Hlavní navigace

Názor k článku Internet zatím zůstává oázou svobody. Zachvátí jej totalita? od ... - Takze odkaz nemate, jen zase rikate obecnou vec...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 5. 2018 13:09

    ... (neregistrovaný)

    Takze odkaz nemate, jen zase rikate obecnou vec z ktere nic nevychazi. Tedy zadne dukazy o tom, ze Tomas Akvinsky byl pronasledovan uz za zivota, nemate. Jen opakujete co jsem rikal ja a prihodite si domenku. Dalsi ume skryta nepravda.

    Tady bych take rad videl dukaz, ze to cirkev nasilne sirila pro plebs. V kostelech se prednaselo latinsky -> nikdo tomu nerozumel, nedalo se cokoliv sirit. Spis si to lide sirili mezi sebou a nikdo jim to nevyvracel. Maximalne pokud se na to nekdo zeptal (nevim proc by to nevolnik ve stredoveku delal, mel jine starosti, nez kulatost/placatost Zeme), tak mu mohl neinformovany clen cirkve rici spatnou informaci.

    V knihovne byli tisice recko/latinskych originalu, ktere prekladatele prekladali do arabstiny. Knihovna cile spolupracovala s jinymi knihovnami a s Byzantskou risi nekolik staleti. Napriklad knihy z evropy vyvazovali zlatem (v tu dobu byl Bagdad velmi bohaty oproti Evrope). Tezko si predstavit ze za stovky let, mate jen necelou stovku knizek. Navic meli pristup k indickym a cinskym textum, takze napriklad Evropa konecne poznala nulu (Indie) a papir (Cina). Pred znicenim mongoly zachranil 400 000 manuscriptu Nasir al-Din al-Tusi. A to bylo pred znicenim, pri zniceni se traduje, ze se Tigris zbarvil do cerna z inkoustu knizek vhozenych do reky. Z techto faktu se zda velmi nepravdepodobne, ze by byla pouze necela stovka knizek od antickych autoru.

    Preklady jsou problem vzdy, zvlast kdyz se to prepisuje rucne, to je problem i pouhy prepis do stejneho jazyka.

    Islamska cenzura tedy nebyla tak tvrda, kdyz se zvladlo pred znicenim knihovny zachranit 400 000 manuskriptu. Urcite jich byla vetsina teologickych/po­ezie, ale pochybuju ze vsechny.

    Jinak ale asi musim souhlasit, ze ztrata Alexandrijske knihovny byla horsi nez Bagdadske a to z toho duvodu, ze obsah Alexandrijske nebyl tolik zreplikovan v jinych knihovnach/sou­kromniku, kdezto obsah Bagdadske byl zreplikovan vice.

    Koukam, ze islam Vas velmi rozpaluje, tak o cemkoliv tykajiciho se islamu bych radsi nediskutoval. Agitator nejsem, tak mi to je jedno. Mimodek v dnesnim islamu vidim dost podobnosti s krestanstvim v dobe inkvizice.

    Jen aby to nebyl kompletni off topic, cele vlakno bylo o tom ze jste predkladal jako fake news, ze katolicka cirkev zamerne sirila, ze zeme je placata, coz jejich vrcholni predstaveni netrvrdili. Takze spise toto byla ukazka klasicke fake news.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).