Hlavní navigace

Názory k článku IOL hodlá zpoplatňovat objemy dat

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 3. 2000 21:50

    ntpt (neregistrovaný)
    Chtel bych videt cvoka, ktery se snazi s hostingem v Cechach dobyvat scvet. Sehnat venku je levnější, s pohledu klientůtakové firmy týká rychlejší a spolehlivější, než tady. Krom toho, Internet je výrazně orientován dovnitř do národních vod, očemž světčí i to, že konektivita providerů do NIC je 5 - 10 násobkem konektivity zahraniční..... Krom toho, levné umístění kvalitních zdrojů v čechách přeci omezí přenos do zahraničí podle hesla: CO mám doma včeětině,nebudu hledat za velkou louží v angličtině...
  • 21. 3. 2000 16:34

    lisak VUK (neregistrovaný)
    Ohledne placeni podle prenesenych dat si myslim nasledujici: Pokud toto zavadeji provideri jako dalsi z moznosti, je vse v poradku. Muzete si tak vybrat, chcete-li jako doposud platit za linku omezenou rychlosti ale jiz nicim dalsim, nebo za spojeni rychlosti paterni site providera (omezenou samozrejme momentalnim zatizenim) omezene prenesenymi daty. Spatne je to podle me v pripade, ze provider zcela potlacuje moznost neomezeneho pripojeni za pausal. Jinak co se zahranici tyce hovoril jsem s nekolika lidmi z USA a o tom, ze by tam byli omezovani mnozstvim prenasenych dat lze vazne pochybovat. Na pevnych linkach od provideru to neni pry vubec a co se serveru umistenych u providera tyce, tak pripousteji ze snad nekdo by to mozna i mohl delat, ale ze by to bylo samozrejme a obvykle o tom nemuze byti rec.
    Cely tento nazor pisi z pohledu meho, coz znamena uzivatele Internetu, ktery ma znalosti siti a operacnich systemu, ale nema zadne zkusenosti poskytovatele pripojeni-providera.
  • 21. 3. 2000 14:45

    zodiac (neregistrovaný)
    Tak preji hezky den,

    Co se tyce Tveho nazoru na hru Telecomu, tak si myslim ze mas pravdu, maji tam z toho asi radost a vrasky prenechavaji tem 99% lidi co nemaji linky od nej zadarmo jakozto pracovni prostredek.
    Jen se mi nelibi veta "ze spousta lidi docasne usetrila na dialupu..." ; problem je v tom, ze neexistuje jina alternativa jak se pripojit nez dialupem (myslim 'relativne' levne), pro toho kdo potrebuje sem tam stahnout postu ci najit neco na netu, je dialup idealni. Tezko muzes nekoho nutit aby si sehnal pripojeni bezdratovym pojitkem (ktere stoji min. cca 5000 za 64Kbps, a to jeste s limitem dat). Nehlede na to ze narazis na stary problem jak treba do 'Kocourkova' dostat nejakeho providera ktery tam udela pripojny bod. Nevim jake jsou presne vzdalenosti, na jake to funguje, ale typnul bych to s tim vykonem co je povolen tak na cca 8 km. Jeste musim vzit v potaz teren. Dalsi potiz bude v propustnosti site, kdyz se tam napoji tolik lidi, kolik jich jede ted na dialup nebo draty. Pochybuji ze v bezlicencnim pasmu je jeste takova volna kapacita; a licencni pasmo nic neresi, protoze pak zase ta sluzba cenove vyskoci......
    Stale si myslim, ze idealni by bylo dratove pripojeni, ale ne od jedine Firmy (s velkym T);nejlepsi by bylo treba DSL. Je lehce realizovatelne a jede hezky svizne. Znamy v USA ho ma za par babek a je s nim spokojen na 300%.
    Hlavni problem je v tom, ze v soucasne dobe si nemuzes vybrat tel. operatora, ale to jsme zas ve slepe ulicce :-((

    K bodu 4, kde pises o rohlicich, tak v tom s tebou souhlasim, ale to je ten problem: v soucasne dobe muzes jit nakupovat jinam pecivo, ale telefon si jinde nezridis(myslim pevny), sam jsem si koupil mobil abych necpal nekrestanske penize telecomu za hovorne, ale priznejme si to- mobil je zase bezcenny k pripojeni na internet (tomu kdo rekne ze mu staci 9.600baudu (lepe 14.400) a je ochoten platit za to hrozne sumy je cvok).

    Zodiac
  • 21. 3. 2000 13:35

    Pavel Odehnal (neregistrovaný)
    Taky zdravim
    a chci se pokusit Te presvedcit o tom, ze premyslim driv, nez o necem pisu. Jeste nez to udelam, chtel bych pro jistotu upozornit, ze v dane diskusi se pohybuji spis na rovine teorie a filosofie problemu, nikoli konkretniho reseni, takze cti trosku s nadhledem a pokud budes i potom mit potrebu pouzivat slova jako "ignorant", pujde spise o nepochopeni z Tve strany.
    Nejdrive neco malo prirovnani, takze skutecne prosim o nadhled:

    1. Druha svetova valka zacala jen diky tomu, ze si velka masa lidi rekla - na tom neco bude, protoze na tom muzeme vydelat. Napriklad tim, ze se zvysi zamestnanost. Budeme mit co jist. Budeme vyznamnejsi. A nepremysleli o tom, co zpusobi tento jejich osobni zisk v celkovem meritku. Vetsinu lidi totiz skutecne zajima jen to, co se jich tyka osobne, jak rychle vydelat, jak usetrit, jak neco vyhrat... bez toho, aby se pokusili videt dosah a souvislosti. Ano. Je to mizerne, ze lide z mensich mest (nejsem z Prahy, jsem z Brna, to jen mala korektura Tveho textu) maji problemy s dialupem, stoji je to dost penez. Takze, vsichni budou pouzivat Telecom a na druhe strane na nej budou vsichni nadavat. Protoze se vsak mnohokrat ukazalo, ze petice a nadavky nikam nevedou, neprispivaji k nicemu jinemu, nez k zachovani monopolu. Vsichni na Telecomu se vyborne bavi, my vsichni ostatni prodelavame proto, ze spousta lidi docasne usetrila na dialupu. Pamatuji si na situaci s FirstNetem, ktery poskytoval s Nextelem lokalni cislo z cele republiky a pamatuji si, jak to Telecom odstrelil, jakmile si odzkousel, ze je o to zajem. TEHDY byla spravna doba na tlak uzivatelu, ze chteji, aby Telecom takove cislo umoznil vsem providerum, tak jak je to obvykle v jinych statech.

    2. Obecne v dobe valek urcita cast lidi zacne kolaborovat s nepritelem, protoze je to pro ne proste vyhodnejsi. Myslim, ze slusne sklony ke kolaboraci prokazali napriklad Francouzi, ci Slovaci. Ano, docasne vydelaji, ale opet bez toho, aby videli konecne dusledky. Pro mne je neprijatelna jakakoli omluva teto veci, ale asi nejsem normalni a nepovazuji za spravne klast osobni zajem nad to, co prospiva systemu jako takovemu.

    3. Spousta firem prave ve velkych mestech muze odejit od Telecomu, at jiz jde o hostovani, nebo pevne linky. Sam jsem investoval hodne penez do mikrovlnnych technologii, abych mohl zrusit i ten posledni drat za pouhe dva tisice mesicne, ktery mne vazal k Telecomu. A ver mi, ze to nebyla investice, ktera by se hned tak vratila. Ovsem, dnes uz Telecom skutecne nevyuzivam a jsem rad, ze to tak je. Az to udelaji vsichni a vydrzi to alespon 2 mesice, zacnou se veci hybat. Proc? Protoze ani Telecom nema zase tak velkou silu, aby si mohl dovolit prijit o zakazniky, nebo zasadni snizeni vyuzivani jeho sluzeb.

    4. Asi opravdu nejsem normalni, ale jsem ochotny jit nakupovat o pul kilometru dale, pokud v mem obchode nemaji pecivo. Sice pak tahnu velky nakup z mnohem vetsi vzdalenosti, ale v mem obchode (on neni zase tak velky, tak si toho vsimnou) uz dnes vedi, ze pokud chteji moje penize za velky nakup, musi mi dat to zakladni, protoze jinak pujdu utracet jinam. Ver mi nebo ne, ty rohliky dnes pro mne maji vzdycky. Az to budou delat vsichni a zbavi se te pohodlnosti, kterou v sobe ma vetsina lidi, budou mit pecivo nepretrzite, nebo zaniknou a objevi se na jejich miste nekdo jiny.

    Takhle nejak by mel fungovat trh. Neexistuje omluva proto, abych na jednom miste setril a umoznoval tim pokracovani celkove zasadni systemove chyby. A pokud to uz delam, mel bych mlcet, ne se rozcilovat. Nevim jak Ty, ale ja chci, kdyz neco kritizuji mit jiste, ze kritizovane veci sam nepomaham prezit.

    A to je to, o cem jsem psal v minulem textu a co jsi zrejme nepochopil. Ten, kdo Telecom pouziva, pristupuje na jeho hru. Pokud jej neprestane pouzivat, mel by ji hrat, protoze si tu partii vybral sam. Muze toho kdykoli nechat, ale bude ho to mozna neco stat.

    Kazda zmena nekoho neco stala.

    Ten kdo se bal, ze to neco bude stat pak zazil 40 let komunismu.
  • 21. 3. 2000 13:18

    Zodiac (neregistrovaný)
    Zdravim,
    napsal jsi sice krasnej a dlouuuhej dopis, v hodne bodech souhlasim, ale je tam to ALE!
    Spilas tam dialupistum ze podporuji IOL a maji u nej accounty, jenze ty jsi asi z prahy nebo nejakeho vestiho mesta, protoze jinak bys nemohl byt tak velkej ignorant a neuvedomit si, ze IOL byl prvni kterej v podstate dialupem pokryl celou CR. V dobe neexistence I2000 a jednotnych cisel se prece nikdo nebude pripojovat za mezimestske hovorne k nekomu jinemu. A na to navazuje problem , ze kdo pouziva treba rok svojischranku (jako ja) tak ji ted tezko bude menit..........
    Zase je faktem, ze IOL byva dost casto pretizeny (i kdyz uz je to lepsi), ale naproti tomu treba volny od VOL nestoji za nic treba na hrani her po inetu, s IOLem se proste neda srovnat...

    Takze nekritizuj vse, dyz se predtim o tom nezamyslis......
  • 20. 3. 2000 16:35

    Petr Poboril (neregistrovaný)
    Dobry den,
    dovolte mi nabidnout Vam sluzby server hostingu na pateri nasi site.

    Ceny:
    zrizeni 3.000Kc, pripojeni na 10bT Ethernet switch
    provoz 4.000Kc mesicne bez mereni objemu dat
    navsteva serverovny 300 Kc + 100 Kc za kazdou ctvrthodinu (24 hod po tel
    domluve)

    Nase konektivita:
    2Mbps KPNQwest - Aliatel,
    2Mbps Ebone - privatnim mikrovlnym spojem,
    512Kbps Global One - metalicka linka,
    optika Dattel - 10Mbps NIX - zatizen z 20%

    Pripojit se muzete: modemem V.90 I2000, V.34 bezny tarif, mikrovlnou
    BreezeCom, okruhem Dattel, Cesky Telecom, Aliatel, Frame Relay SoftLink a
    Nextel a privatnim mikrovlnym spojem

  • 20. 3. 2000 12:24

    Dan Krupicka (neregistrovaný)
    tezko to muzu davat na nakej freeweb kdyz je na to potreba extra server :-) kdyz to defakto je sluzba, ktera potrebuje X kont na serveru delat online ...
  • 19. 3. 2000 17:23

    MK (neregistrovaný)
    IOL byl vpusten do NIXu, protoze NIX je otevrene sdruzeni pro vsechny ISP, kteri splnuji stanovy a provozni rad :-)
    Vstup do NIXu ovsem neznamena automaticky peering s ISP v NIXu ...
  • 18. 3. 2000 22:47

    Dan Krupicka (neregistrovaný)
    Predstavte si vec tak, ze mate velmi zajimavy projekt, ktery muze byt uspesny, prijdete za providerem a ten vam rekne ze chce hned tolik, o barteru se nebavme. Jdete za jinym, ten vam rekne to same. Potom nezbyva nez hledat nejakeho investora, to nejakou dobu trva, nez nekoho sezenete, muzete se s mirit s tim, ze cas necemu obetovan je pryc. Podle me je toto zacatek konce kvalitniho obsahu internetu :-) a hlavne zacne silene velky ubytek kvalitnich lidi na ceskem internetu (a tech je bohuzel uz i ted malo), protoze nebudou mit sanci sve projekty kde hostovat.
    Ze by se oteviralo na trhu misto pro providera s poradnym marketingem ?
  • 18. 3. 2000 17:15

    Petr Vones (neregistrovaný)
    Je asi zbytečné situaci IOLu rozebírat, mizerné služby za vysokou cenu, to je přece u Telecomu běžné. Nevidím ale důvod, proč vůbec umisťovat své stránky k takové firmě. Je zde přece mnoho dalších poskytovatelů, kteří nabízejí technicky lepší služby (a mají řekněme i lepší morální profil).
  • 17. 3. 2000 13:03

    SKY (neregistrovaný)
    jasne nezbyva nez souhlasit, viz jak sem psal vyse.
    ty poplatky se tusim pohybuji po cechach za 10,-/GB 700,-/GB zahranici +/-
  • 17. 3. 2000 12:59

    SKY (neregistrovaný)
    (navaznost)..........no asi nevite kolik se plati za preneseny GB po cechach a do zahranici pokud jste provider, takze doporucuju zjistit a pochopite proc se trafic zpoplatnuje..........
    No barter asi nikoho zivit nebude, pochubuju ze kdyz prijdede do potravin ze jim date banner o ni ze vas nechaj nakoupit. asi tezko ze? na bartrech obchod nestoji a dnes nikdo nikoho zadarmo nezivi, no staci se kouknout k sousedum nejlepe zapadnim smerem.
    Otazka je co ma server nabidnout, defakto nic, i kdyz nabidne reklamu / bannery /, k cemu to je providerovi,akorat je ji vidi vic lidi,to je tak dobry na delani jmena tj"byt viden" ale kdo si neco prez nej koupi???, to zajima providera, ne ze tam chodi treba milion lidi denne a ze mu to navic jesteke vsemu brzdi provoz. obecny prumer je max 1% lidi si koupi neco prez banner, z toho vyplyva ze nikoho nezajima obsah serveru a jeho trafic, nanejvys majitele serveru. A pro providery jsou nezajimavy, nehlede na to ze k velkym providerum si davaji sve servery drobni podnikavci kteri dale nabizeji treba hostovani stranek defakto za facku, tak nechapu proc prave tihle by to meli mit za pausal..atd... to by se dalo psat do nekonecna, hlavne kdyz si mistni lupovi studenti muzou neceho rejpnout.
  • 17. 3. 2000 12:25

    Pavel Odehnal (neregistrovaný)
    S tou přetíženou linkou bych to rozhodně neviděl tak žhavě, zejména při pohledu na běžný graf in/out. Ono by asi bylo dobré zahrnout do úvah skladbu typických uživatelů daného providera - jestliže mám mnoho dialupů a připojených "pevných linek", bude zřejmě traffic směřovat spíše dovnitř než ven, prostě proto, že uživatelé obvykle něco stahují dovnitř, než odesílají. V takovém případě je odchozí pásmo zcela nevyužité a není důvod zpoplatňovat odchozí data podle objemu. Jakmile se však na dané síti objeví dostatečný počet zdrojů, které jsou zajímavé, pak se začne výstup zvyšovat až po hranici, kdy to začne být obtížné. Otázka tedy zní: "Kdy se to stane?"
    Nemyslím si, že jakýkoli český zdroj, hledač, portál, nebo informační služba mohou být tak mezinárodně zajímavé, aby přetížily mezinárodní konektivitu. Na druhé straně, pokud se na síti objeví kvalitní pornoserver, nebo warez, jde o něco jiného, to Vám koneckonců potvrdí kdekterý student, který kdy provozoval podobnou aplikaci např. na kolejích (s několika jsem se o tom bavil). A myslím, že málokdo popře, že právě takovýchto věcí se na síti IOL objevilo v blízké minulosti poměrně dost, až jsem byl překvapený, co vše lze stáhnout ze serverů, které se jmenovaly nějak jako xyz.iol.cz.
    Tím se dostáváme k argumentu, který je myslím uveden i v dané zprávě - podobné aplikace by měly být zpoplatněny jinak, než informační zdroje a je to také běžná praxe u profesionálních hostingových firem v zahraničí, něco ve smyslu: "Paušální data, pokud zde nepoběží pornoserver."
    Myslím, že každý provider by měl ve správně fungujícím prostředí mít snahu přetáhnout kvalitní zdroje k sobě. Protože jeho uživatelé je budou mít mnohem rychlejší, než ostatní. Protože odchozí traffic nikoho moc nebolí (viz výše). Protože ono účtování peeringu a konektivity s dalšími sítěmi může být rovněž založeno na poměru in/out. Protože je ukázkou solidnosti a profesionality, pokud je na mé síti dostatek zdrojů. Protože ukazuji, že pro Internet koneckonců něco dělám. Protože to lze využít mediálně. Protože je možné se dohodnout s těmito zdroji na vlastní propagaci. Protože já mám v ruce vypínač, jehož vypnutí pocítí nikoli mí, ale cizí uživatelé. Atd.
    Telecom, ať již se jmenuje SPT, či Český, zůstává a zůstane navždy jen tím starým Telecomem, kterému ani nevyčítám to, že se zpravidla chová jako lupič. Vyčítám mu, že se chová neodhadnutelně, nekoncepčně a nelogicky, alespoň z pohledu zvenčí. K čemu je proboha jakákoli změna totálně zničeného image, když i nadále jednám tak, abych se znovu diskreditoval? Jak mohu chtít, aby mi zákazníci uvěřili, že jsem se změnil? A kdo v tomto případě ještě bude uvažovat o spolupráci s IOL, když neví, co se může stát, jaký krok zase IOL udělá? Myslím, že už každý mnohokrát viděl, v čem je Telecom dobrý - v brutálním vstupu do některé oblasti, v tom, že v zápětí zjistí, že to nebude tak snadné a levné, v tom, že poté "penalizuje" jinou oblast, aby dokázal tu novou udržet a obsadit.... všichni myslím platíme svými lokálními hovory konkurenceschopnost Telecomu vůči meziměstské a mezistátní komunikaci jinými prostředky.... znáte to, nebo ne?
    V čem je tedy problém? V nás, zákaznících. Vysvětlete mi prosím někdo, PROČ vůbec jakékoli zdroje na IOL jsou. PROČ byl IOL vpuštěn do NIXu? Proč má tolik zákazníků mezi Vámi, kdo voláte dialupem? Proč? Jste všichni nepoučitelní? Čekáte snad zázrak? Že se něco změní? JEDINOU REÁLNOU MOŽNOSTÍ NÁPRAVY JE NEPOUŽÍVAT JEJ A TO I ZA CENU, ŽE TO KAŽDÉHO Z NÁS NĚCO MÁLO BUDE STÁT! Teprve pak bude přinucen se změnit, nebo to vzdát, myslím k prospěchu nás všech.
    Ovšem - český člověk je malý člověk. Bude řvát a bojkotovat do okamžiku, kdy dostane bombónek, který jej uklidní. Nedívá se na možné následky a slepě začne používat například právě IOL. A když se dostaví logické důsledky celé věci, bude zase řvát a bojkotovat do okamžiku dalšího bombónku. Neplatí to pouze na Internetu, vždyť se podívejte na trapnost všech snah změnit něco v politice, dostat se nad rovinu svých osobních / stranických zájmů a namísto zbytečných řečí něco udělat. Pokud se tak chová člověk, nelze se divit, že se tak chovají i firmy. Snaží se dnes ještě některý provider o přinucení Telecomu k nižším poplatkům? Nikoli, protože dostal bombónek který jej ujistil, že nejde o to, aby mu Telecom ukradl jeho pár dialupů, sladší ještě o to, že ON SÁM MÁ PROVIZI Z PROVOLANÝCH MINUT. A celá bublina splaskla.
    ---
    Závěr: Chováme se jako ovce. Nemá smysl se rozčilovat kvůli zpoplatňování. Má smysl se odstěhovat jinam, přijít možná o některé výhody, ale hlavně - už nikdy se nevracet a nedělat stejnou chybu. A výsledky se jistě dostaví samy.
  • 17. 3. 2000 11:00

    John Doe (neregistrovaný)
    Nemyslím že jde o ostudu - sledujte :
    Jsem-li provajdr, a mam na webhostu za paušál klienta co generuje nepřetržitý tok do zahraničí 3-6Mb/s, pak mam přetíženou linku do zahraničí,protože paušál od tohoto klienta mi neuhradí ani náklady na zahraniční konektivitu kterou užívá - tudíž nemám z čeho zaplatit navýšení.Tudíž nenavyšuji. Následně ve špičce dochází k přetížení, já jako poskytovatel musím situaci řešit.
    Řeším situaci stanovením limitu s paušálem atd.
    Podle mě IOL prostě nehodlá poskytovat zahraniční konektivitu v hodnotě x0000 za cenu x000 (neznám přesné ceny, ale jsem přesvědčen že se jedná o řádové rozdíly).
  • 17. 3. 2000 10:35

    Petr Klimovic (neregistrovaný)
    Prosim autora clanku, aby mi prozradil, ktery ze to poskytovatel nabizi neomezeny prenos dat za 3900 Kc mesicne. Dlouho jsme hledali nekoho, kdo by nam server umistil. Vzhledem k tomu, ze prenasime cca 20GB dat mesicne nejvyhodnejsi nabidkou byla nabidka IOLu. Za 20GB bych jinde platil urcite pres deset tisic. Ovsem vim o dalsim poskytovateli. Neomezeny prenos nam nabidnul i Ipex. Bohuzel az v dobe, kdy uz jsme byli u IOLu. Pokud IOL zacne zpoplatnovat a bude to pro nas znamenat zvyseni ceny, pujdeme k Ipexu.
  • 17. 3. 2000 9:56

    Mirek Suchý (neregistrovaný)
    Zpoplatňování podle dat je už dávno obvyklé u linek, které nejsou naddimenzované. My máme např. server u GTS, ale v Brně kam vede z Prahy 2Mb/s. Pokud to, ale někomu nevyhovuje, může se přesťehovat do Prahy, kde to je lepší (a jestli tam existují nějaké limity, tak výrazně vyšší).
    Tohle je opravdu akorát přiznání, že IOL nemá dostatečnou vnitřní infrastrukturu (zvlášť přímo na páteři) a je to pro něj IMHO velká ostuda.
  • 17. 3. 2000 9:55

    Dan Krupicka (neregistrovaný)
    Ja nevím, co tu řešíte ? Vzdyť i třeba zrovná takové GTS, sice to netvrdí přiliš na hlas, za 10.000,- měsíčně mluví o limitu 30GB přenesených dat. A za 5.000,- měsíčně mluví o limitu do 1GB. Nyní se snaží vypovídat smlouvy se servery, a přestávají být ochotni jednat s velkými internetovými servery o barterech, atd. To že IOL chce začít spoplaťnovat podle přenesených GB dat je podle mě v dnešní době normální. Kdysi dávno za času menších providerů existovala pořádná konkurence na trhu, v dnešní době to vypadá jako kdyby tu existovala nějaká dohoda mezi poskytovateli o tom za jakých podmínek se bude co nabízet. Tudíž mít server někde za paušál nebo za barter je naprosto nemožné, to je začátek konce dobrých zdrojů českého internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).