Hlavní navigace

Pirátství jako problém televizí i vysílacích platforem

8. 2. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: SRphotos / Depositphotos.com
Na internetu není šířen nelegálně jen samotný televizní obsah, ale i celé vysílání. Jako problém ho vnímají televizní stanice i operátoři vysílání.

Podle vyjádření televize Nova se jedná o problém celého televizního trhu, na kterém se tak vytváří nerovné podmínky. Někteří poskytovatelé internetových služeb zároveň nabízejí televizní služby a v řadě případů bez souhlasu držitele práv k předmětnému televiznímu vysílání, ať už úmyslně, nebo v důsledku neznalosti právních předpisů, která je však neomlouvá, uvedlo ve svém vyjádření tiskové oddělení televize Nova. 

Pirátské vysílání řeší televizní stanice i jednotlivé 
vysílací platformy.

Zástupce česko-slovenské satelitní platformy Skylink Marek Němec upozorňuje, že se nejedná o problém pouze jedné platformy. Nelegálně je v určité míře šířen obsah všech placených televizních platforem na trhu, tvrdí Němec.

Malí operátoři a OTT aplikace…

Z pohledu televize Prima se jedná o problém týkající se primárně malých ISP operátorů, ale také OTT aplikací, které umožňují sledování velkého množství kanálů, aniž by jejich provozovatele měli ošetřena práva k šíření vysílání. Za určitých okolností se to ale může také týkat STA rozvodů, které mají zvláštní režim daný zákonem. Nelegálního šíření se dopouští řádově desítky až stovky subjektů, vysvětluje Martin Cepek, Business Development Director televize Prima.


Autor: FTV Prima

Martin Cepek

Na neoprávněné šíření svých stanic v České republice se zaměřila i televize Nova, soud nařídil první předběžné opatření proti společnosti Opton. V případě neoprávněného šíření by společnosti mohlo být nařízeno uhradit vzniklou škodu a mohlo by se jednat i o trestný čin se související trestněprávní odpovědností.

Šíření našich stanic bez našeho souhlasu považujeme za protiprávní a jsme připraveni podniknout potřebné právní kroky, abychom ho zastavili. Snažíme se narovnat podmínky na trhu. Všichni mají využívat naše programy za obdobných podmínek, ne si protiprávním jednáním vytvářet neférovou výhodu na úkor ostatních, uvedla mluvčí Novy Jana Ondrejechová.

Soudy i detektivní agentury…

Televize Prima se snaží vzniklou situaci řešit ve spolupráci s operátory satelitních, kabelových a IP rozvodů, se kterými má uzavřenou smlouvu o spolupráci. Řešíme to také ve spolupráci s různými asociacemi, například Asociací provozovatelů kabelových a telekomunikačních sítí, Českou asociací elektronických komunikací nebo Asociací komerčních televizí. Máme za sebou již několik úspěšných akcí, ve kterých budeme pokračovat, plánuje Cepek.

Žádný soudní spor v tuto chvíli Prima nevede. Aktuálně ale řešíme několik případů nelegálního šíření, a to jak v České republice, tak i na Slovensku, dodal Cepek. Aktivně do sporů vstupuje i Skylink. Vloni jsme identifikovali několik konkrétních případů nelegální komerční distribuce našich služeb a rovněž jsme několik z nich zastavili. Podrobnosti ale nemůžeme vzhledem k běžícímu policejnímu vyšetřování zatím zveřejňovat, rekapituluje Marek Němec.

V současné době zvažuje Skylink postupné zavedení vyššího stupně zabezpečení u vybraných programů v rámci kódovacího systému Irdeto. Zároveň aktivně spolupracujeme s různými státními institucemi, detektivní agenturou i policií, varuje Němec.

Operátoři nabízejí spolupráci

Proti pirátskému vysílání se musí podle Jitky Pajurkové z tiskového oddělení operátora O2 v první řadě bránit ten, jehož práva jsou tímto narušena, tedy výrobce televizního kanálu, nebo ten, který nakoupil práva k jeho distribuci. O2 vystupuje v obou rolích jako legální provozovatel vysílání, tudíž na rozdíl od pirátů plní požadavky regulace a vynakládá zdroje na nákup práv. Proto tyto problémy samozřejmě vnímáme – zdražují cenu pořizovaných práv a znevýhodňují poctivé provozovatele. Jelikož se společnost O2 s těmito praktikami setkává, je logické, že se snaží hájit svá práva, investice i pozici na trhu, říká Pajurková.

BRAND24


Autor: Karel Choc

Jaroslav Kolár

Souhlasí s ní i tiskový mluvčí společnosti UPC Jaroslav Kolár, podle něhož trvá neoprávněné šíření televizních služeb už roky a mění se spolu s vývojem nových technologií. Je ale hlavně otázkou vysílatelů a jejich zájmu o ochranu autorských a vysílacích práv. Společnost UPC, tak jako většina ostatních poskytovatelů televizních služeb, je připravená jim v součinnosti s příslušnými orgány pomoci, deklaruje Kolár.

Co se týká konkrétních aktivních opatření, využívá společnost O2 opatření technologická, jako je např. přístup k obsahu pouze pro oprávněné uživatele nebo ochrana obsahu při přenosu do set-top boxu a zpět. Dále jsme aktivní i ve snaze řešit problémy a negativní jevy na televizním trhu, což je třeba šíření sportovního obsahu na území ČR nejrůznějšími zahraničními televizními stanicemi v nabídkách některých českých televizních operátorů, dodává Pajurková.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).