Hlavní navigace

Názor k článku Internet - místo pro elektronickou demokracii? od VojtaW - Nápad pěkný, je tam však příliš mnoho nejistých...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 3. 2008 22:45

    VojtaW (neregistrovaný)
    Nápad pěkný, je tam však příliš mnoho nejistých faktorů. Třeba to, že lidí je strašně moc, a že nejvíc slyšet jsou na internetu dost často ty nejagresivnější a nejradikálnější. Systém volených zástupců je podle mě zatím nepřekonaný.Ve Švýcarsku se sice nějaký až zas tak hrozný chaos neděje, ale je to proto, že i když je zemí, kde je přímé referendum používáno nejčastěji v Evropě(nejspíš i na světě, nemám podloženo), stále se jím rozhoduje jen 5% všech záležitostí, na zbytek si vyhrazuje právo stát. Většina nepopulárních kořenových rozhodnutí, pro které se musí už referendum konat, a která mají z dlouhodobějších měřítek pozitivní dopady, se tam prostě neprosadí, pokud těm lidem média nestydatě necpou všemi informačními otvory výhodnost této změny.
    Další z nejistých faktorů je například ona "váha" slova, ale ta se nedá vážit, aniž by se křivdilo nějaké skupině, protože by musela být dána jasná kritéria.
    Nápad povinné televizní show už opravdu zavání přílišnou medializací a schématičností. Ze samotných nynějších televizních politických klání mi občas běhá mráz po zádech, a to jsou to většinou profesionální politici. Co teprve, kdyby se do toho opravdu pustili normální lidé, kteří v sobě najdou dost odhodlání(čtěte fundamentalistického a bezhlavého názoru), aby zvedli telefon a diskutovali o tom všem? Ne vždycky je ten, kdo křičí, ten co vyjadřuje všeobecný názor. Nějak nevím, pořád mi přijde, že když naházíte 10 miliónů lidí na jedno Athénské náměstí, nebude žádná diskuse, ale pořádný humbuk, a pořádný výdělek prodavačů párků a elektronických ovívačů.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).