Hlavní navigace

IOL nabídne Internet zadarmo!

13. 7. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Internet zadarmo už v našich luzích a hájích dávno není něčím neobvyklým - nabízejí ho dnes již tři významní poskytovatelé. Již od počátku se přitom spekulovalo o tom, kdy se do této oblasti vrhne také Český Telecom, přesněji řečeno jeho divize Internet OnLine. Jak se nám podařilo zjistit ze zcela neoficiálních zdrojů, po ročním váhání se to stává skutkem: dnem D má být 1. září.

Internet zadarmo už v našich luzích a hájích dávno není něčím neobvyklým – nabízejí ho dnes již tři významní poskytovatelé. Již od počátku se přitom spekulovalo o tom, kdy se do této oblasti vrhne také Český Telecom, přesněji řečeno jeho divize Internet OnLine. Jak se nám podařilo zjistit ze zcela neoficiálních zdrojů, po ročním váhání se to stává skutkem: dnem D má být 1. září.

Prvním poskytovatelem, který se pustil na dosud neorané pole přístupu k Internetu zadarmo byl Czech On Line s dobře známou službou VOLný. Stalo se tak poměrně narychlo (přesněji řečeno se zkrácenou poslední fází příprav) v atmosféře záhadné kampaně na RedBox, ze kterého se posléze vyklubal Contactel – VOLný však už mezitím stačil mamutí díl pozornosti strhnout na sebe, aniž by musel investovat do reklamní kampaně byť jen desetník. Již tehdy se odborníci přeli o to, jak rychle bude Internet OnLine kontrovat se stejnou nabídkou, nakonec to však nebyl on, kdo začal VOLnému šlapat na paty: další nabídky Internetu zadarmo přišly až s několikaměsíčním odstupem nejprve od World Online a vzápětí od Contactelu (Raz Dva).

Podle neoficiálních informací, které se nám podařilo získat přímo z Internet OnLine, se nyní chystá přijít do mlýna Internet OnLine – použít spojení „s troškou“ by v tomto případě zřejmě bylo poněkud nepatřičné. Přípravy už jsou údajně v plném proudu, celá věc by měla být spuštěna k 1. září letošního roku, tedy zhruba za měsíc a půl. Přestože se mi tuto informaci podařilo ověřit ze dvou nezávislých zdrojů, Jana Voňavková, která má v Internet OnLine na starosti komunikaci s veřejností, včera nechtěla celou věc oficiálně komentovat. Potvrdila pouze, že se na této věci pracuje a další podrobnosti budou včas oznámeny.

Je zřejmé, že přestože má IOL již dnes poměrně velké množství klientů, bude muset ještě před uvedením Internetu zadarmo výrazně posílit své kapacity, jak pokud jde o počty modemů na přístupových bodech, tak pokud jde o zahraniční konektivitu. Právě ta se již nějakou dobu stává terčem kritiky: IOL má podle informací na stránkách Petra Součka 12 Mb/s k TeleGlobe do New Yorku a 6 Mb/s do pražského uzlu Global One, celkem tedy 18 Mb/s (pro srovnání: VOL 27 Mb/s, Contactel údajně až 120 Mb/s). Posílení je tedy nevyhnutelné.

Vzhledem k tomu, že od začátku roku připravujeme pro několik klientů pravidelné měsíční studie o počtu zákazníků jednotlivých poskytovatelů, máme poměrně přesnou představu i o uživatelích jednotlivých nabídek Internetu zadarmo. Jasnou jedničkou je v této oblasti VOLný, který doposud těží z toho, že přišel na trh s touto nabídkou jako první a po řadu měsíců neměl konkurenci; navíc nabízí stabilní a poměrně kvalitní služby, takže uživatelé nemají důvod odcházet jinam. Jeho odstup oproti konkurenci je přitom značný – podle našich odhadů má zhruba dvojnásobek uživatelů oproti oběma dalším konkurentům dohromady (!). Ti jsou přitom poměrně vyrovnaní. Je otázkou, co vlastně vedlo IOL k rozhodnutí spustit Internet zadarmo právě v této době, protože přestože nabízí placené služby (s výjimkou speciální nabídky připojení za korunu pro předplatitele MF DNES), má stále více uživatelů než Contactel i WOL a ani přírůstky nevypadají tak špatně. Podle mého názoru bezprostředně nic – jednou zkrátka do mírně rozjetého vlaku Internetu zadarmo vstoupit museli a je zřejmě vhodné tak učinit ještě před liberalizací telekomunikací.

Otázkou je, jak se tato na první pohled významná novinka projeví na trhu. Asi nejdůležitější je, že zmizí poslední velký poskytovatel, který nabízel placený dial-up za peníze a přitom měl významnou část zákazníků právě z této oblasti; to však není žádné velké překvapení, protože poskytovatelé už dávno neuvažují o samotném dial-upu jako o nějakém zdroji příjmů. Pokud jde o uživatele, budou mít sice zase o něco širší výběr, ovšem IOL oproti ostatním nepřinese nic moc nového. Osobně bych očekával nanejvýš zvýšení tlaku na VOLný, aby zavedl národní verzi tarifu Internet 2000 (všechny tři ostatní už ho totiž mají).

BRAND24

Jinými slovy: Internet zadarmo dnes už nikoho příliš neohromí. Ani když ho nabízí zrovna Český Telecom.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).