Hlavní navigace

Internetová (ne)bezpečnost

29. 1. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tak se na to podívejte, hemží se to šváby, viry, koni, a kdoví jakou zvířenou, a přesto to všichni považuji za médium budoucnosti. Nechce se mi věřit, že by snad současných Internet mohl být adeptem na síť všech sítí, a pokud by snad jen trošku chtěl kandidovat, něco významného se musí změnit: bezpečnost.

Bezpečnost, zabezpečení dat, ochrana osobních údajů a informací, ochrana našich počítačů a všeho elektronického, co s tím souvisí, budou podle názorů mnoha analytiků tím nezlatějším pokladem nejbližšího období. Pokud má svět IT růst jen několika procenty, právě náklady na bezpečnost získají v celkových rozpočtech významný podíl.

Podle Reuters stály v roce 2001 opravy škod napáchaných počítačovými viry 12,3 mld. dolarů, dost na to, aby se tímto problémem začal někdo vážně zabývat. Ale situaci nikdo neřeší, Windows XP jsou nadále děravá, crackerů přibývá, občas někoho odsoudí, ale fakticky se nic neděje. Americké počítače jsou teď mnohem otevřenější k napadení než kdykoliv předtím, AOL klient Instant Messager prodělal opravu svého kódu a opravou do něj zanesli backdoor, prostě hanba.

Nejde přitom jen o klientské počítače děravé jako řešeto, ale také servery, které běhají třeba na Hradě. Například The Register uvedl, že IPlanet webový server má také závažnou chybu. A to prosím v očesané verzi stojí tisíc dolarů!

Na vině naší (ne)bezpečnosti jsou děravé operační platformy – samozřejmě, že narážím na platformu Windows, ale i jiné, třeba i Linux nebo Solaris. Na Internetu se objevuje jedna bezpečnostní hláška za druhou. Amatér programátor si klidně napíše makrovirus, který je schopen do několika hodin „zavšivit“ celý Internet. Jak je to proboha možné, v době, kdy lidé chtějí na Mars? To jako poletí se zavirovaným řídícím počítačem?

Hrozím se hlavně toho, že se podobné návyky a zlozvyky přenesou do jiných sítí podobných Internetu, třeba do mobilních, od kterých bych čekal vyšší spolehlivost. V DoCoMo (japonský mobilní operátor) předpokládají, že do roku 2010 budou mít v 570 mil. zákazníků – mezi jinými i psy a kočky. :-) Ač zní zpráva neuvěřitelně, má své racionální pozadí. Sítě 3G (UMTS) totiž mohou oproti stávajícím GSM sítím poskytovat nové moderní služby, například multimediální obsah, rychlý přístup k Internetu, a v neposlední řadě i informace o pozici zákazníka.

Tipy C

DoCoMo předpokládá, že pouze 120 mil. mobilů se bude používat tradičním způsobem pro telefonování a komunikaci mezi uživateli. Zbytek má být osazen ve formě nehlasových terminálů pro použití jinými službami. Terminály by měly zajišťovat například ochranu automobilů a kol při zcizení, případně přinášet multimediální obsah do domácností. 30 mil. terminálů má být také použito zásilkovými službami, které tak budou moci snáze monitorovat pohyb zásilek s mnohem nižšími náklady než nyní.

Když si ale uvědomíme, že takové UMTS karty budou v našem autě, v ledničce, mobilu a každé benzínové pumpě, že budou cestou v autě stahovat do přehrávače z veřejných internetových zdrojů texty písně You got me rocking od Rolling Stones nebo mapové informace včetně provozu na blízkých komunikacích, trošku jsem se zhrozil. Až budete spěchat s akutním zánětem slepého střeva do Motolské nemocnice a jakýsi trojských kůň vám jen tak ze srandy změní trasu cesty přes Vinohrady a Letnou, bude po srandě. Proboha, udělejte něco s tou bezpečností! To aby se opravdu člověk fakt bál připojit…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Martin Kamín je analytikem trhu IT a nezávislým publicistou. Pro časopisy a E-ziny vydal stovky komentářů a analýz zaměřených zejména na komunikační, síťové a internetové technologie.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).