Hlavní navigace

Internet zadarmo od IOL krok za krokem

6. 10. 2000
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Dalším poskytovatelem, který vstoupil na pole Internetu zadarmo, byl tento týden IOL se svým Quickem. Dlouho očekávané se tak stalo realitou. Přestože celý projekt vznikal značnou dobu, nezapře některé dětské nemoci. Jak tedy vypadá celá služba z pohledu nového uživatele a je opravdu tak perfektní, jak se snaží prezentovat?

Fenomén jménem Invex již působí na plné obrátky, výstava ještě ani nezačala, přesto jsou již vidět její plody. Mnoho firem pracuje dnem i nocí, aby jejich nové produkty byly připraveny k uvedení právě na této výstavě. Některé tak činí s jistým předstihem a svou „invexovou“ nabídku již představili. Jedním z „předinvexových“ produktů je jistě i Internet zadarmo z dílny IOL, a to přesto, že se jeho uvedení očekávalo dokonce poněkud dříve. Vývoj celé služby, a především nového internetového portálu, trval řadu měsíců, neměl by tedy trpět vážnějšími chybami. Pojďme se společně podívat, jak vypadá cesta nového uživatele Quicku (tak se služba jmenuje) a kde mohou nastat případná úskalí.

Registrační procedura probíhá pomocí webových stránek. Uživatelé, kteří zatím ještě nemají přístup k Internetu, se mohou připojit pomocí volného přístupového konta, které umožní uživateli přístup k registračnímu serveru. Všechny potřebné údaje, tedy telefonní číslo a přístupové jméno s heslem jsou viditelně uvedeny na stránkách portálu Quick i na registračním serveru. Jejich umístění se od spuštění služby výrazně zlepšilo, teď již není problém nalézt všechny potřebné informace na první pohled.

Samotná registrace probíhá obvyklým způsobem, tedy vyplněním webového formuláře. Registrační podmínky mají standardní podobu a umožňují provozovateli služby využívat údajů o svých uživatelích pro komerční účely, tedy dále je prodávat. Nezvyklý je naopak počet povinných údajů, kterými jsou pouze jméno, přijmení a rodné číslo, dále již stačí vyplnit pouze uživatelské jméno a heslo a registrační procedura pro nás může skončit. Můžeme však vyplnit tzv. uživatelský profil. V něm je především zajímavá následující pasáž:

328

Tabulka je to opravdu zajímavá. Škoda jen, že někteří poskytovatelé se jmenují jinak a někteří již ani neexistují a to dokonce několik let… Stejně tak nepochopitelné je uspořádání jednotlivých položek – poskytovatelé Internetu jsou rozděleni na dvě skupiny, které jsou odděleny volbami: „v práci, v kavárně, jiné“. V první skupině je ještě uvedena položka „nevím“ a úplně na začátku položka „žádné“. Pochopil bych, kdyby tato tabulka nebyla upravována v budoucnosti, aby však hned od počátku obsahovala údaje místy několik let staré, její uspořádání nemělo žádnou logiku a na první pohled připomínala „patlaninu“, to je poněkud pod úroveň podobných služeb.

Potvrzením údajů pro nás (pokud nenastane nějaký problém s uživatelským jmeném, duplicitou rodných čísel,…) samotná registrace končí. Následuje stránka obsahující odkazy na potřebné informace pro připojení, případně umožňuje stáhnout uživatelům Internet Exploreru skript, který všechno potřebné provede za ně. V Přehledu parametrů je také na jednom místě uvedeno, že nastavení připojení nemáme měnit od nastavení použitého pro registraci, tedy můžeme využít nastavení TCP/IP bez nutnosti specifikovat IP adresu, DNS a adresu brány. Na jiném místě toho samého dokumentu se dočteme, že adresy DNS serverů si máme zadat ručně. Naštěstí jsou samozřejmě možné obě varianty, méně zkušený uživatel však může být těmito údaji poněkud zmaten.

Stránky Quicku nejsou plně optimalizovány pro jiné prohlížeče než je Internet Explorer, takže uživatelé používající Netscape např. na některých stránkách neuvidí reklamy (ani jejich náznak), zatímco jejich kolegové s IE o tuto potěchu připraveni nebudou. Pokud však využijí k registraci připojení přes volně přístupné konto, neuvidí reklamy ani oni, protože v tomto režimu mohou přistupovat pouze k registračnímu a uživatelskému serveru, nikoli však k serverům reklamního systému IMS. Když jsme již nakousli téma webových prohlížečů, musejí se uživatelé Netscapu při potulování po portálu Quicku smířit s tím, že některé obrázky na svých stránkách prostě neuvidí, a bohužel to neplatí jen pro reklamy… Problematické také je při načítání hlavní stránky portálu Quick spojení se serverem obsahujícím informace o počasí.

Po úspěšné registraci již můžeme využívat služeb Quicku v plné kráse. Řídit a dolaďovat nastavení svého konta lze přes uživatelský server. Zde se mimo jiné dozvíme také číslo svého konta, a to po změně hesla. Vlastností těchto čísel je, že jsou přidělováná po jednom, takže díky nim lze určit počet registrovaných uživatelů, kterých je v současné době něco kolem 29 000, což je za krátkou dobu, po kterou Quick působí, poměrně slušný počet. Jinak tento server nabízí všechny obvyklé služby, za zmínku snad již stojí pouze statistika připojení obsahující telefonní čísla, ze kterých bylo k Internetu přistupováno.

Mezi propagovanými adresami je také news server. Jeho stav je však opravdu žalostný. Veškeré konference stahuje ze serveru na síti Teleglobe a to včetně českých a slovenských skupin. Není se pak co divit, že se v českých newsgroupech objevují zprávy spíše náhodně. Situace u mezinárodních konferencí je poněkud lepší, přesto i ony trpí vysokou ztrátovostí zpráv. Praktická využitelnost takového serveru je nulová a případný nový uživatel, který na něj zamíří, může být maximálně odrazen od využívání USENETu jako takového.

BRAND24

S největší pravděpodobností bude nové uživatele zajímat rychlost a dovolatelnost Quicku. U obou těchto údajů musím konstatovat, že zatím jsou, alespoň pokud jde o Prahu, přinejmenším dostatečné. Vzhledem k nedávnému spuštění celé služby by však byl jakýkoli jiný údaj velmi alarmující. S očekávaným nárustem uživatelů se však tyto údaje mohou změnit. Uvidíme, zda Quick dostojí své reklamní kampani a bude nabízet nejrychlejší Internet zadarmo. Současný stav zahraniční konektivty všech čtyř velkých poskytovatelů Internetu zadarmo je však takový, že nabízejí podstatně vyšší přenosové rychlosti (alespoň pokud jde o Prahu) než je možné realizovat klasickými modemy. Nejrychlejší proto bývá ten, na kterého máme nejlepší modemové spojení.

Sečteno a podtrženo, přestože některé části Quicku (především portál) vykazují menší či větší nedostatky, celkově lze říci, že nabízené služby jsou na standardní úrovni a nový uživatel by měl všechna úskalí registrace překonat bez větších problémů. Pokud by se přesto vyskytly, je k dispozici helpdesk dostupný 24 hodin denně. Quick se však stává pouze dalším v řadě, ať již jde o portál či Internet zadarmo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Lupa. Jeho specializací jsou poskytovatelé připojení a technické aspekty Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).