Hlavní navigace

Internet je tisíckát nebezpečnější než televize

27. 11. 2000
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Chování UPC vyšetřuje ÚOHS ˙ V doméně .tv bylo prodáno na 50.000 adres ˙ Český Telecom se chystá účtovat po minutách ˙ BioPassword identifikuje uživatele podle způsobu zadávání hesla ˙ Český Telecom zveřejnil referenční nabídku ˙ Aliatel podal stížnost na Český Telecom ˙ Americký DoubleClick a ruská FSB používají stejné praktiky.

Podle České tiskové kanceláře vyšetřuje chování společnosti United Pan-Europe Communications (UPC) na českém trhu kabelových televizí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle předsedy Josefa Bednáře obdržel úřad desítky stížností od klientů na očekávané zdražení služeb od 1. ledna 2001 a nemůže vyloučit, že zahájí s UPC správní řízení. Nárůst cen označil za drastický, mnohde o 300 i více procent. Antimonopolní úřad jednal o problémech cen kabelových televizí i s ministerstvem financí. UPC je největším operátorem v tuzemsku a zahrnuje bývalý Kabel Plus, Kabel Net a Dattel Kabel.

ASP by měli každý rok zdvojnásobovat své zisky až na 7.8 miliard dolarů v roce 2004. (Internation Data Corporation)

Většina lidí se smála, když malý ostrovní stát Tuvalu (s 10.600 oby­vateli) nabídl k prodeji práva na svou top-level doménu, .tv, televizním stanicím, které se pokoušely uniknout z domény .com. Kdo se směje nyní? Tuvalu získal od společnosti dotTV už téměř 20 milionů dolarů a bylo prodáno na 50.000 adres v cenách od 100 do 1 milionu dolarů. Ačkoli dotTV tvrdila, že se „jedná o nejznámější zkratku na světě,“ ne každý ji vnímá coby zkratku slova televize. Pornoprůmysl chápe doménu .tv jako zkratku slova transvestita a domény shemale.tv, crossdresser.tv a tranny.tv už byly skoupeny lačnými kupci.

Američní dělníci bookmarkují dvojnásobný počet stránek než dělníci v Německu, Francii či Velké Británii (Pitney Bowes/Institute for the Future)

Podle Lidových novin se Český Telecom v 1. čtvrtletí příštího roku chystá přejít v souladu s evropskými standardy na přehlednější systém účtování poplatků podle provolaného času. Dosavadní systém tarifních impulsů o různé délce pro jednotlivá pásma by mělo nahradit účtování po minutách pro místní hovory, půlminutová tarifikace pro dálkové hovory a vteřinové účtování pro mezinárodní volání. Telecom se chystá podle dřívějších informací v příštím roce zavést tzv. volitelné cenové programy, které by kombinovaly výši měsíčního paušálu a cenu hovorného.

75 procent aktivních vědců se o svůj obor začalo zajímat přibližně v 11 letech (Roper Starch Worldwide)

Nejnovější zbraní proti hudebnímu pirátství bude způsob, jakým píšete na klávesnici. Koncem tohoto roku hodlá torontská hudební společnost Musicrypt.com spustit službu, která identifikuje uživatele podle způsobu, jakým zadává heslo. Touto cestou stránka zajistí, že hudbu bude moci stahovat pouze uživatel, který za ni zaplatil. Musicrypt.com licencovala technologii nazývanou BioPassword od společnosti Net Nanny Software a uvádí, že uživatelé budou identifikováni na základě vzorce, jakým mačkají klávesy při zadávání hesla a tyto informace budou porovnávány se vzorcem získaným při registraci. Úspěšnost je údajně 98%.

V roce 2002 přesáhne počet k Internetu připojených bezdrátových zařízení počet počítačů (IDC)

Podle Mladé fronty Dnes zveřejnil na svých internetových stránkách Český Telecom referenční nabídku pro zájemce o propojení s jeho telekomunikační sítí. Uzavření smlouvy o propojení je nutné k tomu, aby bylo možné telefonovat i mezi sítěmi různých operátorů. Mimo jiné stanovuje kapacitu propojení a jeho cenu. Telecom podle dostpných informací jedná o propojení se čtyřmi operátory, kteří získali od Českého telekomunikačního úřadu licence k poskytování veřejných telekomunikačních služeb a budování a provozu pevných veřejných telefonních sítí.

Průměrný vlastník mobilního telefonu s WAPem přistupuje na Internet méně než jednou týdně (Deutsche Telekom)

Internetový sektor v Izraeli je rozžhavený doběla. Nicméně vůdci země – ultraortodoxní židovská komunita (která tvoří přibližně deset procent populace) – vnímají počítače a Internet velmi negativně. Ačkoli mnoho čelných představitelů národa živí své rodiny prací pro hi-tech společnosti, Counsil of Torah Sages (rada moudrých) – skupina židovských učenců – doporučil vyhostit Internet z ultraortodoxních domácností. Ve slovním nařízení se uvádí, že panel došel k závěru, že Internet je: „tisíckát nebezpečnější než televize.“ A televize byla z ultraortodoxních domácností vykázána před 30 lety.

S očekávanými příjmy 850 milionů dolarů předstihne letos internetový průmysl výrobu automobilů (728 milionů) (Cisco Systems)

Společnost Aliatel podala Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže stížnost na Český Telecom. Český Telecom si podle tvrzení zástupců firem, které s ním jednají o uzavření propojovacích dohod, v návrhu propojovacích smluv stanovil nereálné ceny za telefonování do své sítě ze sítě konkurenčních firem. Podle Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí jsou tyto ceny několikanásobně vyšší, než je běžné v zemích s liberalizovaným telekomunikačním trhem. Podle operátorů je již nyní jasné, že k uzavření dohod s Telecomem k datu otevření trhu od ledna 2001 nedojde.

260 z 500 nej­rychlejších počítačů světa je používáno výhradně pro obchodní účely (University of Mannheim/University of Tennessee)

Ruská FSB odposlouchává uživatele Internetu prostřednictvím kontroverzní iniciativy SORM-2. Americká společnost DoubleClick dominuje na poli prodeje zákaznických dat. Nabízíme srovnání.

BRAND24

FBS DoubleClick
Monitoruje Internet prostřednictvím černých schránek nainstalovaných u ISP. Monitoruje Internet prostřednictvím cookies uložených na pevných discích uživatelů.
Sbírá osobní údaje, včetně uživatelovy adresy, telefonního čísla, zájmu, online transakcí a vyhledávaných frá­zí. Sbírá osobní údaje, včetně uživatelovy adresy, telefonního čísla, zájmu, online transakcí a vyhledávaných frá­zí.
Je schopna shromáždit informace o pěti milionech uživatelů Internetu. Je schopna shromáždit informace o 88 milionech amerických domácností.
Data jsou získávána bez vědomí uživatelů, kteří tedy nemají příležitost informace prohližet a opravovat chyby. Data jsou získávána bez vědomí uživatelů, kteří tedy nemají příležitost informace prohližet a opravovat chyby.
Filtruje data, aby (údajně) nalezla černé obchodníky. Filtruje data pro nalezené obchodníky.
Získaná data smějí být použita proti nepřátelům státu. Získaná data budou použita pro precizní načasování zákaznické reklamy.
11 procent amerických dělníků věří, že do tří let budou jejich práci obstarávat počítače (J. J. Heldrich Center for Workforce Development)

Držitel jedné ze tří licencí na provoz bezdrátové fixní sítě FWA v pásmu 26 GHz Nextra dokončila pilotní testovací projekt sítě a v příštím týdnu oznámí zahájení komerčního provozu. Společnost vybudovala síť ve čtyřech největších tuzemských městech, kde chce poskytovat vysokokapacitní připojení k Internetu určené pro malé a střední podniky. Služba umožní přenos velkých objemů dat, videokonference a v budoucnu i integraci hlasových služeb. Do konce roku 2001 chce společnost pokrýt všechna města ČR s více než 50.000 obyvateli.

V roce 1999 bylo ohlášeno o 112.000 méně bankrotů než v roce předchozím (Consumer Federation of America)

Co je klíčem k úspěchu v dot-com zmatku? Společnost Dell soudí, že je to profesionálně napsaná tisková zpráva. Výrobce počítačů, který se v minulosti proslavil zejména snižováním cen, právě spustil Dell E Works PR Workshop službu, která (od 229 dolarů měsíčně) slibuje napsat pro jakoukoli internetovou společnost tiskovou zprávu o 400 slovech a odeslat ji příslušnými obchodními kanály. S profesionálně napsanou tiskovou zprávou se údajně zvýší pravděpodobnost, že se tato informace objeví v médiích. Vaše tisková zpráva bude gramaticky a stylisticky v pořádku, profesionální a dobře načasovaná. Pouze v angličtině.

40 procent ředitelů malobchodních e-prodejen ve světě nikdy nekupovalo zboží online (DHL Worldwide Express)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).