Hlavní navigace

InWay přichází s novinkami

24. 9. 1998
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zřejmě to byla právě včerejší tisková konference InWay, která oficiálně odstartovala působení této společnosti na trhu poskytování připojení. Osobně mne však nejvíce zaujala jejich nabídka bezdrátového připojení -- funguje to podobně jako mobilní telefony, ovšem až do 1,5 Mb/s! To si snad pořídím domů.

Nejprve obecnosti. InWay vznikla zjara tohoto roku a její lidské zázemí tvoří převážně bývalí zaměstnanci CESNETu. Podstatnou část v této firmě drží společnost MERO, která se zabývá budováním a pronájmem datových spojů. V tuto chvíli má InWay právě od MERA linku 2 Mb/s do Ingoldstadtu podél ropovodu a dále do Frankfurtu, kde je připojena k WorldComu. Podíváte-li se na současné výsledky testů na Lupě, sami zjistíte, že se v tuto chvíli pohybuje na špici – předpokládám však, že až dojde k připojení dalších zákazníků, vyrovná se InWay zhruba ostatním poskytovatelům.

Pokud jde o peering, pohybuje se InWay vcelku rychle kupředu. Do NIXu byla přijata v dubnu, poměrně dlouhou dobu sice trvalo zavedení peeringové linky (tuším že až v červenci, ale krk bych za to nedal), ale v tuto chvíli má InWay již řadu peeringových partnerů. Významné je, že mezi ně patří i třeba EUnet. Zástupci InWay se chlubí, že byli první, kterým se s EUnetem podařilo navázat peering přímo v NIXu (peering EUnetu s CESNETem i PVT je realizován mimo). Dost možná to souvisí i s tím, že ředitel InWay, Dr. Král, působil kdysi jako jednatel právě COnetu, který se později přejmenoval na Internet CZ.

Zajímavou službou, kterou InWay nabízí všem svým zákazníkům, je certifikační autorita. Obecně lze podle vystoupení jejích zástupců – především pana Randuse, spoluautora populární bichle o Linuxu – soudit, že InWay klade na bezpečnost značný důraz. Veškerá komunikace je, nepřeje-li si zákazník něco jiného, šifrovaná a používají se tzv. certifikáty. Certifikát je v podstatě veřejný klíč pro šifrování, který ale navíc obsahuje jakési údaje o osobě, které patří – přinejmenším jméno a příjmení. Aby se takovému certifikátu dalo věřit, musí ho posvětit jakýsi Internetový notář a vrazit na něj své razítko – a tím notářem se chystá být pro své zákazníky právě InWay. Je dobře, že nejen InWay, ale i někteří jiní poskytovatelé tuto službu poskytují – bezpečnost nade vše, to přeci víme.

Nejvíce mne však zaujalo vystoupení pana Šťastného, který má v InWay na starosti provoz celé věci. Dostávám se tím konečně k tomu, co jsem inzeroval už v úvodu – k bezdrátovému připojení. Celá věc funguje velmi podobně jako síť mobilních telefonů. Poskytovatel, tedy v tomto případě InWay, pokrývá určité území prostřednictvím pevných buněk (á la BTSky u mobilů), které jsou pevně připojeny do jeho sítě. Každá buňka je schopna pokrýt kruh o poloměru 2 km, přičemž maximální dosažitelná (a dost možná spíše teoretická) rychlost při připojení tímto způsobem činí 1,5 Mb/s – čím dále od buňky se však vyskytujete, tím méně to je. Podle Ing. Šťastného se však běžně dá docílit rychlosti v řádu stovek kilobitů za sekundu. Z hlediska zákazníka je celý systém skryt v jedné malé krabičce, jejíž hmotnost bych odhadoval na necelý kilogram, do které se na jedné straně strčí anténa a na druhé straně se do ní strčí kabel do síťové karty. Z hlediska počítače pak jde o běžné připojení do Ethernetu, samozřejmě tedy potřebujete také síťovou kartu. Půvabné na tom je, že pak Internet nemusíte používat jen na jednom místě, ale kdekoliv vás to zrovna napadne (je-li tam signál). Upřímně řečeno třeba představa, že se seberu s notebookem a vyrazím pracovat na půl dne třeba do lesů, strání a možná i těch vod, je mi velmi sympatická. Naráží však v současné době především na pokrytí, které pochopitelně není nijak dobré – buněk má zatím InWay v Praze jen 5, přestože pracuje na dalším rozšiřování.

BRAND24

Co mi chybělo u popisu této služby, která je nazvána City.Way, byl jakýsi přehled cenové politiky. Ten si InWay schovává až na Invex, do té doby tedy budeme muset naši zvědavost utišit. Již teď je však prý jasné, že cena se bude odvíjet od skutečného provozu, tedy účtovat se bude podle objemu přenesených dat. A nebude to prý tak hrozné. No, jsem zvědav.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).