne, vykriky zde to potvrzuji rovnez). Nas problem je spise v tom, ze pres nas zari "dalkove" trasy a tak je problem s cistotou pasma...

  • 18. 5. 2004 9:39

    Karl (neregistrovaný)
    5 lidi je malo, to by museli platit kazdy cca 2000 Kc a to je mozna ochoten platit mistni stezovatel ale ne ti 4 dalsi. Ti si podle me predstavuji neco okolo 700 Kc :-)
    Neplatite vy dan z toho ze jste na vesnici? Mate tam jine vyhody, nez ti co bydli ve meste... :-D Ja treba kolikrat musim parkovat az 300m od baraku ;-)
  • 18. 5. 2004 10:42

    noname (neregistrovaný)
    mimo krajská města, tam kde není jiný poskytovatel můžete pořídit linku v podstatě dvěma způsoby - bezdrátovým odskokem (když máte štěstí a do 30 km daleko na přímou viditelnost je nějaký poskytovatel) - pořizovací náklady - od 150 tisíc za 2 Mb/s (nic pomalejšího se nedělá) a to nepočítám když byste potřeboval retranslace. Měsíčně - když bude hodný poskytovatel, tak třeba jen IP konektivita, za 2 Mb/s by vám účtoval min. 3 tisíce a to by neměl marži. Takže 3 tisíce/5 = 600 Kč, pořizovací náklady dohromady včetně wi-fi atd. 200 tisíc/5 = 40 tisíc na jednoho
    A nebo carrier network od českého Telecomu. Za 4 tisíce seženete při troše štěstí 64 kb/s linku. Pořizovací náklady - router, wifi, instalace telekomu = dohromady cca. 40 tisíc, tj. 8 tisíc na osobu. Platit 8 tisíc instalák a 800 Kč měsíčně za 64 kb/s s 1:5 overbookingem je asi nesmysl.
    Takže bohužel asi opravdu budete mít peška, chce to aspoň 10 lidí a nebo sehnat nějaký podnik, který je schopný investovat více.
    Přesně pro tyto účely je ve světě dial-up s flat-fee. U nás bohužel neexistuje.
  • 18. 5. 2004 11:00

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Nevim, kde mate sve dodavatele, mozna je na case je zmenit. Zapomnel jsem na jakekoli mnozstevni slevy, rozdily mezi tzv. firemnimi a personalnimi tarify apod.

    Bezdratove se da propojovat i na daleko vetsi vzdalenosti a to i pri dodrzovani veskerych norem. Predpoklady predpokladam znate. Mluvil-li jste o 30km, pak by mne zajimalo, o jake technologii mluvite s porizovacimi naklady 150+ penez? Ja si myslim, ze se da bezne poridit za cca 1/2 cenu. Na druhou stranu bych chtel videt ISP, ktery by chtel za 2Mbit jen 3 tisice...:-). Vite, ono se to zpravidla dela jinak, pokud je to pro ISP zajimava lokalita (treba Contactel takto obsadil velke mnozstvi republiky) a presto tam jeste nema zazemi ma vlkou sanci at uz osoba ci firma v dotycne oblasti sehnat nekolik zakazniku (CTT mel tusim podminku 4x 64kbit) a konektivitu dovede na sve naklady, vybuduje AP a zaroven Vas za prijatelny peniz pripoji... - pokud si myslite, ze Jizni Cechy je mesto na meste, pak vezte, ze zrovna takto se tam site budovaly a buduji...

    Porizovaci naklady na dalsi technologie, kde se dostavate do zajimavych vysin nebudu komentovat, nerikam, ze to za takove penize nelze poridit, domnivam se (a mam i osobni zkusenosti), ze to lze i podstatne levneji. Navic jste taktne, mozna z neznalosti, opomnel jine technologie, ktere jsou nasaditelne i na samote u lesa. Jako kazda technologie, vse ma sve pro a proti. Pokud opravdu touzite a chcete pripojeni k Internetu za rozumne penize, tak zaplatte, urcite Vam ho dotahnou, cest je hodne a Telecom nemusi byt ta zaba na prameni.

    Dial-up ve svete existuje, stejne jako u nas, otazka zpoplatneni je podobna jako ja bych se rad vztekal, ze ke mne nevede optika a nemam 10Mbit (klidne s agregaci 1:100) za tisicovku jako Japonci a dalsi oblasti - je to k necemu? Copak to, ze to nekde je znamena, ze si to budeme vydupavat? Samozrejme, stimulujme poptavkou nabidku, bohuzel, proc nabizet smetanu, kdyz stadu staci plev, on ho rad koupi. Je to stejne, jak v telekomunikacich, tak v jinych oblastech (srovnejte si podmnky pojistek pred 10 lety a dnes a srovnejte plneni a placeni...). Jo, ze to vetsina naroda zere nekolika vyzirkum uz neni muj problem, pokud mohu nepodilim se na tom (ackoli pres dane a tzv. solidarne socialni systemy jsem k tomu nucen porad), Internet jsem mel davno, dlouhou dobu jsem ho opet nemel, protoze jsem odmitl byt nevolnikem operatora, dnes by eventualita zase byla, opet jsem si jej poridil pres 2 mesicema, az to bylo pro mne zajimave a podminky unosne... - kdyby se takto chovali i ostatni, urcite by par spolecnosti zmizelo ze zemskeho povrchu, coz by vubec nevadilo, stejne delaly akorat bordel na trhu a vysledek byl mizerny pro vsechny...

  • 18. 5. 2004 15:34

    noname (neregistrovaný)
    no myslím, že zrovna o pořizovacích nákladech něco vím, my se dokonce známe ;-)
    S těma 30 km jsem měl na mysli 10,5 GHz a 2 Mb/s stojí 150 kilo výše. Jestli víte o něčem levnějším - určitě mě to zajímá, dejte kontakt.
    Myslím že vesnice, kde je 5 potencionálních klientů co chtějí platit max. 700 Kč nebude zajímavá pro nikoho, to je bohužel holý fakt. Jestli tvrdíte, že to tam Contactel namontuje, tak se vsadíme, já vám pošlu mail a jsem si jist, že v ten okamžik pochopíte, že jste prohrál ;-)
    Další pořizovací náklady - zřízení linky od českého telecomu 8 tisíc, router od cisco 15 tisíc, wifi ap tak za 3 tisíce nejlevnější rozumný, klient za 2, antény po dvou tisících, tisícovka na každého na drobnosti okolo a to se držím u všeho hodně u země a nepočítám instalaci.
    co se týče posledního odstavce - zde je asi shoda. Já si nemyslím, že by měl mít každý broadband i když si vybral bydliště na viederholci. Na internet mimo obydlená území slouží cdma, gprs, dial-up.
    Já jen chtěl schladit nadšení některých lidí, kteří slyší telecom a už píšou "serte na něj a pořiďte si wi-fi". Ano, mají pravdu, ale není to samospasitelné a opravdu jsou místa kde to prostě tak jednoduché a levné není.
  • 18. 5. 2004 16:33

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Z noname se to blbe poznava...:-)

    Contactel dokonce jako zakaznikovi byl ochoten montovat cokoli, co zaplatil - a ten obousmerny satelit byla jedna z puvodnich variant (a to se prosim jednalo o 64 maximalne 128 kbit!). Treba Dacice - male ci velke stredisko (ano "obecni urad" a skolu to ma)? Byl tam slovy jeden lokalni mistni provozovatel, ktery navic kaslal na jakekoli vyzarovaci normy... Dokonce ve sve dobe i KPNQwest natahl linku - na strane zakaznika nebylo drahe CISCO - ona stacila COSA karta... Pokud vim, do dnes tam CTT moc zakazniku nema, presto tam vede 2Mbit, stacil, aby se to veslo do tabulek produktakovi v CTT... - snazte se, jde ziskat zajimave veci bez ohledu na cenikove polozky ci ceny... Pokud vim, LLU je realitou, o cenach se bude jeste chvili diskutovat (a skonci to u CTU), takze tech 8tis nebude dlouho platnych (tedy ja vim, ze mimo volacku je to nejakych 11 a v miste se da stlacit na 5, ale to je jedno), router nemusi byt CISCO, pokud zustaneme u pojmu ROUTER, pak HW stoji nejake 3-4 (mluvil jste o SOHO segmentu), wi-fi AP sedi, antena za polovic, instalace - ta trochu beldenu a konektory na pigtail.... - tisicovka za vsechny body...

    Ja bych Vas posledni odstavec poopravil, nikoli serte na CTc a poridte si Wi-fi (pro koncaka cca 3.5 tisice i s dani). Vykaslete se na molochy, poridte vhodnou a financne utahnutelnou konektivitu a tu si rozvedte rovnez zpusobem, ktery je pro Vas nejlevnejsi s ohledem na mistni podminky... coz ostatne byla pointa i meho puvodniho prispevku - nesed na zadku a nadavat, ale konat..

  • 18. 5. 2004 22:15

    noname (neregistrovaný)
    1. každý je ochoten montovat cokoliv co někdo zaplatí, problém je, že 5 lidí co je ochotno platit 700 Kč to nezaplatí.
    2. SAT už CTT nenabízí a stejně byl dražší než 5*700 Kč.
    3. Dačice mají 7991 nikoliv sto, to jste skoro o dva řády jinde. Tam je šance, že tam seženete kritickou masu rovná jistotě
    4. LLU není realitou ale parodií. Zeptejte se Telenoru a pochopíte. Myslíte si, že by někdo zainvestoval 150 tisíc za kolokaci a několik set tisíc za linku, hardware atd., aby pak měl možnost připojit 100 zákazníků - babiček, co platí 190 Kč a on by musel když by chtěl dávat i telefon platit za každou linku 400 Kč?!?!?!
    5. router sice cisco být nemusí, ale vzhledem k tomu, že jak už jsme se snad dohodli jiné řešení než linka od telecomu neexistuje, tak tam potřebujete analogové rozhraní a žádné levnější soho neexistuje (a hlavně velký provider by nemontoval nikam žádné shity)
    6. to už jsem myslím vysvětlil - když neexistuje dostatečná masa lidí, tak prostě neexistuje finančně utáhnutelná konektivita. A když je to na vesnici, kam lze jít pouze cestou carrier network (tj. ne nějakým levným odskokem třeba ve 2,4 GHz z vedlejší vesnice) tak ta kritická masa začíná na někde okolo 10 lidí. Zkuste se nad tím chvilku zamyslet, zkuste si to propočítat a dospějete k tomu samému co já (já se těmi kalkulacemi zabývám profesionálně, takže o tom něco málo vím ;-)
  • 18. 5. 2004 23:50

    Karl (neregistrovaný)
    Ad bod 4. Pred rokem jsem tu chladil horke hlavy co absolutne nesouhlasili s pausalem a kreditem na svem "Home mini" co ma jejich babicka pro pripad nouze a tesili se na LLU. Tesili se, ze jim Contactel s Tele2 pres LLU nabidnou telefonni linku bez pausalu (jak je to obvykle v Polsku, Nemecku, Etiopii a Slovinsku) a s cenami volani jako ma Mostecka uhelna, a.s. Ja jsem vypocitaval naklady ktere laicky vidim (floorspace, HW, pokryti siti techniku s Fabii 1,9 SDI a kufrikem plnym sroubovaku a mericich sond) a porad me to nevychazelo.
    Muzu se pana Nonama z Contactelu zeptat jestli ma tvrda cisla?
    Mimochodem, me treba 10 lidi pripada jeste porad malo. Je treba pocitat s dalsimi naklady v pripade geografickeho rozptyleni techto lidi, finacni nestabilitou jedincu apod. Je potreba to predimenzovat. Ono totiz kdyz bude 10 lidi platit strop toho co jsou ochotni platit a najednou jeden, dva "vypadnou", tak na nekoho je ta pripojka "napsana", ten ma najednou zaplatit 14 000 Kc a vybere jenom 10 000 Kc. Jak dlouho bude doplacet nez sezene dalsi podilniky? Jinak u nas v baraku jsem se poptaval (mam zalusk vymenit ADSL za pevnou 256 kbit/s) a asi polovina partaji v baraku souhlasi. Predstavovali by si tak 300-500 Kc a hlavne by to nesmelo nic stat jednorazove, protoze uz kupovali ten pocitac a ten ma ten modem, ze. Asi dve partaje jsou ale "normalni" ;-)
  • 19. 5. 2004 11:17

    noname (neregistrovaný)
    a) nevím proč si myslíte, že jsem z Contactelu. To že o jejich síti (a o mmnoha dalších) vím nic neznamená, na Contactel tu padla otázka od někoho jiného, tak jsem odpovídal na něj.
    b) nevím kdo se těšil na linku bez paušálu a kdo tvrdil že ji tele2 či contactel nabídne, já to určitě netvrdil. Jestliže je někde linka bez paušálu, tak jen proto, že je paušál započítán do ceny. Což u nás možné není, protože není možný přeprodej paušálu (jak mimochodem Contactel upozornil opět ve svém nedávném manifestu).
    c) deset lidí je imho minimum a počítá i s případnými problémy. Když by platili 600 každý za linku, tak už se na 64 kb/s složí a společné náklady se rozpočítají mezi těch prvních deset. To že se jeden z nich pak odhlásí není až takový problém, ty společné náklady to neovlivní a měsíční paušál stoupne o 67 Kč. Určitě by ale těch 10 lidí neměl být strop a ani jsem to tak nemyslel, ale naopak dno, od kterého se lze odpíchnout, takže musíte mít nějakou šanci získat další. S každými 2 novými pak můžete rychlost linky navyšovat o 64 kb/s (zhruba) Takže třeba 512/512 s overbookingem 1:20 za cenu 600 Kč lze pořídit při cca. 23-25 lidech. Když zachováte stejný "vstupní poplatek", který jste měl na začátku když jste hardware rozpočítával mezi deset lidí, tak získáte i nějaké volné finance na pokrytí případných problémů.
    Samozřejmě v ceně není započítána práce atd., je to prostě sousedská síť. A nepočítám daně a takovéty věci.
    Ad poslední část - kolik máte lidí v baráku? Když už jsme u toho Contactelu, tak se koukněte na http://www.contactel.cz/script/2_servbasic.asp?rid=201
  • 19. 5. 2004 12:56

    Karl (neregistrovaný)
    Vy jste to asi nebyl, byli to nejaci mladi a neklidni co chteji 3-5 hodin denne na internetu studovat, pracovat a bavit se. A to i na svem ranci za loukou u lesa.
    Uz jste nekdy nekomu "prodaval" neco podobneho? "Za tu Fabii budete mesicne platit 4800 Kc, ted ale jdeme do kseftu s nemovitostma, kdyz to vyjde dostanete nosic surfoveho prkna zdarma, a kdyz ne, budete za Fabii platit vic, mozna 5200 Kc nebo 5400, to se jeste nevi." To musi byt velmi peclivy vyber tech desiti lidi co do toho jdou. Ja bych do toho jako " hlavni platce" nesel.
    Ten Contactel to tam velmi zamlzene... "Služba podporuje rychlost až 512 Kbps mimo špičku.", "Přivedení ethernetového kabelu ukončeného v zásuvce až k vám do bytu.", "Služba je určena pro připojení jednoho domácího PC." - vubec nevim vo co de. A jeste navic to nejlepsi: "Službu lze získat jen jedním způsobem.
    Poté co objevíte ve vaší schránce nabídkový leták, nebo si všimnete nabídky vyvěšené ve veřejných prostorách vašeho domu, můžete nahlásit své kontaktní údaje na bezplatné lince Contactelu. "
  • 19. 5. 2004 13:10

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Ale to je porad dokola - chtit muze kdokoli cokoli, kdyz to zaplati dle nabidky muze to mit, pokud neni nabidka, zrejme se minuli, pokud opravdu o to stoji je treba zjistit proc a delat neco pro zmenu...
  • 19. 5. 2004 12:59

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Ad Vas zaver - to je ale hloupost tech lidi, ja si koupil pocitac, interni integrovany modem nemam, vim proc...

    To je jako s televizema, kolik jich ma digitalni vstup - digitalni vysilani je realitou a masove bude do par let - televizor kazdy za par let vyhodi? Kdyby lidi mysleli a nenechavali vsechno na statu, pak by to tu taky vypadalo jinak...

  • 19. 5. 2004 13:16

    Karl (neregistrovaný)
    Bavime se o normalnich lidech v Dacicich a Hornich Krcmarich. Netahejte do diskuze sebe a co by jste udelal. Jste tezce nereprezantitivni vzorek. Jak v tomto pripade pomuze to ze vy nebo ja "jsme chytrejsi" a rozslisujeme 56k modem od dalsi nutne investice v pripade alternativniho pripojeni? Nikdy jste asi neobchodoval - pristup ze ten clovek neco udelal spatne, tak at si to vodsere je zcestny. Situace se musi nejak resit, natrasani hrudniku nepomuze. V tomto pripade lidi nedonutite koupit wifi karty a podilet se na nakladech na AP, tak aby se dal udelat vytouzeny internet ve smyslu jak jsme se bavili "nahore". Proste jsem tim chtel rici, ze lidi nerozlisuji nektere detaily. Taky me mohli rici, ne ze uz investovali 15 kKc do PC, ale ze si koupili klimatizaci. Proste maji pocit ze zadne dalsi investice nechteji delat. Prace s lidima je to nejtezsi a proto mam velmi velky odstup od prohlaseni "sehnat 10 sousedu a je to".
  • 19. 5. 2004 13:56

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Prominte, az se zmeni mysleni lidi, ze jsou odbornici na vsechno a chytri jak radio, mozna to bude jinak. Ja do spotrebni elektroniky nedelam, stejne tak nerozumim mnoha jinym oborum a samozrejme ze se divam na cenu, ale nekupuju vzdy jen dle tohoto kriteria, ale necham si VYSVETLIT proc to stoji tolik a co tim ziskavam... (a taky treba vesmes nekoupim zbozi z bombastickych letaku) Nejsem typ praveho ceskeho domaciho kutila, dilnicku nemam (ale zahradku, to zase jo) - vim, kolik by me vybaveni stalo, takze kdyz neco potrebuju jdu se poradit k brachovi, ktery je na tyto veci suprovej, obcas se pohadame, mam na vec jiny nazor, nakonec se shodneme. Obcas ze sveho technicko/inzenyrskyho pohledu mam neco jako jasnou vec, ale v okoli to nikdo nenabizi... jako zadostiuceni pro mne pak je, kdyz najdu firmu, ktera mi to za rozumny peniz (mozna ne zcela na urovni nakladu) doda a namontuje...

    Ac IT profesional - presto jsem si nechal sve Wi-Fi pripojeni namontovat, chasnikum to trvalo se vsim vsudy asi hodinu a pul (vcetne krimpovania a predvadecky) a kdyz jsem si pak spocital, ze v nakupce, kdybych si material a zarizeni koupil sam bych usetril asi 500 Kc v 3.500,- investici jsem nevahal ani minutu - na rozdil od mnoha jinych si dokazi vazit sveho casu a patricne si ho cenim a to nejen kdyz "delam pro firmu", ale i v soukromi.

    Mozna trosku odbocim, shanim vrata do garaze, elektronicka s dalkovym ovladanim - zadrhel - nemam 220V v garazi a neni sance ze bude - o menicich jsem si cetl uz jako kluk. Kdyz jsem svou predstavu probiral v okoli mezi "slovutnymi" odborniky na tyto veci, vsichni se mi vysmali, jaka je to blbost a ze by chteli videt tu baterii, ktera by to zivila atd... (uvazoval jsem treba o dvou autobateriich patricne sily v serii) A hle, nedavno skoncil v Brne veletrh, kde presne to, co jsem roky hledal vystavovala a nabizela jedna ceska firma... asi nejsem uplne blbej (i kdyz mam "sileny" napady)

    Pokud Vase filosofie je, ze mam druhym utirat zadek, nesdilim ho... Samozrejme, uznavam lidskou solidaritu (at uz formou povinnou - socialni system ci dobrovolnou - pojisteni), ale kazdy at si za sve DOBROVOLNE jednani nese vlastni odpovednost - treba tim, ze promrhal finance kdyz nevhodne nakoupil - co je na tom zcestneho? A skutecne, at ho to treba zruinuje, kdyz je to vul...

    A pokud chcete lidi nutit, res. pisete, ze je nedonutite, tak asi jejich zajem o Internet neni v te urovni, o ktere jste psal vyse... - ano ja bych chtel taky vzdusny zamek, dam petikilo, postavte....

    Praci s lidma mam sve zkusenosti, oba mi rodice se ji venuji profesne, manzelka rovnez, ja ostatne taky, proto jsem vubec nemluvil o lidech o jejich poctu, ale o zpusobu reseni a o jeho nakladech, zda-li jste schopen to s tou sebrankou (aspon tak mi to z vaseho popisu ted vychazi) ufinancovat je ciste Vase vec... jsou problemy objektivni (jako ze v tuto chvili neni LLU ve Vasi kolokaci, na ustredne nemate DSLAM, takze nedosahnete na ADSL - ono neni o co stat, ale budiz) a subjektivni, kteryma zduvodnujete to, ze se "rozcilujete" ze nemuzete mit rozumny Internet - ja jsem se Vam snazil ukazat, ze rozumny Internet muzete mit za pomerne malo penez, ale chce to samozrejme snahu...

  • 19. 5. 2004 14:43

    Karl (neregistrovaný)
    1, posledni reply, uz asi nic nevyresime
    2, Mam DSL jsem spokojenej (pomer cena/vykon) ale uvazoval jsem o fixni lince s pingy okolo 25-50 ms a packet lost pokud mozno nic :-D. Na to potrebuji spolupartaky. Takovy v okoli nejsou - v okoli bydliste jsou prevazne normalni lidi a napriklad soused co dela grafiku, z casti i webovou paradoxne nema doma internet. Ten by to toho sel (cca 500 Kc/mesic by byl ochoten investovat), duchodci a mlade rodiny ne, nebo za smesnych podminek. Nijak me to netrapi.
    3, Vetsina te reakce byla obecna, kdy me "rozcililo" ze navrhujete "holport" na predpokladu, ze vsichni co chteji v Mecholupech internet jsou na tom mentalne a odborne jako vy. Takove lidi v Mecholupech nesezeze a je treba pracovat "s materialem" jaky je k dispozici. Cele to na me pusobi, ze jste odtrzen od reality a mate kontakty na lidi z oboru a delate jenom B2B a ne B2C. Prdel utirat budete muset a to velmi. Musite jim to napriklad pokud se domluvite cele nainstalovat, vysvetlit, vypit s nema v obyvaku kavu a vysvetlit jim proc parkujete v zime motorku v kocarkarne. Pokud nejste ochoten lezt doprdele nechapu kde sezene 10-50 ochotnych lidi podilet se na nejake konektivite v ramci bytovky.
    4, Ja jsem na tom podobne jako vy, ja si klidne firmou necham i povesit zaclony.
  • 19. 5. 2004 14:51

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Ad 3) - mozna jsem to neuvedl, ale jako soucast vaseho strategickeho rozhodnuti beru i lokaci, kde bydlite - nebo vas nekdo do vaseho pribytku uredne prikoval? Ja jsem se taky rozhodoval, zda-li zit v centru deni (Brno, Praha, to je fuk) nebo kousek od nej s tim, ze vsehcno budu mit horsi, drazsi apod., ale vyvazene jinymi... - ja jsem se rozhodl tak jak jsem se rozhodl. Muzete namitnout, ze kdyz jste se rozhodoval, zadny Internet neexistoval - muzete mit pravdu, nebo taky ne, treba jste o nem jen nevedel, stejne jako jste si jako firma pred 8-mi lety koupili drahy server, protoze jste nechtel slyset, ze Linux Vam na to staci (samozrejme, ze je situace dneska jina, Linux je moderni, ale Linux byl provozuschopny i pred tou dobou a to nejen v laboratornich podminkach ci ve firme o 5-ti lidech).

    Vsechno souvisi se vsim, ja Vas pohled na jednu stranu chapu, coz vsak neznamena, ze s nim musim souhlasit ci nemohu napadat/ (snad) kultivovanou formou kritizovat. A pokud mate dojem, ze mi v zivote spadlo hodne veci samo do klina, tak Vas mohu velmi rychle vylecit - co jsem si od mladi sam "nezaridil", to jsem v podstate nemel... a takto to plati do dnes. Mne nikdo prdel neutiral (a rodice mne vedli k tomu, abych o to ani nestal - pravda, jejich zamer byl mozna o trochu jiny...(g)), nehodlam ji utirat jinym - jsou mezi nami lide, kteri by si ji utirali navzajem, proc ne, mne nevadi ani neobtezuji, ale nechapu, proc na jejich system vzajemneho utirani zadnice mam prispivat, kdyz ho nechci, nepotrebuji a jsem natlik na vysi, abych se o sebe staral sam...

  • 19. 5. 2004 15:05

    Karl (neregistrovaný)
    Vy jste to uplne otocil. Ja jsme byl na te strane barigady, ktera rikala, ze kazda lokalita ma svoje, ja ve meste musim parkovat 300m od baraku, za to mam (mel) kabelovku s internetem. Se psem musim do lesa 4 km mestem pesky nebo jezdim autem. Kolem baraku mam dve vecerky a do Tesca 4 minuty pesky. Hluk mam v byte jak na stavbe. Nemam zahradku ani kulnu na dilnu. Vesnican, ktery tuto diskuzi vyvolal (a uz se neucastni diskuze) ma ve sve vesnici se 100 duchodci a starostou alkoholikem zase jine vyhody a jine nevyhody, mj. na jeho pozadavek na inet sere pes. Vy jste trvdil, ze ma neco udelat, ja jenom dokazuji ze to neni zdaleka tak jednoduche jak vy si myslite a to je jediny rozpor. Vy si myslite ze to jde resit pri 5ti lidech, pan Noname co nedela v Contactelu si mysli ze pri 10 lidech, ja si myslim ze je to porad malo. To je vse a netreba dokazovat ze jste rodove koser.
  • 19. 5. 2004 15:22

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Soucasti co s tim delat muze byt i zmena trvaleho pobytu a dokonce na tom muze jeste vydelat slusny balik... - pokud neverite, zalovte v realitach... jak rikam, celou dobu lidsky element zamerne vynechavam, protoze to muze byt pravda u 2 kousku stejne jako u 100 to neufinancujete...

    Treba by na stozarna kopci slyselo vice dedin... - delal pruzkum, kdyz o to tak stoji? Ja chapu, ze zadny ISP se tam nepohrne, on se zadny ISP nehrnul ani do mist s desitkami tisic lidi jeste pred ne davnou dobou, zlate pisky mu vyzobali zpravidla mistni nadsenci... Napada mne treba Mikroservis v podjestedi... - davno tomu (7 let zpet?) zpet meli v podstate svuj (dnes moderni) blog a jak jim sel businness - a na prime viditelnosti si v dotycne oblasti fakt hrat nemohli...

  • 19. 5. 2004 15:28

    noname (neregistrovaný)
    hezké shrnutí ;-)
    P.S.: když jsme u popisování našich domácností - já bydlím v paneláku, mám možnost kabelovky, ADSL, vidím na tři Wi-Fi včetně dvou Free, psa nemám ale zeleně okolo habaděj, do práce to mám dvacet minut autobusem, cyklistická stezka za barákem napříč celou Prahou (máte li dvě mega, můžete se přestěhovat taky na jižní město).
    Budu si dělat vlastní wpop a nabízet internet (kabelovku) dál, protože adsl mi nevyhovuje a kabelovka je drahá. Mimochodem na www.widenet.cz najdete další informace, je tam i možnost si zaregistrovat místo, kde byste chtěli zřídit wpop a když to bude dost rentabilní, tak vám to udělají a ještě z toho můžete mít peníze (60% ze zisku, žádné starosti s billováním atd.).
  • 19. 5. 2004 15:38

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Jako technicky orisek bych ale spise povazoval, jak na ten wpop dotahnout tu konektivitu (ale nikoli na Jiznim meste :->), zbytek je relativne sranda...
  • 20. 5. 2004 9:03

    petr (neregistrovaný)
    Mno ted se projevil klasickej malomestak se vsim vsudy. Ja jen hledam reseni jednoho konkretniho problemu, v tomhle pripade rychlyho internetu.Na ostatni veci si nestezuju. A uklidnete se s tim starosotu alkoholikem, nesmite tolik koukat na TV.
  • 20. 5. 2004 9:29

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    :-) no pokud jsem neztratil po vcerejsku nit, tak kolega, ktereho jste takto tituloval bydli na Jiznim meste v Praze ... - a oznacit prazaka malomestakem, to chce hodny kus odvahy...:-)

    Jinak reseni vaseho problemu jsem v podstate nacrtl - rozdelte ho na dopraveni koketivity k Vasemu "PoP"u a distribuci koncakum. Osobne se domnivam, ze prvni cast bude technicky narocnejsi a financne to treba nemusi vyjit, ale kdyz o ten Internet tak stojite, muzete to zkusit (zacnete s pruzkumem realneho zajmu) - jak jsem rekl, v okoli treba neni vysilac nebo alespon rozumny stozar? Treba by se pridali i jini, o kterych v tuto chvili ani netusite...(a mozna budete prijemne prekvapen) - na staresinu bych si zrovna nestezoval, vite kolik starych lidi si elektronicky komunikuje se svou drobotinou (tento trend uz neni jen domenou USA) - mobilama to zacalo, Internetem pokracuje. Inspiraci treba hledejte na www.mikroservis.cz

  • 20. 5. 2004 9:42

    petr (neregistrovaný)
    No tak dobre, ale nazor, ze kdyz muzu jit vencit psa na svou zahradu a rano me budi kukacka tak co si vymejslim za nakej internet, na to proste nemuzu pristoupit.Jsme taky lidi. Vsechno jde, je jen otazka jak snadno(obtizne) a za kolik penez. A rozhodne me neodradi takovydle poznamky. Urcite uz chystam takovej dotaznicek, kterej se pokusim rozeslat po vesnici (cca 800-1000 lidi) a zaroven uz zjistuju nabidky u jednotlivych IP.Zaroven je zajimavy,jak psala slecna(pani) z Tiscali o nejaky ty dotaci.Zeptam se naseho starosty "alkoholika"...
  • 20. 5. 2004 10:02

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Dalsi kdo zakoncuje Ethernetem.... a pak, ze nikdo takovy neni...:-) (to neni reakce urcena Tobe Michale)

    Skoda, ze o cenach tam neni nikde ani tuk...

  • 20. 5. 2004 13:32

    noname (neregistrovaný)
    ehm tohle je dobrá blbost. ČDt znám VELMI dobře a věřte nebo ne - ethernetem nezakončují jinak než že tam dají hádejte co - router.
    Jinak ČDt vám dá ukončení na nádražní budově (minimálně 2 Mb) a ve spolupráci s coprosysem 10,5 GHz odskoky až k vám do budovy. Nic menšího než 2 Mb se nedělá a určitě vás to nevyjde na 5*700 Kč měsíčně
  • 21. 5. 2004 13:46

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    A copak zakaznika/odberatele zajima, jak si to CDt tahaji a co a koho k tomu potrebuji? Podstatne je, ze na konci je Mily zakazniku, tady mas 100Base-FX a delej si s tim co chces...
  • 21. 5. 2004 20:55

    Karl (neregistrovaný)
    Gro te informace je ze je tam plnokrevny router. Cele je to o tom, ze nekdy se konci ethernetem levneji nez routerem. Treba ADSL modemem s ethernetem ktery stoji 90 USD. A tech 900 USD musi nekdo zaplatit a v pripade dodavky od komisare Siska jeste spravovat. A to stoji penize. (Doufam ze jeste plati to, ze partneri toho vyrobce musi zajistit spravu). Takto jsem to pochopil ja.
  • 20. 5. 2004 19:47

    Karl (neregistrovaný)
    A vy nejste ten puvodni tazatel co to shanel pro vesnici kde je 100 obcanu? Co kdyby jste rekl o jakou lokalitu jde? Panove co nejsou z Contactelu a GTS by vam to primo vypocitali a ja bych si overil jestli pije vas starosta.
  • 19. 5. 2004 8:17

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Ad 2) - presnou cenunevim, ale pro 5-10 lidi neni neunosna... ale nechapu, proc si date limit cenu a pak se "zlobite", ze se do ni nevejdete zadnym resenim... - copak takto se nakupuje? Ja taky chci rohlik za korunu nebo za 0,40 jako za sociku... koupim ho? Jdu stavkovat?

    Ad 3) - samozrejme, ze Dacice jsou vetsi, ale na druhou stranu ten, kdo Inet chtel si ho zavedl sam, nekomu stacil dial-up, takze v podstate nebyl nikdo, kdo by chtel linku. To je dost podstatny rozdil oproti vasemu pripadu nekolika jistych zakazniku. Mate mistni rozhlas? Udelejte pruzkum a uvidite.

    Ad 4) - Telenor sem netahejte, mam na ne vcelku nehezky vyhraneny nazor, tudiz jsem zaujaty... Ale obecne - LLU neni parodie, to je realita, parodie je propojovaci masinerie okolo, mate pravdu, i ja jsem cekal trosku rychlejsi postup tzv. regulatora, ale kdyz o ADSL je schopen rozhodnout az po roce, zrejme to jeste nejakou dobu potrva, anebo staci popostrcit Brusel... Presto si myslim, ze pres LLU to bude realne a za rozumnou cenu, pokud nechcete investovat do jine technologie musite vydrzet

    Ad 5) - ISP je vcelku jedno, co je na konci, podstatne je rozhranni - V.35 ci X.21 obvykle, na jake bazi je suma fuk... povazujete KPNQwest ve sve dobe za minoritniho ISP? Zrovna ten se s COSA kartou vesele zalamoval a to udajne i na svych stranach... - pravda, tenkrat CISCO konvertor X.21 ci V.35 na Ethernet nestal 15.000,-, ale vice jak dvojnasobek, takze COSA za 16.000,- mela opravdu vyznam...

  • 19. 5. 2004 11:28

    noname (neregistrovaný)
    2) evidentně vůbec nerozumíte cenotvorbě - samozřejmě že musíte mít limit cenu. Když byste udělal dokonalý rohlík který by ve vaší nové pekárně trval jednu minutu výroba, ale když byste rozpočítal investici, tak by jeden rohlík stál stokorunu - mělo by to smysl? Ne, musíte mít nějaké mantinely, nějaký průzkum při jaké ceně si to koupí co nejvíce lidí a zkusit udělat produkt, který se do toho vešel.
    3) když máte někde 100 lidí a 5 z nich si je ochotno koupit internet za 700, tak prostou matematikou zjistíte, že v 8 tisícovém městě takových lidí bude zhruba 400. Čtyřista zákazníků to už je docela pořádná síť, která uživí několik operátorů a při 700 Kč měsíčně to dělá obrat 280 tisíc a za to tam přivedete stomegabit a ještě můžete každý měsíc jezdit cestu kolem světa.
    4) já na rozdíl od vás znám náklady na llu a ceny telenoru a dokonce jsem i počítal za kolik bych to dělal já, a prostě nepočítejte s tím, že by to někdo za současných podmínek udělal nějak levně. Jen za to že si něco dáte na nějakou z 3 tisíc ústředen dáte 100 tisíc, hardware za dalších sto, pak tam musíte přivést linku a pak za každého zákazníka platíte tři stovky když chcete, aby měl volání stále přes Telecom a neměl tak příjmy z volání a nebo 5 set, když chcete komplet drát. Jo a ještě půl roku čekáte, než to Telecom povolí a to u každé takové ústředny - to není řešení ani pro dačice, natož pro vesnice se stovkou lidí, nenechte se vysmát. Tohle se ztěží zaplatí v centru Prahy kde je několik desítek firem na hektaru!
    5) to se hluboce mýlíte - když byste tam měl možnost přivést něco, co je ethernet, tak už za to můžete dát router za 3 tisíce. Když tam ale máte analogové rozhraní, tak ať tam dáte cokoliv, tak vás to pod 15 stát nebude. Najděte mi jednoho operátora v ČR, který pro ukončení používá něco jiného a pak se můžeme bavit dál
  • 19. 5. 2004 12:01

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Ad 2) - pokud si to myslite, nebudu Vam v tom branit, predejdu otazce - na svoji situaci si nestezuji...:-)

    Ad 3) - statistika je jedna vec, realita druha...

    Ad 4) - pokud vim, prvni propojovaci dohoda tu je, takze to nerealne asi neni, navic kdo rika, ze navrzene ceny, tak jak svou ulitlou predstavu popsal CTc bude realitou?

    Ad 5) - namatkou jsem treba zalovil u Pragonetu a TransGasNetu - oba mi tu sluzbu oficialne na Webu nabizi, staci?

  • 19. 5. 2004 14:44

    noname (neregistrovaný)
    ad 3 - statistika/výzkum je podklad pro obchod. Samozřejmě se jí nedá stoprocentně věřit, ale větší kritické obchody se bez nějakých odhadů neobejdou. Kdyby byla statistika a výzkum stoprocentní, tak by to dělal každý a všichni by přesně věděli co mají dělat, takhle někdy někdo dělá i něco prodělečného
    ad 4 - tomu nerozumím. Jediný kdo tady dělá LLU je ze zákona Telecom. Nabídka Telecomu je jediná platná nabídka která existuje, zatím se žádná nová nerýsuje. To nejsou "navržené ceny" jak píšete, to jsou ceny za které se to teď prodává a které uveřejnil ČTÚ v telekomunikačním věstníku (tj. "realita"). Je dost pravděpodobné, že tyto ceny bohužel vydrží velmi dlouho, možná příští rok se něco změní ale v té době už tu bude asi cdma a adsl od ČTc bude také rozšířenější, takže vstup na trh bude ještě složitější
    ad 5 - mohu vědět co nabízejí? Co dávají na konec linky s analogovým rozhraním a kolik to stojí? Je to opravdu v nákupu levnější, nebo je to něco rozpočítané do nájmu?!
  • 18. 5. 2004 11:47

    Karl (neregistrovaný)
    Vesnice o 100 lidech, pokud to neni satelitni mestecko, tak vekovy prumer bude 56 let a prumerna vaha 102 kg. Kdyby jste sedel v Contactelu s velkou kalkulackou tak jak by jste se rozhodl? Kdo vam dovede za 4000 Kc do takove vesnice 64 kbit/s okruh? Neblaznete lidi. Jeste je sance jestli ta vesnici je "videt", tam ceny pojitek moc neznam, ale neverim tomu ze z toho vypadne neco rozumneho do ceho pujde "5 vesnicanu". Dotycneho jenom provokujete.
  • 18. 5. 2004 11:50

    Karl (neregistrovaný)
    Domotal jsem tam dve veci dohromady. Chtel jsem rici, ze operator do toho na vlastni naklady nepujde (spatna lokalita, dlouha nebo zadna navratnost) a druhak tech pet lidi kdyz se na to slozi na vlastni triko, tak to financne neutahne.
  • 18. 5. 2004 11:56

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    A proti obousmernemu satelitu mate co? (ano jsou lepsi technologie, ale Vam slo o cenu) Nemam pocit, ze by se ISP cukal proti soukrome osobe na samote u lesa, ktera vidi na oblohu...

    Prosim zapomente, ze existuje jen 2.4GHz a jen okruh (a to dneska uz jen virtualni) a pak vlastni optika... svet je barevnejsi (nastesti).

  • 17. 5. 2004 17:52

    Vítězslav Novák (neregistrovaný)
    Odpověděl jste si sám: "par vesnicanu zadneho operatora nemuze ekonomicky zajimat...".

    Pochopil jste to správně. Tak proč pořád opakujete ten dotaz?
  • 17. 5. 2004 18:11

    karel (neregistrovaný)
    Protože si říká, že když Telecom dostal od nás všech možnost nás tak dlouho odírat, že za to má taky splnit povinnosti, které k tomu dostal.
  • 17. 5. 2004 18:42

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Myslim, ze tyto povinnosti Telecom plus minus splnil. To, ze byly z jiste casti nesmyslne, prosim reklamujte u panu z ODS, kteri se na ne podepsali. Je to smutne, ale vinit Telecom za chyby politiku nelze.
  • 18. 5. 2004 13:43

    Olga Sedláčková, TISCALI (neregistrovaný)
    Vážení,
    dovolte mi vstoupit do diskuse na téma Broadband na vesnicích. Zajištění širokopásmových služeb a přístup k síti Internet je součástí Sdruženého regionálního operačního programu, zkr. SROP, a to konkrétně Opatření 2.2. Bližší informace Vám podají na Ministerstvu pro místní rozvoj a Ministerstvu Informatiky. O dotace na širokopásmový přístup musí požádat Vaše Radnice/Zastupitelstvo, které jediné může být příjemcem takové dotace ze SROPu.
    Jediné co můžete teď udělat je obrátit se na Radnici, aby prodložila na MMR projekt a žádost o dotaci na broadband připojení a místa veřejného přístupu k Internetu.
    S pozdravem,
    Olga Sedláčková, TISCALI

  • 18. 5. 2004 15:47

    noname (neregistrovaný)
    díky olgo za doplnění, jenom bych se chtěl zeptat o kolika hotových projektech víš. Problém je, že podle rozpočtových regulí vyžaduje ministerstvo spoluúčast obce a to minimálně tuším 30%. Neznám v podstatě obec, která by investovala třeba 50 tisíc Kč proto, aby se 5% lidí mělo lépe. Nicméně je fakt, že jestli je těch 5 lidí v představenstvu obce, pak zde šance je, pravda obec pak nebude rok opravovat silnice a místní plynovod se odloží o tři roky a šance na znovuzvolení se bude rovnat nule, ale šance tu je.
  • 18. 5. 2004 21:16

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    No, nevim jak je to s verejnou spravou, ale v nemocnich, nekterych skolach a nedavno jsem slysel, ze i v ustavech pro prestarle se to pry dela tak, ze prislune instituci date primereny sponzorsky dar - no a oni sluzbu poskytnou (o dotaci pozadaji, v tomto pripade). Furt lepsi 30% na sponzorsky dar nez to platit cele. C'est la vie.
  • 18. 5. 2004 20:22

    Petr (neregistrovaný)
    Tak koukam, ze se celkem rozpoutala zajimava diskuse :)
    Jinak zrejme zajdu na nas mistni urad a zkusim zjistit, kolik lidi by bylo ochotno platit za inet napr. max. 600-800,- a zkusim sehnat nabidku od nejakeho IP; nechce se mi verit, ze neni mozny sem dotahnout signal z Jestedu, s primou viditelnosti, cca 15km za rozumny penize........
  • 17. 5. 2004 12:42

    Petr Staníček (neregistrovaný)
    Jiří, pokud je to opravdu jen takhle, tak proč televizní reklama na službu Express výslovně uvádí, že ji přináší Telecom A EUROTEL? A proč i po tomto "spuštění" stále doplňují, že "JIŽ BRZY"? Já z toho soudím, že to stále ještě není celé a že v současnosti se nabízí jen podmnožina z budoucí služby Express...
  • 17. 5. 2004 14:13

    Patrick Zandl (neregistrovaný)
    Ano, do rodiny Express patří ještě Data Express Eurotelu - tedy jeho CDMA. Ovšem pouze nomenklaturně, protože ve skutečnosti tam žádné propojení s ADSL není. A mimo jiné to ještě ani nejede pro veřejnost.
  • 17. 5. 2004 23:09

    xoxo (neregistrovaný)
    Cit.: "Jakou by to ale mělo logiku, když nutnou podmínkou pro ADSL je současný odběr hlasových služeb a měsíční paušál za ně nelze platit nikomu jinému než Českému Telecomu?"

    Kde je ale tohle řečeno?
    Svázání ADSL s hlasovými službami je technicky nesmysl. Svazuje je Telecom, aby si víc namastil kapsu.
  • 18. 5. 2004 15:50

    Honza (neregistrovaný)
    Plně souhlasím! Sám jsem byl zvědavej, s čím to přicházejí, spot udělali věru hezky, ale je to jen další důkaz, jaký dělaj z nezasvěcených magory.
    Připomíná mi to stějně absurdní období, kdy ctc pod nátlakem spustil adsl a i po půl roce provozu pořád otravoval reklamama na ISDN :-/
  • 18. 5. 2004 21:44

    Pokrytí (neregistrovaný)

    NENÍ POKRYTÍ!!!! Proč se tu řeší detaily, když pořád většina lidí nemůže ADSL mít kvůli tomu, že Telecom místo investice do rozšíření ADSL investuje stamiliony do bombastické reklamní kampaně na službu Internet Expres, která vůbec nic neového a převratného nepřináší (a možná bude dokonce zakázána, kéž by...), a do STOPROCENTNĚ KOKOTSKÉ REKLAMY NA PRAVĚKOU SLUŽBU ISDN, které doslova "ne a ne umřít"?

    PROČ?

    KDO TU FIRMU ŘÍDÍ, KDO TAM URČUJE, ŽE MÍSTO ROZŠÍŘENÍ POKRYTÍ ADSL PŮJDOU PENÍZE NA TYTO HOVADINY?

    PROČ???????????

  • 18. 5. 2004 23:35

    Karl (neregistrovaný)
    Mozna ze ta reklama neni urcena vam jako cilove skupine a mozna ze pro tuto situaci plati to indianske prislovi o zene. Poslechl bych si co radite a pak bych udelal presny opak. Myslim ze by to vyslo, uz treba proto, ze si myslite ze kdyz se v reklame rika, ze prinasi neco revolucne noveho tak to musi byt neco revolucne noveho. Napriklad jinak zahnuty kartacek na zuby s delsimi chlupy na vnejsich stranach. Byl testovan ve Vichy a je opravdu revolucni.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).