Hlavní navigace

Investoři: Peněz je dost, stát by nás měl nechat být. Ale za zkoušku to stojí

21. 9. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: AndreyPopov / depositphotos.com
V rámci rychlé víkendové ankety jsme se snažili zjistit, jak hodnotí startupové aktivity ministerstva průmyslu zástupci investorské scény.

Překvapivé to není, ale mohlo to být asi i horší. Investoři brzdí entuziasmus úředníků chystajících Národní inovační fond a bojí se toho, že příval peněz může pokazit trh nebo že se budou vybírat nevhodné projekty. 

Každopádně tu ale možnosti jsou a bude záležet na konkrétním nastavení podpory. Současně je ale třeba připomenout, že 1,4 miliardy se rovná asi tak jednomu a půl kilometru české dálnice, takže nemějme přehnaná očekávání, že si tím vypěstujeme deset nových Avastů, říká například Nikola Rafaj ze StartupYardu.

Větší potenciál vidí investoři ale v podnikání univerzit, které chce projekt Národního inovačního fondu také významně podpořit.

Otázky

1) Je z vašeho pohledu NIF vhodnou aktivitou státu a je pro vás případná seedová, rizikovější koinvestice spolu se státem zajímavá?

2) Mají univerzity podnikat, respektive je pro vás univerzitní výzkum zajímavým zdrojem potenciálních nových startupů, který by mohl posunout tuzemskou scénu dál? A může tady stát pomoci?

Jiří Hudeček, ředitel JIC

1) Chápu panující obavy z nízké kompetence veřejného sektoru, ale zároveň si myslím, že základní myšlenka NIF je správná. Ještě stále totiž podle mě neplatí, že si projekty v oblasti life sciences a hardwarové startupy – na rozdíl od softwarových projektů – snadno najdou investora. Pokud bude NIF skutečně investovat do velmi rizikových life science a hardwarových projektů v pre-seed fázi, pak může být pro český startupový ekosystém pozitivní. Týmům, které vyvíjejí a testují jakýkoliv hmatatelný produkt, často pomůže investice byť v řádu stovek tisíc korun pomoci překlenout období, kdy už se vyčerpaly rodinné finance, ale pro soukromé investory a jejich investici jsou ještě příliš rizikové, přitom potřebují zhotovit prototyp pro ověření technické proveditelnosti. Tady může být NIF přínosný, podaří-li se angažovat schopné lidi a vhodně a transparentně nastavit mechanismy investičního rozhodování. Sami máme dceřinou společnost JIC VENTURES, která investuje do našich klientů. Dokážeme si proto v budoucnu představit i koinvestici ve spoluprací s NIF.

2) Klienti, kteří se hlásí do našich programů, bývají často jednou nohou na univerzitě, ať už jako doktorští pracovníci, nebo i pragmaticky smýšlející profesoři, kteří si chtějí některou ze svých myšlenek ověřit na trhu. Ať už jako oficiální spin-offy typu nástupníků INVEA TECH Flowmon Networks i Netcope Technologies, Enantisu nebo čerstvého přírůstku v oblasti elektronové mikroskopie NenoVision, nebo projektů rozšiřujících oblasti, ve kterých zakladatelé působili, jako je GINA Software nebo Sewio. Nápady vycházející z výzkumného know-how bývají ty nejzajímavější – nedají se snadno ukradnout dravější rybou na trhu. Takové startupy jsou určitě životaschopnější a pro český startupový ekosystém přínosnější než stá verze též mobilní aplikace.

Stát by v této oblasti mohl pomoci snížením administrativní zátěže jak pro výzkumníky, tak i pro podnikatele, aby měli lidé z výzkumných pracovišť vůbec čas zabývat se sledováním toho, co je pro trh atraktivní, a od založení případného spin-offu nebo startupu je neodrazovala složitost celé procedury.

Nikola Rafaj, StartupYard

1) Ne, výrazně víc by vláda pomohla seškrtáním papírování a jasnými pravidly. Avšak pokud již vláda podporu schválila, beru to jako další možnost, kterou lze zkusit. Bude především záležet na podmínkách, zda se to vyplatí – zejména časově. Příklad oblíbeného Estonska ukazuje, že když se do toho vloží zkušení úředníci a pánové ze Skypu, může to fungovat velmi dobře. 

2) Rozhodně ano, třikrát podtržené. Pouze nevím, jak v dohledné době dosáhnout toho, že založení firmy na VŠE nebo UK bude bráno stejně jako třeba na Stanfordu, a ne jako výjimka. Možná, kdyby stát vrazil ty peníze do výuky podnikání na univerzitách a středních školách. 

Jaroslav Trojan, investor

1) Ano, pokud to bude nastaveno transparentně, tak to dává smysl. 

2) Ano, univerzity by se měly víc zaměřovat na komercializaci svého výzkumu a tady může pomoci právě stát. 

Miloš Sochor, Y Soft Ventures

1) Myšlenka NIF se mi líbí za předpokladu, že to bude fond fondů a peníze budou svěřeny profesionálům, tedy venture fondům v ČR. Problémem je množství peněz, o kterém se mluví. Z mého pohledu je to příliš a může to potenciálně kazit trh. Pokud by NIF rozdělil peníze mezi zaběhlé české VC fondy, tak by vítězila přidaná hodnota lidí, kteří fondy spravují. 

2) Ještě zajímavější na celé věci je právě podpora univerzitního výzkumu. Pokud by NIF poskytoval seed investice výzkumným aktivitám, které mají striktně a chytře nastavené metriky a jednou z nejdůležitějších podmínek by bylo uvést výzkum na trh, tak máme vítěze. Podmínka toho, aby výsledky výzkumných aktivit k něčemu reálnému byly, myslím dnes chybí většině grantů do výzkumu současnosti. 

Petr Lemoch, Keiretsu Forum

1) Já se obávám toho, v jaké podobě je to vymyšlené. Předně si myslím, že by stát měl podporovat inovace a podnikání obecně, přispívat ke kultivaci trhu, ale koncepčně a nezasahovat do trhu takto přímo, navíc s velkým balíkem peněz, který bude u širší veřejnosti sotva obhajitelný a svádí ke spekulacím. Znepokojují mě vyjádření, že údajně trh selhal, a tak mu stát přichází na pomoc. Takto to vyplynulo z analýz ministerstva? Jsem naopak přesvědčen, že v ČR je dostatek volného kapitálu a stejně tak příležitostí sáhnout si na něj. Kdo má skvělý projekt, investora najde. Dotace a státní zásahy nejsou řešení, naopak snížení daňových a administrativních překážek ano. Celou věc vnímám jako začarovaný kruh. Opravdu bude mít stát k dispozici týmy zkušených investičních expertů, kteří zajistí, že tyto státní peníze půjdou do kvalitních projektů, a nikoliv do těch, které na trhu zbudou? Jsem k tomu skeptický.

2) Rozhodně ano, vnímáme v nich klíčové partnery a zdroj potenciálně zajímavých projektů, a tedy investičních příležitostí. Zde vidím naopak klíčovou roli státu související s investicemi do vzdělání a výzkumu.

BRAND24

Ondřej Fryc, Spread Capital

1) Ne, myslím si, že bohužel státní úředníci vůbec nerozumí podnikání, a tak budou tyto peníze vyhozeny oknem. Už ta úvodní myšlenka „je tu sice hodně peněz, ale tyhle projekty nikdo podpořit nechce, tak to uděláme my“ je pokřivená. Stát přece nemá rozhazovat peníze na čistý gambling.

2) Už jsem viděl několik zajímavých projektů z univerzit, jsou tam šikovní lidé. Určitě by neškodilo, kdyby univerzity zavedly například akcelerátory a měly jasná pravidla, jak k tomu dál přistupovat. Dnešní model, kdy student něco v rámci zdrojů fakulty zkoumá, a když se mu něco povede vymyslet, tak se pak teprve s vedením školy řeší, kdo bude mít jaký podíl, vede jen ke zbytečným třecím plochám.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).