Hlavní navigace

Názor k článku Internet zatím zůstává oázou svobody. Zachvátí jej totalita? od A.S. Pergill - Anglická verze Wikipedie používá termín "condemnation" a konstatuje,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 5. 2018 15:47

    A.S. Pergill (neregistrovaný)

    Anglická verze Wikipedie používá termín "condemnation" a konstatuje, že TA byl obviněn ze zpochybňování boží všemohoucnosti (což je kacířství zcela jednoznačně).

    Křesťanství bylo prakticky vždy šířeno násilím nebo pohrůžkou násilí. Od okamžiku, kdy se stalo v Římské říši státním náboženstvím, až po boje (případně vyhlazování) nekřesťanů v zapadlých oblastech Evropy. Tudíž byly stejným násilím šířeny i bláboly, které hlásalo.
    To, že se k tomu v dnešní době církev nehlásí a mlží jak politik o melounech v krabici od vína, je druhá věc.

    Velmi instruktivní byla i konfrontace věřícího astronoma Grygara s hlasatelem placatosti Země (takoví opravdu existují). Viz zde:
    http://www.osacr.cz/2018/03/18/vytroleny-grygar-proc-neni-tak-snadne-argumentovat-proti-plochozemcum-a-v-cem-ma-pan-baca-pravdu/
    Kdyby se pan Grygar mohl odvolat na vaši konfabulaci o tom, že církev hlásala kulatost Země, tak by to byl s vysokou pravděpodobností udělal. Takto se jen kroutil jak přetržená žížala. Takže musel mlžit právě proto, že skutečně křesťanství šířilo fake new o placatosti Země, a to tak, že násilím (abychom se tedy vrátili k onomu topic).

    K té Bagdádské knihovně: Ono je otázka, co ty manuskripty byly - 100 000 krát opsaný Korán nemá o moc vyšší hodnotu než opsaný jednou.

    S tím kontaktem na Indii a Čínu je to přinejmenším složitější, protože to byli právě muslimové, kdo přeťal tradiční pozemní cestu do těchto zemí (krátce po cestě rodiny Polů). Užívání indické poziční číselné soustavy muslimy bylo spíš překážkou jejího šíření v Evropě (protože byla z tohoto důvodu chápána jako kacířský, či rovnou ďáblův, vynález).

    Nevím, kde jste bral stovku antických autorů, já o ničem takovém nepsal, psal jsem o necelé stovce muslimů (za celou existenci "islámského zlatého věku"), schopných ty antické a jiné ne a předislámské texty přeložit. Jen Avicennův "Kánon medicíny" je splácaninou stovek dílčích textů od mnoha různých autorů (v podstatě taková hodně přerostlá co do kvantity, a přitom ne moc kvalitní bakalářská práce).

    S tím islámem obecně je to tak, že v něm, dokonce kratší dobu po jeho vzniku (a dokonce ještě před vystoupením Tomáše Akvinského v křesťanské sféře - ovšem ten završil víc než staletý intelektuální kvas) vzniklo podobné hnutí, ale v islámu to dopadlo přesně naopak: Zvítězili odpůrci islámských analogií Tomáše Akvinského a islám se propadl do totální barbarské bigotnosti. Z níž se nevyhrabal ani dosud (viz situace v islámských zemích a aktivity muslimů, žijících v civilizovaných zemích). Z tohoto důvodu porovnání s křesťanstvím za časů inkvizice pokulhává, protože zatímco ve světě křesťanství se jednalo o excesy, v islámu se jedná o permanentní stav, trvající stovky let (který se mimo jiné promítá i do genofondu islamizovaných populací).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).