Hlavní navigace

Názor k článku Internet zatím zůstává oázou svobody. Zachvátí jej totalita? od A.S. Pergill - Problém je, že ta východní státy byly periferií...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 5. 2018 13:55

    A.S. Pergill (neregistrovaný)

    Problém je, že ta východní státy byly periferií civilizovaného světa, a tak s tím nic dělat nemohly.
    Daleko větším problémem než Mongolové byli muslimové. Paradoxně mongolské nájezdy, "křížová výprava žlutých" prodloužily existenci některých středoasijských center, protože na nějakou dobu omezily expanzi islámu. Část Mongolů byla navíc křesťanská (nestoriánského ritu, který byl římským katolicismem tolerován více než pravoslaví, např. římští křesťané měli zakázáno se modlit v byzantských a pravoslavných kostelích, ale na nestoriánské kostely se tento zákaz nevztahoval).

    Čína je specifický problém, nicméně se jí podařilo zachránit tradiční medicínu, kterou v Evropě křesťanství cíleně zlikvidovalo (jsou o tom zmínky i v Kosmově kronice). Navíc byla Čína poměrně rychle spojena do jednoho státu, který nadále expanzi a pokrok považoval za rizikové. Číňané ještě před Kolumbem objevili Ameriku, ale posléze císař zámořské výpravy zakázal (čímž odsoudil Čínu ke stagnaci a úpadku, z něhož -jeho následků - se nevyhrabala dodnes). Evropa měla obrovskou výhodu velkého množství vzájemně si konkurujících států, které si něco podobného nemohly dovolit. Úpadek se objevil až v souvislosti se "Svatou aliancí" po napoleonských válkách a zdrojem úpadku v současnosti je EU (obojí přibližně ze stejných důvodů).

    Ten Konstantin byl v mládí pohan a byl bezprostředním dědicem antické vzdělanosti.

    Symbolika královského jablka patrně většině králů (tak, jak ji vykládáte vy) jasná nebyla.

    Summa theologiae je kapitolou sama pro sebe. Její autor se v podstatě uplatnil až po smrti. Za života čelil obviněním z kacířství a nechybělo mnoho, a skončil by na hranici. Dokonce některé jeho spisy byly oficiálně páleny jako kaciřské. V době, kdy se jeho učení prosadilo, už na dveře bušily první zámořské objevy a udržení téze o placatosti Země se stalo nemožným (takže se bojovalo za Zemi coby střed vesmíru. posléze Slunce coby střed vesmíru, pak alespoň střed galaxie atd.).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).