Hlavní navigace

Internet v první půlce roku očima NetMonitoru

7. 8. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Druhá půlka letních prázdnin s sebou přinesla kromě sklizně některých zemědělských plodin také například červnové statistiky NetMonitoru. Ty představují pro někoho sladkou, pro jiné zas hořkou tečku za sběrem dat v prvním pololetí. Jak vypadala návštěvnost webových serverů oproti předchozím rokům? Podepsala-li se na vývoji návštěvnosti finanční krize a komu se v posledním měsíci této etapy dařilo nejlépe, si povíme v následujícím článku.

Samotný červen se nesl ve znamení již prázdninových propadů návštěvnosti a v tomto směru rozhodně nijak nevychýlil trend posledních let. Letošní červen zaznamenal v počtech reálných uživatelů (RU) na měřených serverech sezónní pokles díky začátku prázdnin a dovolených, který vyvolal dynamický propad až na hodnotu 4,9 milionu RU. Nutno ovšem zároveň dodat, že bylo rozhodně odkud a kam padat, neboť květnový vrchol měl tentokráte oproti hodnotám z prvních jarních měsíců výrazný náskok.


graf1 - spir

Graf 1: Pololetní vývoj počtu Reálných uživatelů (RU) po měsících; zdroj: NetMonitor – SPIR – Mediaresearch a Gemius, 1. pololetí 2007/2008/2009


Celkový vývoj návštěvnosti co do počtu uživatelů po započtení meziročního nárůstu (v absolutních číslech) až překvapivě kopíroval vývoj z prvního pololetí předcházejícího roku. Jistou anomálii představuje snad jen skokový nárůst mezi dubnem a květnem. Když zapomeneme na dynamiku a vrátíme se k absolutním číslům, zjistíme, že celkově počet uživatelů narostl vůči 1. pololetí roku 2008 přibližně o 400 tisíc. Pokud se vrátíme do roku 2007, můžeme si všimnout, že zde obdobnou dynamiku růstu vůbec nenajdeme. Naopak, můžeme v jeho prvním pololetí pozorovat prakticky stabilní nárůst počtu uživatelů (související pravděpodobně mimo jiné s dobíhajícím boomem domácího ADSL) a také podstatně méně výrazné sezónní výkyvy. Dalším z faktorů, který může výsledky lehce zkreslovat, je takřka geometrický nárůst počtu měřených serverů. Zatímco roce 2007 bylo k měření přihlášeno 221 serverů, v červnu 2009 již jejich počet čítal více jak dvojnásobek, tedy 467.


graf2 - spir

Graf 2: Pololetní vývoj počtu Návštěv po měsících; NetMonitor – SPIR – Mediaresearch a Gemius, 1. pololetí 2007/2008/2009


Měsíc po měsíci

Pojďme se ale na hodnoty podívat ještě jednou, a sice po jednotlivých měsících. Zde je dobré připomenout, jakými dalšími faktory jsou následující ukazatele ovlivňovány. Na počet návštěv a zobrazených stránek (PV) má vliv kromě sezónních výkyvů hlavně počasí a počet dnů jednotlivých měsíců.

Vzato konkrétně pak můžeme vyčíst u ukazatele počtu návštěv po únorovém poklesu opět nárůst, výkyv v daném případě ovšem nepředstavuje nějaký nečekaný uživatelský rozmar, ale prostě jen menší počet dní v měsíci. Obdobně v březnových statistikách nalezneme pravidelné nárůsty (březen má 31 dní). V letošním roce se dostal počet návštěv za březen na úroveň maxima pro celé první pololetí, tedy na hodnotu přibližně 914 milionů (zaokrouhleno nahoru). V tomto ohledu kopíroval březen hodnoty z loňského roku a naopak kontrastuje s hodnotami za rok 2007. V dubnu následoval tradiční pozvolný pokles (měsíc má pouze 30 dní), po kterém se začaly hodnoty opět pomalu šplhat nahoru. Tento kurz jim vydržel až do června, během kterého si návštěvy dosáhly až na cifru 861 milionů. V tomto ohledu se letošní červen, co se týče návštěv, poněkud vymyká. V obou předchozích letech totiž můžeme naopak pozorovat spíše pravidelný mírný pokles.


graf3 - spir

Graf 3: Pololetní vývoj počtu Zobrazených stránek (PV) po měsících; NetMonitor – SPIR – Mediaresearch a Gemius, 1. pololetí 2007/2008/2009


Page views

Pojďme ale dále a podívejme se raději na počty zobrazených stránek (PV). Začátek roku se nesl se od slibného startu v lednu nesl ve znamení středního poklesu (podobnost s rokem 2007), aby v březnu vystartoval prudce vzhůru a dosáhl si až na hodnotu skoro 8 miliard zobrazených stránek. Naopak v dubnu se počet zobrazených stránek neméně dynamicky propadl na pololetní minimum 6,6 miliard zobrazených stránek. Ty pak musel až do června vyrovnávat a ve finále se ustálil na počtu kolem 7 miliard zobrazení. Vývoj od března do dubna se nepodobá ani jednomu z ekvivalentních období předcházejících let.

Pojdme se ale raději podívat na hodnoty časové. Obdobně jako u předchozích ukazatelů hraje i v případě průměrně stráveného času na Internetu (ATS) svoji roli počasí a nepřímo sem zasahuje i nárůst počtu uživatelů.

Meziroční dynamika, s níž jsme se již setkali u předchozích ukazatelů, je opět patrná i zde, úplně totožná ovšem není. Poté, co hodnoty dosáhly na březnové maximum, kdy uživatelé na Internetu trávili prokazatelně nejvíce času a v průměru za měsíc prosurfovali 32 hodin a 20 minut, následoval hodně ostrý propad, který se zvedal jen pomalu a původním hodnotám se do června ani nepřiblížil. Tento prudký propad představoval v průměru až 6hodinový rozdíl oproti předchozímu měsíci. Oproti tomu v následujících měsících průměrně strávený čas na Internetu rostl a v červnu čeští internetoví uživatelé strávili surfováním po webu 29 hodin a 27 minut.

Jaký bude vývoj v nejbližších měsících, zatím můžeme pouze odhadovat, ale lze předpokládat další poklesy statistik návštěvnosti způsobené počasím, prázdninami a časem dovolených, kdy lidé tráví výrazně více času mimo domov s omezeným přístupem k síti. Nepochybně bude velmi zajímavé v nadcházejících letech pozorovat, jak se bude projevovat (za předpokladu, že mobilní operátoři splní své sliby) rozvoj flat-rated datových tarifů a infrastruktury pro mobilní broadband.


graf7 - spir

Graf 4: Vývoj červnové návštěvnosti podle RU z ČR den po dni; Zdroj: NetMonitor – SPIR – Mediaresearch a Gemius


Červnová bouřka má krátké trvání

Nakonec se trochu podrobněji podíváme na samotná červnová data. Jak se komu v červnu dařilo?


graf6 - spir

Graf5: Top 10 serverů podle RU v průměrném dni; Zdroj: NetMonitor – SPIR – Mediaresearch a Gemius, červen 2009


Do hitparády top 10 nejúspěšnějších českých serverů co do návštěvnosti se pochopitelně na prvním místě umístil Seznam.cz se 4 093 000 tisíci uživatelů (RU), následují sesterské novinky s 2 909 000 RU, Centrum.cz se 2 872 000 RU, Idnes.cz se 2 717 000 RU, Mapy.cz se 2 218 000RU, seznamácké firmy.cz 2 133 000, Super.cz s 2 071 000 RU, opět seznamácká komunitní síť Lidé.cz s 1 708 000, eStranky.cz s 1 545 000 RU, a Blog.cz s 1 522 000 RU.


graf4 - spir

Graf 6: Meziroční poporvnání RU z ČR pro top 10; Zdroj: NetMonitor – SPIR – Mediaresearch a Gemius, červen 08 a 09


Oproti předchozímu roku za stejné období si z top desítky pohoršil akorát Blog.cz, a to o 305 000 RU, a nepatrně ztratil také internetový bulvární deník Super, který si pohoršil přibližně o 20 000 RU. Naopak výrazně si polepšilo Centrum (ovšem jen díky tomu, že je letos v Netmonitoru sloučené s Atlasem) a Lidé.cz, první cca o 400 a druhý o 300 tisíc RU.

Tipy C


graf5 - spir

Graf 7: Top 10 serverů podle měsíčních počtů zobrazení z ČR; Zdroj: NetMonitor – SPIR – Mediaresearch a Gemius, červen 2009


V počtu měsíčních zobrazení nalezneme v top 10 na prvním místě opět Seznam s 2451 miliony PV, za ním v hlubokém odstupu následují sesterští Lidé.cz 700 milionů, Aukro 418 milionů, Centrum.cz s 416 miliony, zpravodajský portál iDnes s 297 miliony, v těsném závěsu následuje komunitní server Líbímseti.cz s 276 milionu, Novinky s 218 milionu PV, komunitní server Spolužáci s 165 miliony, internetová komunitní seznamka Štěstí s 114 miliony PV a nakonec server Super s 109 miliony. V meziročním srovnání si pohoršilo Líbímseti.cz, a to 42 milionů impresí a server Super s poklesem o přibližně 30 milionů. Výraznější nárůst zaznamenal pouze Seznam, Lidé.cz a internetová aukční síň Aukro.cz.

TIP: Máte problém zorientovat se v nové metodice měření? Více informací můžete nalézt v následujícím textu: NetMonitor představil novou metodiku měření.

Používáte ke své práci NetMonitor?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).