Hlavní navigace

Internet už nebude jako dřív. V USA se čeká na prohru v bitvě o síťovou neutralitu

11. 12. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Americká FCC se chystá zrušit pravidla pro dodržování síťové neutrality, která přijala před dvěma lety. Vypadá to, že jí v tom nic nezabrání.

Články na stovkách webů, tisíce demonstrantů před prodejnami velkých operátorů, stovky tisíc telefonátů do Kongresu. Americká Federal Communications Commission (FCC) má tento čtvrtek hlasovat o zrušení pravidel pro dodržování síťové neutrality a jejich zastánci se snaží výsledek patrně prohrané bitvy na poslední chvíli zvrátit. Obě strany se shodnou snad jen na jediné věci: v sázce je budoucí podoba internetu.

Jde přitom o bitvu, která byla už jednou vybojována: před skoro třemi lety, na konci února 2015, FCC přijala zásadní rozhodnutí: telekomunikační operátory přesunula z kategorie „informační služba“ do kolonky „komunikační služba“, čímž si otevřela cestu k jejich přísnější regulaci. Ta spočívala v jednoznačném zákazu blokování legálního obsahu, zpomalování či jiného omezování provozu nebo placené prioritizace jednoho provozu na úkor druhého.

Američtí operátoři si za zpřísnění pravidel do značné míry mohli sami: v předchozích letech opakovaně u soudů napadali veškeré snahy FCC zabránit jim v neodůvodněné diskriminaci internetového provozu a spory obvykle vyhrávali – právě díky tomu, že Komise nad nimi tehdy neměla přímé regulatorní pravomoci.

Pravidla z roku 2015 pomohla prosadit i nebývalá aktivita veřejnosti. FCC tehdy ve veřejné konzultaci dostala rekordní asi dva miliony příspěvků, které byly v drtivé většině pro zachování síťové neutrality. Uživatele tehdy o její užitečnosti přesvědčoval i prezident Barack Obama.

Po střídání v Bílém domě se ale situace změnila. Nový prezident Donald Trump do čela FCC jmenoval dlouholetého kritika regulací Ajita Paie a bylo jasné, že se postoj Komise zásadně obrací. Návrh na zrušení pravidel z roku 2015 a opětovného vynětí broadbandových služeb ze své regulační působnosti publikovala FCC 22. listopadu 2017 a tento čtvrtek (14. prosince) o něm má hlasovat. Dokument (PDF) paradoxně nese název „Obnovení svobody internetu“ (Restoring Internet Freedom).

Pokles, nebo růst?

Pai argumentuje tím, že příliš silné regulace v telekomunikacích poškozují jak operátory, tak jejich zákazníky. Příliš regulovaní poskytovatelé podle něj nemají důvod investovat do budování infrastruktury. Pokud se regulace uvolní, budou podle něj naopak více inovovat, zvýší se konkurence a operátoři budou budovat kvalitnější, rychlejší a levnější vysokorychlostní připojení, zejména na venkově a v oblastech, kde žijí lidé s nižšími příjmy.

Zásadním argumentem je pro Paie fakt, že od přijetí regulace v roce 2015 investice operátorů druhým rokem po sobě poklesly. Opírá se o studii organizace US Telecom (PDF), která sdružuje americké telco firmy. Podle té klesly kapitálové výdaje (tedy investice do aktiv) ze 78,4 miliardy USD v roce 2014 na 77,9 miliardy v roce 2015 a 76 miliard v loňském roce. Jasným viníkem je podle studie právě nová regulace síťové neutrality.

Jenže zatímco se operátoři na jedné straně zaklínají poklesem investic, jejich výroční zprávy často mluví o opaku, tvrdí naopak studie organizace Free Press (PDF). Pokud se podíváte na to, co velké telco firmy reportují svým akcionářům, zjistíte, že například Comcast mluví o meziročním zvýšení výdajů na investice za prvních devět měsíců roku 2017 o 4,2 %. Server ArsTechnica také před několika dny upozornil na čísla firmy Charter, druhého největšího kabelového operátora v USA, podle kterých i tato firma vykazuje v posledních dvou letech růst investic.

Navzdory číslům zastánci síťové neutrality zřejmě současnou bitvu o její zachování v USA prohrají. FCC je v rukou republikánů, kteří regulaci nepodporují, a na překvapivý zvrat to zatím nevypadá. Nepostará se o něj patrně ani dopis (PDF) skupiny 28 senátorů, ve kterém FCC vyzývají k odložení hlasování a k pečlivému vyšetření toho, zda nedošlo k manipulaci s připomínkami veřejnosti (analytik Jeff Kao totiž zveřejnil studii, podle které řadu z letošních 22 milionů připomínek nepsali skuteční lidé, a případem se zabývá i newyorský nejvyšší státní zástupce).

Sliby, chyby

Operátoři zatím samozřejmě slibují, že ani po uvolnění pravidel nebudou žádný legální internetový provoz diskriminovat nebo blokovat. Jenže v minulosti se už o podobné věci pokusili – známý je například pokus Comcastu o blokování P2P protokolů nebo postup Verizonu, AT&T a T-Mobilu, které v roce 2011 do mobilů svých uživatelů z údajně technických důvodů nepustily Google Wallet – tato aplikace totiž konkurovala jejich tehdejší mobilní peněžence Isis.

S tím, jak se operátoři snaží pravidla pro dodržování síťové neutrality obejít, máme své zkušenosti i v Evropě – a také v České republice. Evropská komise přijala svá pravidla pro dodržování síťové neutrality na podzim 2015, společně se zrušením roamingových příplatků. Evropská pravidla jsou o něco přísnější než ta americká, v průběhu schvalování se v nich ale některá ustanovení dost zmírnila.

Příkladem je tzv. zero rating (tedy nezapočítávání provozu některých služeb či aplikací do datového limitu), který evropská pravidla nakonec striktně nezakázala. Výsledek se brzy dostavil: evropští operátoři představili různé podoby balíčků, které z datového limitu vyjímají vybrané skupiny služeb – obvykle jde o hudební streaming, video či sociální sítě.

UX DAy - tip 2

V Německu už padl první verdikt ohledně nabídky operátora Deutsche Telekom (mateřská firmy českého T-Mobilu), který podle něj má svou nabídku upravit. A v ČR se Český telekomunikační úřad (ČTÚ) aktuálně zabývá podobnými nabídkami Vodafonu, O2T-Mobilu. Mimochodem – i v Evropě operátoři hrozili, že pokud se pravidla nezmírní, budou muset omezit investice, například do budoucích 5G sítí.

Že slibům operátorů o dobrovolném dodržování pravidel není radno věřit, potvrzuje i nedávná zpráva serveru ArsTechnica: americký Comcast podle ní na svém webu nenápadně změnil původní závazek, že bude pravidla pro síťovou neutralitu dodržovat. Ze stránek operátora zmizel slib, že nebude internetový provoz prioritizovat a nebude na informační dálnici vytvářet placené „rychlé pruhy“. Stalo se to ve stejný den, kdy FCC ohlásila svůj plán na zrušení regulace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).