Hlavní navigace

Názor k článku Internet: Naděje nebo nebezpečí pro svobodu? od David Weil - Víceméně zopakuji svou poznámku, kterou jsem napsal pod...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 12. 2001 9:37

    David Weil (neregistrovaný)
    Víceméně zopakuji svou poznámku, kterou jsem napsal pod "Zajíčkův nekrolog". Orwell byl svým způsobem idealistou. Jeho Oceánie je nucena násilím, je to vynucené otroctví a většina lidí si byla otroctví vědoma. Současná společnost směřuje k Oceánii dobrovolné.

    Spousta věcí (a je to kupodivu často technologickou otázkou) nám zpříjemňuje, zpohodlňuje a zefektivňuje život (platební karty, mobily, internet etc.), některé i objektivně zvyšují naši bezpečnost (kamerami hlídané veřejné či soukromé prostory, opět platební karty etc.). Teprve ve druhém sledu je pak i vyšší kontrola - utrácení kolik, kdy a kde u platebních karet, pozice u mobilního telefonu etc. Stačí tedy jen nějaké vykolejení ze zaběhnutého stylu života (např. 11. září) a najednou nabývá na vrchu právě kontrola přes dobrovolně zvolené věci a většina lidí po tom bude ještě volat.

    Pokud navíc zachováte této většině "chléb a hry", tj. skutečně dostatek jídla, dostatek spotřebního zboží, dostatek možností na uvolnění (zábavní průmysl), tak tuto většinu ani nenapadne, že něco není v pořádku. Orwellovská Oceánie vyvolávala problémy svým nedostatkem čehokoli, lidé byli frustrovaní a není těžké domyslet, kam by to vedlo - vzpomeňme na dobu nedávno minulou. Tady nebyly banány, tamhle jsme se nesměli podívat na západní film a lidé na takový systém hodně zvysoka ... Celý systém se víceméně zhroutil zevnitř.

    Porovnejte to se současnými spojenými státy a jejich obyvateli. Převážná většina lidí je spokojených, s nefalšovaným vlasteneckým nadšením budují svou "ameriku". Přitom mne vždy znovu a znovu překvapovala naivita a vnitřní nesvoboda "běžných" američanů, se kterými jsem se potkával. Oni skutečně mají "chléb a hry" a jak funguje systém je trápí jen do té míry, po kterou zasahuje do jejich vnitřního mikrosvěta.

    Tady vzniká mnohem bizarnější svět, než ten Orwellův. Lidé plně kontrovatelní, kteří si svou kontrolu a i případné otroctví volí svobodně a dobrovolně.


    p.s.: nejsem kritikem amerického stylu života, ani si nemyslím, že spojené státy jsou policejním, orwellovským státem. snažím se pouze poukázat na konkrétním příkladu na základní nebezbečí a zneužitelnost podobného systému.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).