Hlavní navigace

Internet předběhl v příjmech rozhlas, na televizi však stále nemá

23. 5. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Na celodenní konferenci o internetové reklamě s názvem Internet Advertising Conference 2008, kterou uspořádalo v pondělí 20.5. Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) ve spolupráci se společností Internet Info, došlo na setkání neuvěřitelných 240 odborníků z mediálně-inzertní oblasti. Vedle řady přednášek zde byla realizována také panelová diskuze, co ale vlastně konference odhalila?

Konference SPIRu, která proběhla ve Slovanském domě v Praze, byla zajímavá především tím, že šlo o nejvýznamnější letošní setkání s tématikou internetového marketingu v České republice. Tomu ostatně odpovídal i výše zmíněný počet účastníků, kteří si zde mohli vyslechnout celkem 16 velkých přednášek nebo aktivně ovlivnit dopolední panelovou diskusi. Hlavním tématem konference byly aktuální trendy na českém internetovém trhu. Co jsme se o nich vlastně dozvěděli? Řada informací z pochopitelných důvodů pro většinu zúčastněných nová nebyla, přesto zde došlo k několik zajímavých názorovým konfrontacím a také zde mohl bystrý pozorovatel zachytit nejeden zajímavý podnět, poodhalující některé zatím ne zcela zjevné trendy, kterými by se mohl reklamní trh v nejbližší budoucnosti vydat.

Je Internet jako rakovina?

Samotnou konferenci zahájilo krátké, zato však o to hutnější vystoupení zástupce Sdružení pro internetovou reklamu a obchodního ředitele Seznamu Tomáše Buřila. Ten účastníky nejprve stručně seznámil se všemi aktivitami sdružení a následně také upozornil na některá velmi zajímavá data z NetMonitoru. Dozvěděli jsme se tak mimo jiné, že v počtu reálných uživatelů českému Internetu podle březnového měření stále jednoznačně dominuje Seznam, a to s neuvěřitelným číslem 4 300 000 uživatelů, a až daleko za ním následují konkurenční portály iDnes (2 700 000 uživatelů) a Centrum (2 460 000 uživatelů), což pravděpodobně nikoho s přítomných příliš nepřekvapilo.

IAC

Mnohem zajímavější byl ovšem například celkový počet monitorovaných médií. Z těch původních 64, na kterých NetMonitoru v roce 2005 začínal, se totiž toto číslo vyhouplo na 291, což je vzhledem k velikosti českého Internetu již více než jen reprezentativní vzorek. Pokud si to vyjádříme procentuálně, zjistíme, že SPIR aktuálně měří 95 % inzerentně zajímavých serverů. Pro samotný NetMonitor to znamená jediné, tato služba se již jednoznačně přehoupla ze stádia trochu samozvané instituce do role nezpochybnitelné berné mince, kterou začínají brát vážně nejen potenciální internetoví inzerenti a provozovatelé velkých portálů, ale prakticky všichni, kteří mají co do činění s obchodem nebo médii.

Posledním zajímavým zjištěním bylo rozdělení koláče s nejlukrativ­nějšími produktovými kategoriemi. Rozhodně příliš dobře si v internetové reklamě nevede výpočetní technika ani komunikace, internetovému trhu zato jednoznačně vévodí automobily, které pohltily celých 33 %, za nimi následují banky s 25 %, realitky s 22 % a finance mimo bankovní sektor se 14 %.

IAC

Během dopoledne dále vystoupil Štěpán Wolde (Media One) s analýzou investic na českém mediálním trhu. Od něho se účastníci dozvěděli, jak jsou na tom jednotlivé současné mediatypy co do rozložení příjmů. Internet v loňském roce se svými 6,8 % předstihl rádio a outdoorovou reklamu, ovšem televizi ani tištěná média v nejbližších letech nijak radikálně neohrozí. Zaspat by ovšem přesto neměly zejména klasické mediální domy, protože s větší fragmentarizací se přiostřuje i boj mezi jednotlivými mediatypy.

Poslední prezentace z dopoledního bloku patřila Danielu Köpplovi z časopisu Marketing and Media, který se zamýšlel nad výhodami a nevýhodami jednotlivých mediatypů. Ten se pokoušel na základě statistik dokázat přeceňování Internetu na úkor ostatních médií a upozornil na některá nezdravá specifika Internetu. Dozvěděli jsme se tak například to, že dominantní část internetové populace využívá Internet (k mimopracovním účelům) v pracovní době a také to, že opravdu masové penetraci Internetu brání konzervativní smýšlení populace. Krom toho nám, v přírodních vědách méně zběhlým uživatelům Internetu, pan Köppl prozradil, že žádný strom neroste do nebe a pokud Internet ano, pak je vlastně jako rakovina, protože v přírodě jinak nemá žádná jiná biologická forma schopnost neomezeného růstu.

Dopolední blok pak zakončila panelová diskuze Tomáše Búřila (Seznam.cz) s Tomášem Řehákem (OMD Digital) a Štěpánem Wolde (Media One) na téma Trendy a budoucnost internetové inzerce a přednáška o problematice webu 2.0 od zahraničního hosta Balinta Hamvas (Mediaedge:cia Maďarsko).

IAC

Webkamerový špión ve službách marketingu

Odpolední program konference se věnoval samotnému výzkumu a měření efektivity kampaní na Internetu a u řečnického pultu se tentokrát vystřídali Vít Smékal (OMD), Jiří Chomát (Seznam.cz), Robert Renč (Centrum.cz Holdings) a Július Hájek (Microsoft). O odlehčení se tentokrát postaral Ondřej Herink (GfK Praha), který předvedl originální metodiku vyhodnocování webtestů oční kamerou, kdy miniaturní webkamerka umístěná na speciálních brýlích simulovala oči konzumenta obsahu, a nakonec Jiří Malý (Advertures) uzavřel blok s tématem webové analytiky.

Co se značkami ve světě neomezeného přístupu k informacím

Samotný závěr konference s názvem Marketing a reklama na Internetu se nesl ve znamení případových studií. Dominik Hrodek ze Strategie zde spolu s Tomášem Jindříškem z kreativní agentury OgilvyInteractive předvedli několik zahraničních případových studií, na kterých se pokusili demonstrovat současné trendy v online propagaci. Mezi zajímavé závěry patřily zejména způsoby, jak na sebe mohou kampaně v záplavě dalších informací upozornit. Jako klíčové se ukázaly dnes dlouhodobě prakticky neudržitelná snaha o odlišnost, nebo třeba dramatizace benefitů, které koupě produktu přináší.

Zajímavý mezičlánek v této části programu tvořil příspěvek Davida Antoše, který promluvil o uvadajícím smyslu značek ve světě otevřeného přístupu k informacím a o tom, jak se proti tomuto jevu pokouší trh bránit. Z přednášky vyplynulo, zejména to, že značky představují vodítka, která mohou dobře fungovat ve světě neúplných informací, ale s růstem Internetu a internetové gramotnosti ztrácejí na významu. Trh se proti tomuto trendu pokouší bránit svazováním zákazníků prostřednictvím vymezení potřeb v rámci komunitních sítí.

BRAND24

VIRAL a HR marketing na úplný závěr

Úplné zakončení programu konference, ještě před závěrečným večírkem, se neslo ve znamení viralových kampaní. Eva Štípková z českého Vodafone během něj předvedla, jak je možné efektivně využít výhod Internetu coby komunikačního nástroje k efektivnímu doplnění dalších kanálů, vedle aplikací interaktivních aplikací jako kalkulačka, cedule nebo podpis se zde osvědčil právě Viral. Jaroslav Cír z Unilever následně představil několik mezinárodních značek, kterým se v posledních letech povedlo překonat bariéru a navázat dialog s internetovými uživateli a Martin Klofanda (Kofola Group) připomněl jednu podruhé všechny uživatelsky úspěšné kampaně značky, včetně loňských vánočních internetových andělských pohlednic, kterých se nakonec podařilo rozeslat přes neuvěřitelných 1 500 000.

Definitivní tečku za formální částí konference pak udělal Petr Šrámek (LMC), který připomněl potenciál Internetu na poli HR marketingu, a to zejména při samotném budování značky zaměstnavatele.

Je vliv internetové reklamy přeceňován?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).