Hlavní navigace

IOL zlevnil o 40 %. Nabízí připojení za dumpingové ceny?

6. 8. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

[Oživeno] Český Telecom minulý týden diskrétně zlevnil vybrané pevné linky nabízené skrze Internet OnLine až o 40 procent. Za běžných okolností by to byl důvod k radosti, jenže jeho maloobchodní ceny se nyní nachází jeden až tři tisíce korun pod velkoobchodními cenami, za něž prodává digitální okruhy ostatním poskytovatelům.

Ano. Uznávám, že není z taktického hlediska nejlepší začínat článek otazníkem, protože to automaticky vzbuzuje představu, že bude následovat záporná odpověď. V tomto případě by však následovala odpověď kladná. Jsem si však jist, že Český Telecom přijde s nějakým vysvětlením, které bude dostatečně šaramantní na to, aby pravdivostní hodnotu případné premisy změnilo z jedničky na nulu. Proto tentokráte zůstane u otazníku. Že je Český Telecom šaramantních vysvětlení mistrem dostatečně dokazuje skutečnost, že již od samého vzniku jeho internetové divize Internet OnLine se spekuluje o jejím protěžování na úkor jiných poskytovatelů internetového připojení (ISP), ale ještě nikdy se to nepodařilo dokázat.

Po dlouhé době slunečného počasí se nad českým Internetem opět začínají stahovat bouřková mračna. Dnem D bylo datum 30.7.2002, když Český Telecom vydal tiskovou zprávu Připojení službou IOL Digital do konce září až o 40 % levněji. Její obsah se v zásadě kryje s titulkem a jeho informační hodnotu doplňuje pouze o skutečnost, že nabízí: „(…) pevné připojení prostřednictvím služby IOL Digital o přístupových rychlostech 64, 128 a 256 kb/s až o 40 % levněji, než je současná nabídka trhu.“ Tisková zpráva nebyla ani rozeslána novinářům a pokud na ni některý náhodou narazil, patrně ji nechal bez povšimnutí, protože uvedená formulace nevypovídá nic o ničem.

Toto počínání však neuniklo bystrému zraku konkurence. V úterý se nedělo nic. Ve středu rozeslala agentura Ogilvy Public Relations zastupující Nextru nabídku rozhovoru s jejím generálním ředitelem Vítem Šubertem, dříve generálním ředitelem Internet OnLine. Vše se však odehrávalo v natolik abstraktní rovině, že horkem zmožená média to z letargie nevytrhlo. Když se ani poté nic nestalo, vydala Nextra včera zprávu Český Telecom opět zneužívá své monopolní postavení, která naznačovala, že Český Telecom se snaží ovládnout trh s pevnými linkami prostřednictvím dumpingových cen. Že akční pojetí zabralo ukazuje zpráva agentury ČTK Operátoři: Telecom chce ovládnout trh připojení na Internet.

Jak již naznačuje její titulek, Nextra není v této aktivitě sama, ale již se k ní připojili Aliatel, Contactel, GTS/KPNQwest, Jet2Web a Tiscali. Ti také společnými silami sepsali oficiální stížnost, kterou adresovali Pavlu Jirouškovi, viceprezidentovi pro služby velkoprodeje Českého Telecomu. Její náplní je konstatování znepokojení nad skutečností, že Internet OnLine začal v maloobchodním prodeji nabízet připojení k Internetu za ceny o jeden až tři tisíce korun nižší, než je nákupní cena digitálních okruhů, které alternativní operátoři od Českého Telecomu pořizují pro potřeby realizace pevných linek. V opačném případě se obrátí na Český telekomunikační úřad a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

  Český Telecom před zlevněním Český Telecom po zlevnění Nexta Contactel
64 kb/s* ? 4.900,– ? -
128 kb/s ? 9.900,– ? 17.700,–
256 kb/s 15.900,– 13.950,– 19.900,– 24.500,–
512 kb/s** 20.900,– 16.900,– 24.900,– 36.000,–

* Počítaný objem přenesených dat
** Údajně není dumpingová

O co jde? Zákazníci alternativních operátorů se na ně začali obracet se skutečností, že dostali od Českého Telecomu nabídku, která je podstatně výhodnější, než jejich stávající cenové podmínky. Jednalo se o rychlosti 64, 128 a 256 kb/s, jejichž koncová cena byla o již zmíněný jeden až tři tisíce nižší, než cena velkoprodeje. Pro ilustraci jsem si dovolil připravit výše uvedenou tabulku. Jde samozřejmě o ceny maloobchodní, protože velkoobchodní podmínky ani jedna ze stran neprozradí, i když Nextra tvrdí, že má od Českého Telecomu více digitálních okruhů než Internet OnLine. Ale i tak je přehled unikátní, protože před rokem a půl se veškerá cenová politika ISP přesunula do ilegality.

Český Telecom si nechal lhůtu sedmi dní na vyjádření, takže zítřejší tisková konference za silné účasti tria Klíma, Jiroušek, Mastník nepřinese v tomto ohledu zřejmě žádné rozuzlení. Namísto toho zde Český Telecom představí nový model cen za připojení na Internet pro koncové zákazníky. Když se mi na sklonku dne, či spíše v noci, podařilo dohnat tiskového mluvčího Českého Telecomu, omezil se pouze na konstatování, že Český Telecom připojení na Internet za dumpingové ceny nenabízí a Vít Šubert musí být mylně informován. Jenže informace jsou potvrzeny taktéž od ostatních alternativních operátorů, takže by se muselo jednat o skupinovou mystifikaci či hromadný komplot. :-)

BRAND24

Jedna paní povídala, že došlo k jakési procesní šmodrchanici uvnitř Českého Telecomu, v jejímž důsledku jedna ruka (divize velkoprodeje) nevěděla, co dělá druhá (Internet OnLine). Tato skutečnost není ověřena ze dvou nezávislých zdrojů, ale nepřímo ji potvrzuje fakt, že když si alternativní operátoři začali stěžovat Pavlu Jirouškovi, zprvu údajně vůbec nevěděl, o co se jedná. Přesto jsem si jist, že Český Telecom z této situace nějak elegantně vybruslí. Žádnou jasnou předpověď budoucnosti závěrem nenabídnu, protože primitivní futurologové bývají považováni za šarlatány, ale některé způsoby se přímo nabízí. Například ona tisková zpráva. Co asi znamená formulace „ o 40 % levněji, než je současná nabídka trhu“?


7.8.2002 – Včera jsem měl na tiskové konferenci Českého Telecomu možnost zeptat se na celý problém Pavla Jirouška. Tisková zpráva Internet OnLine byla údajně nepřesná. Internet OnLine nenabízí dumpingové ceny, ale využívá zvláštní služby velkoprodeje Carrier Line, jejíž ceny jsou nižší než ceny digitálních okruhů Premium. Je však dostupná pouze ve vybraných lokalitách. Spor mezi alternativními operátory a Českým Telecomem pokračuje.

Projde Českému Telecomu nabídka IOL Digital?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).