Hlavní navigace

Názor k článku Internet zatím zůstává oázou svobody. Zachvátí jej totalita? od ... - Jestli to bylo krestanstvi nebo najezdy barbaru kdo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 5. 2018 12:54

    ... (neregistrovaný)

    Jestli to bylo krestanstvi nebo najezdy barbaru kdo mohl za zniceni vzdelanosti je sporne. Muj nazor je. ze tomu pomohly oba dva faktory. Nehlede na to, ze vychodni staty si vzdelnost uchovali (Sasanovska rise) a od nich to prevzali islamske staty. Pak byla i vychodni vzdelanost velmi znicena dalsimi barbary (mongoly).

    Jinak je zajimave, jak Cina a Indie s antickymi znalostmi (probihala cila vymena zbozi a znalosti) a absenci krestanstvi, take neletala do vesmiru v roce 1000, to jen tak na okraj, k Vasi teorii.

    Vy jste psal, ze byla oficialne prohlasovana kulatost Zeme, coz nikdy nebyla. K tomu byla moje pripominka. Ze si to myslela pulka evropy, ktera neumela ani cist a i pismo svate jim bylo prednaseno v latine, ktere taky nikdo nerozumel, je vec jina.

    Globy byli znamy uz za casu krestanstvi, treba Konstantin I (ktery se velmi zasadil aby bylo krestanstvi v Rimske risi, jako statni nabozenstvi) je na mincich zobrazen s globem v ruce jako 'vladce znameho sveta'. I kralovske jablko s krizem na vrcholu (vznik v patem stoleti) je vlastne zobrazenim sveta (globus). To k te pozdni antice, ranemu stredoveku.

    Je pravda, ze mezi koncem antiky a 12 stoletim jsme zatim zadne globy nenasli, ale to neznamena, ze neexistovaly.

    Spousta map a pisemnosti z stredoveku se odkazuje na Ptolemaia a dalsi anticke autory (Vergilius). Take treba Tomas Akvinsky (1225–1274) veril, ze zeme je kulata (Summa theologiae).

    Jak jsme jiz rikal, jste velmi mistrny manipulator a ti kteri o tom nevi detaily si mysli, ze rikate pravdu. V tomto konkretnim prikladu o placatosti Zeme stacilo pridat slovo 'oficialni', ktere naprosto zmenilo vyznam cele vety ve Vas prospech, veta je hned nepravdiva, ale pro nezasveceneho ctenare se jevi pravdive.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).