Hlavní navigace

iPad a všechno, co jste o něm chtěli vědět

6. 4. 2010
Doba čtení: 18 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Je nejvyšší čas zjistit všechno o Apple iPad a rozhodnout se. Koupit či nekoupit? Změnit vaše weby, aby podporovaly nový způsob prohlížení a ovládání? Pustit se do vývoje iPad aplikací? Nebo prostě jenom sledovat dění a čekat, jak se to vyvine?

Úvodní všehochuť

stevejobstimecover

Get Ready For The iPad (připravte se na iPad), říká Forbes.com ve speciálu věnujícím se všemu okolo iPadu. Podobným způsobem pojala  iPad většina zahraničních médií. Míra pozornosti je tradičně vysoká. Apple se v tomto ohledu vždy daří.

Steve Jobs and iPad to Make the Cover on Time Magazine už něco znamená. Dostat se na titulní obálku Time Magazine je prostě „něco“.

Apple – iPad domovská stránka je samozřejmě také důležitá. Dostanete se k technickým specifikacím, obrázkům, videím i dalším potřebným informacím.

A “Conservative” Estimate: Apple Will Sell 14.4 Million iPads in 2011, 20.1 Million in 2012 zní dobře. Pro letošní rok přitom iSuppli předpovídáprodej 7.1 milionu kusů. Pro rok další dvakrát tolik a pro rok následující prakticky třikrát tolik. Během tří let by tedy na trhu mohlo být přes 40 milionů kusů iPadu. 

Přidejte k tomu odhad, že během prvního dne se prodalo 700 tisíc kusů (An estimated 700,000 iPads bought on day one) a je asi už jasné, že se Apple podařil další trhák.

The Unauthorized TechCrunch iPadReview je přesně to, co název napovídá (a samozřejmě to je vcelku nic moc). Apple si před uvedením iPadu na trh velmi pečlivě vybíralo, kdo z novinářů bude tím vyvoleným. A tak trochu naštvali TechCrunch a pár dalších „vlivných“ blogerů a novinářů. Včetně drobností jako zrušení novinářského setkání, vyvolaného velmi pravděpodobně tím, že se „o iPadu už dost psalo“. Ale pokud chcete opravdu lepší recenzi iPadu, zkuste Endgadget.com a Apple iPad review.

S PR a publicitou okolo iPadu je to vůbec zajímavé, kdo jiný než TechCrunch by mohl nabídnout otevřenější pohled (Fake Steve Jobs on the iPad, conflict of interest, and Apple’s draconian PR tactics) – kritizuje to, že si Apple příliš jasně vybíralo novináře podle toho, jak jim šli na ruku. A upozorňuje i na zábavnou souvislost mezi Fake Steve Jobs blogem a skutečností, že Newsweek byl také jedním z médií odsunutých poněkud stranou.

ipad_526x158

Co by se vám ale také mohlo líbit, je iPad is simply failed when comparing with the old tablet PC from 2003? – zjistíte tam, jak vypadala v roce 2003 představa Tablet PC. A nutno podotknout, že už takhle dlouho se Microsoft pokoušel právě „tablety“ přivést na svět a dostat do užívání. A při každém dalším pokusu se to nepovedlo.

Apple's iPad: One Small Step for Tablets, One Giant Leap for Personal Computers, říká Wired. Malý krok pro tablety, velký skok pro osobní počítače. Může být, zatím tomu všechno nasvědčuje.

Amazon Kindle vs. Apple iPad Specs Comparison nabízí užitečné srovnání mezi Kindle, iPad a Toshiba NB305 (mininotebook).

Kindle x iPad x Toshiba
Kindle Kindle DX iPad 16GB iPad 32GB iPad 64GB Toshiba NB305
Cena $259 $489 $499 $599 $699 $350
Velikost displeje 15 cm 24 cm 24 cm 25.6 cm
Rozlišení 800×600 1200×824 1024×768 1024×600
Typ displeje ČB E-Ink LED podsvícení, barevný LED podsvícení, barevný
Váha 289 g 535 g 680 g 1.179 kg
Šířka 13.4 cm 18.2 cm 19.5 cm 26.67 cm
Výška 20.3 cm 26.4 cm 24.4 cm 19.3 cm
Tloušťka 1 cm 1,2 cm 2.3cm
Paměť 2GB 4GB 16GB 32GB 64GB 160GB
SD Slot ne ne ano
WiFi ne ano ano
3G ano $130 extra ne
3G připojení zdarma $15/měsíc 250GB, $30/měsíc bez limitu nemá
Foto ne ne ano
Ethernet ne ne ano
Klávesnice ano na obrazovce ano
Multi-Touch ne ano ne
Bluetooth ne ano ne
Výdrž baterie „až 1 týden“ „až 10 hodin“ „až 11 hodin“
Reproduktor zabudovaný˝ zabudovaný zabudovaný

Z tabulky je i zřejmé, jak je to vlastně s připojením iPadu k „Internetu“ – v USA bude mít (očekávaný) tarif u AT&T a 3G připojení (za předpokladu, že si připlatíte za 3G verzi a ještě připlatíte za měsíční tarif). Klasický iPad má WiFi použitelné, kdekoliv najdete tento druh sítě (a nemá žádný jiný síťový port).

PC World se domnívá, že iPad je také výzvou Microsoftu (iPad's Challenge to the Microsoft) – což samozřejmě je svým způsobem pravda, částečně je to ale prostě novinářská latina. Daleko spíše je ale iPad výzvou budoucnosti osobních počítačů jako takových. Jakkoliv je výsledek nejistý, jedno jisté je – dotykové telefony změnily svět mobilních telefonů tak výrazně jako nic předtím. A článek má pravdu v další věci, dnes jsou to mobilní telefony, které patří mezi špičku inovace – svět osobních počítačů se, co se inovací týče, zastavil.

Apple iPad už má na krku další žalobu - Elan Microelectronics podalo žalobu na Apple u amerického ITC a viní firmu z porušování multitouch (vícedotykového) patentu (No. 7,274,353). Jde ale nakonec jenom o pokračování sporu, který začal už před rokem u klasického soudu. A není neznámý, ten samý patent mu umožnil vyhrát soud se Synaptics a vedl nakonec k uzavření licenční dohody.

ipad-jailbreak

Jailbreak iPadu je tu

Přemýšlíte nad tím, jak dlouho bude trvat, než bude překonána ochrana Apple a iPad se dočká svého „jailbreak“? Odpověď je snadná, už se to stalo, během prvního dne. Starý známý MuscleNerd se dostal k root přístupu přes prohlížeč (video) – prozatím tedy jde o jailbreak méně použitelný běžnými uživateli, ale ten dokonalejší tu bude brzo taky.

Nejlepší je to vidět

Chcete vidět iPad v akci? Není to tak složité, k dispozici je slušné množství videí, které vám ukáží většinu toho, co můžete chtít vidět (a vědět). A obrázků najdete tisíce. Proto jenom pár.

Foto

apple-ipad-hardware-01-20100127 apple-ipad-hardware-03-20100127 ipad_hero_20100127 apple-ipad-connect_20100127

Videa

Apple o víkendu zveřejnilo řadu „guided-tour“ videí, které ukazují funkčnost iPadu a jeho různých aplikací – najdete je na http://www.ap­ple.com/ipad/gu­ided-tours/. A pár dalších zajímavých kousků odjinud najdete níže.

iPad First Look: The Keyboard

iPad vs. a 5-Year-Old

video – ABC News Hands-On

Webdesign

iPad je čerstvě v prodeji, ale už stihl způsobit revoluci. Válka Apple proti Adobe a neochota „přizpůsobit“ se diktatuře Flashe je jednou z nejkontrover­znějších věcí dekády. Jak to nakonec dopadne, není jisté – zatím je jisté, že firmy přizpůsobují weby absenci Flashe. A Adobe se prostě nedaří.

iPad používá „mobilní“ verzi Safari prohlížeče a podporuje HTML5, CSS3 a JavaScript. Nepodporuje a zjevně nebude podporovat Flash. Ovládání webu optimalizovaného pro iPad je potřeba přizpůsobit jednomu prostému faktu – ovládá se dotykem prstu a jakékoliv malé odkazy či ovládací prvky jsou nežádoucí.

www.apple.com/i­pad/ready-for-ipad/ může být prvním dobrým vodítkem. Apple zde zveřejnilo přehled webů, které jsou „iPad Ready“. Žádná sofistikovaná kritéria za tím ale nehledejte, v podstatě jde hlavně o to, že web není závislý na Flashi. A vypadá na iPadu dobře (a to je taky přesně a hlavně to, o co jde).

Google zprovoznil řadu svých aplikací v podobě vhodné pro iPad. Subjektivně nejlépe provedeným je GMail – řadu screenshotů můžete vidět v Picasa galerii.

Gmail-ipad-main-page

GMail verze pro iPad

Pokud si budete chtít zkusit Google iPad verze, postačí použít prohlížeč, kde můžete změnit User-Agent.

Mozilla/5.0(iPad; U; CPU iPhone OS 3_2 like Mac OS X; en-us) AppleWebKit/531­.21.10 (KHTML, like Gecko) Version/4.0.4 Mo­bile/7B314 Safari/531.21.10".

Samozřejmě nejlepšího výsledku dosáhnete, pokud použijete pro experimenty Safari - jak už to tak bývá, Safari má v některých momentech odlišnou představu o CSS.

Pro webdesignovou inspiraci je dobré se podívat i na některé iPad aplikace -Yahoo Entertainment, AP News, iBooks, WSJ, USA Today, NYT Editor’s Choice.

A pak je tu samozřejmě ona poměrně podstatná maličkost,  ke které je potřeba se vrátit – iPad neumí Flash. Napsalo se okolo toho hodně a samozřejmě to má další a další pokračování. Gizmodo například píše o tom, How the iPad Is Already Reshaping the Internet (Without Flash). Upozorňuje v něm na malý podstatný fakt – velcí hráči prostě spouští své weby bez Flashe. A rozhodně jim to neškodí. iPad tak skutečně začal měnit Internet.

Na nedostupný Flash odpovědělo například YouTube.com tím, že zprovoznilo HTML 5 verzi – což je dostupné řešení (iPad podporuje HTML 5). Totéž udělala (teoreticky druhá nejpopulárnější) video služba Vimeo. Stranou nestojí ani Brightcove a Hulu HTML5 verzi spustí velmi brzy. Přidává se i Kyte, které je používáno ABC, Fox news, MTV a dalšími firmami – HTML5 aplikace bude dostupná brzy.

iPad a všechno, co jste o něm chtěli vědět – Aplikace pro iPad

Úspěch iPhone i Androidu je daný hlavně tím, že můžete snadno získat velké množství užitečných aplikací. Pro iPad sice budou sice v principu použitelné aplikace pro iPod/iPhone (zde Apple upozorňuje na ‚více než 150 000 aplikací „ready and waiting“‘), ale s ohledem na velikost displeje a daší vlastnosti je dobré mít „ty pravé“. Čím se aplikace pro iPhone a iPad liší? Velikostí displeje, který je k dispozici, takže buďto se automaticky zvětš, provozují v okně, nebo přeprogramují tak, aby ho využívaly. 

S uvedením iPad na trh se objevilo velké množství aplikací (přes 3000 podle tohoto článku) a můžete očekávat tisíce i desetitisíce dalších – model je stejný jako u iPhone. Uživatelé nakupují (či zdarma stahují – zhruba 20 % aplikací je zdarma) v AppStore. Včetně toho, že existují „univerzální aplikace“ – tedy takové, které jsou použitelné na všech třech zařízeních (iPod, iPhone, iPad).

ipad-appstore

Apple – iPad – Apps for iPad domovská stránka vás přivede do „iTunes“ části věnované iPad aplikacím.

9 Free iPad Apps Too Good for Business Users To Miss upozorňuje na Evernote, Dropbox, eTask Project, FlightTrack, KAYAK, SkyGrid, Trapster, World Customs & Culture, WebEx for iPad.

Microsoft says no Office for the iPad for now je asi dost jasné – na Apple iPad Office asi hned tak neuvidíte. O důvod víc, proč začít přemýšlet o využití Google Docs (pokud nechcete zůstat u Apple kancelářského software).

Omni Group, Citrix, SugarSync launch new iPad apps upozorňuje na GoTo Meeting(Sugar­Sync/Citrix Systems) a OmniGraffie OmniGraphSket­cher. Zejména ten poslední jmenovaný je opravdu zajímavá aplikace.

Ultimate List of Free iPad Apps se může hodit, pokud chcete ušetřit. ABC Player, Netflix, NBA Game  Time Courtside, Shazam for iPad, Yahoo Entertainment, AP News ,iBooks, StumbleUpon, WSJ, USA Today, NYT Editor’s Choice, eBay for iPad, Wikipanion a Accuweather.

S aplikacemi spěchala i řada dalších služeb – můžete tak mít Pandora RaRadio či NPR. Pozadu nezůstalo ani AOL s AIM for iPad. A nechybí ani populární a užitečné Box.net. Adobe nabízí své Adobe Ideas 1.0 – a vypadají zajímavě.

Samotné Apple upravilo (a upravuje) některé své aplikace postupně – Bento for iPad už novou podobu má, stejně jako iWork či iPhoto. A nové iTunes 9.1 doplňují podporu pro iPad.

Memeo Connect Reader by měl umožnit prohlížet i stahovat dokumenty z Google Docs – aplikace by přitom měla být dostupná zdarma. Pokud se v tomto momentě tážete, proč nemůže mít Google vlastní aplikaci na iPadu: teoreticky může, ale je velmi málo pravděpodobné, že by to Apple připustilo. Nezapomeňte, stejně jako na iPhone jsou iPad aplikace schvalovány Apple. A jak to u iPhone funguje, víte.

Citrix má pro Ipad hotový Citrix Receiver (powered by XENApps) jako jednu z prvních aplikací snažících se propojit iPad a firemní svět.

Skype? Ach ano, Skype. Prozatím není hotová iPad verze (Skype and the Apple iPad), ale Skype for iPhone funguje. A podle článku na blogu Skype se můžete „v příštích měsících“ dozvědět více.

Trendové aplikace pro iPad

Znáte to, trendy jsou „hot“ a „sexy“ a hodně se o nich mluví. Patří mezi ně hlavně LBS (Location based service) služby, sociální sítě, fotografie a video. A ve webové podobě jich existuje obrovské množství, takže ti, co budou nosit iPad v batůžku, budou jistě chtít mít své oblíbené s sebou.

Loopt Launches Photo-Centric iPad App upozorňuje na verzi www.loopt.com pro iPad. Loopt patří mezi LBS služby a soustřeďuje se na „doporučování“ zajímavých míst a událostí. A očekávatelně klade důraz na fotografie (které ovšem na iPadu nepořídíte, ale zato vypadají na velkém displeji dobře).

Twitter Apps for iPad To Look Forward To on Launch je očekávatelné oznámení, Twitter nemůže na iPadu chybět, stejně jako Facebook. Očekávat můžete Twitterrific, Tweetie, TwitePad. V článku ale nejsou jmenované i některé další - například již existující TweetDeck Twittelator Pad,…

twitterrific-ipad

TweetDeck pro iPad

iPad can be your future TV zní docela logicky a opírá se o již zmíněný ABC Player- pokud vám ABC nic neříká, tak připomenu LOST seriál. Na iPadu můžete sledovat kompletní seriály z produkce ABC (nejspíš tam sice narazíme na to, že žijeme ve špatné části světa, ale třeba se to jednou změní).

Co mezi aplikacemi nenajdete, je Facebook pro iPad. Lépe řečeno, nenajdete tam oficiální Facebook aplikace, pouze Facebook Ultimate! za 2.99 USD. Což je „falešný“ Facebook a je otázkou, jak dlouho se na AppStore udrží, zejména poté co se stala hitem. Částečně možná právě proto, že si řada uživatelů myslela, že to je „oficielní“ Facebook aplikace. Není divu, že Joe Hewitt napsal na Twitter přesně to, co tam napsal.

facebook-ultimate-tweet

Co Joe Hewitt napsal…

Pokud budete chtít používat Facebook na iPadu, můžete samozřejmě používat jeho klasickou webovou podobu, stejně jako tu mobilní – včetně „touch“ verze. Ta je už delší dobu uzpůsobená pro použití na mobilních telefonech ovládaných dotykem.

Hardware a příslušenství

Na příslušenství pro iPad si podle všeho pár týdnů budete muset počkat. A bude zajímavé sledovat, zda (a jaké) se objeví příslušenství nepocházející od Apple. iPad ale můžete proměnit v „stolní“ počítač poměrně snadno. Jen co si budete moci příslušenství koupit. 

Pokud chcete vědět, jak iPad vypadá uvnitř, není nikdo lepší než iFixit -For iFixit, iPad Is D-Day + Super Bowl + Oscars. Koupit si iPad a kompletně ho rozebrat vyžaduje odhodlání. Obrázek najdete v linknutém článku. A pokud budete chtít ještě více, má to pokračování v podobě iPad FCC Teardown. Ani GigaOM nezůstal pozadu, aspoň v uvedení Unboxed: TheiPad, tedy fotografií toho, jak si vlastně iPad koupíte.

ipad-periphs

Příslušenství k Apple iPad

Apple's Own iPad Peripherals Delayed 'Til May trochu ukazuje na to, jak rychle se vlastně iPad objevil na trhu. Apple bude mít k iPadu další příslušenství, ale s poměrně velkým zpožděním. Týká se to USB napájecího adaptéru, iPad Keyboard Dock a pouzdra, do kterého můžete iPad ukrýt. S trochou štěstí se Apple podaří dodávky uspíšit – občas se píše o druhé polovině dubna.

Apple podle podané patentové přihlášky navíc chystá herní příslušenství (viz Whoa! Apple Reveals Amazing Gaming Accessories in the Works).

Noviny a e-knihy

e-knihy jsou tento rok jedním z trendů, stejně jako otázka toho, jak se vydavatelé noviny vyrovnají s krizí a přesunem čtenářů online. A jednou z důležitých otázek je i to, jestli se jim podaří změnit budoucnost a přinutit online čtenáře za obsah platit.

John C. Dvorak to komentuje v Publishing's last hope s podtitulem „stará média očekávají od iPadu příliš“. A GigaOm se pro změnu ptá, Media iPad Apps: Is That the Best They Can Do? (iPad aplikace, je to to nejlepší, co umí?)

nyt-ipad

New York Times na Apple iPad

Právě v iPadu přitom vidí řada vydavatelů budoucnost a doufají, že se jim podaří obsadit pozice (a pochopitelně sází na placené aplikace a přístup). Pro čtenáře a vývojáře je ale daleko zajímavější vidět, jak se vydavatelé vyrovnají s novým prostředím a novým přístupem uživatelů – jeden takový příklad můžete vidět na následujícím videu. A případně také v článku The New York Times Launches Free iPad App (For Real Now), Paid App On TheWay.

iPad Hands-On: New York Times Fires Up Video

Time, Men's Health, Pop Sci Ride iPad Wave upozorňuje na další vydavatele -Men's Health vydal dubnové vydání ($4,99) a chystá i Women's Heal­th.Time bude v plné podobě na iPadu za stejnou cenu, tedy 4,99 USD, včetně propojení s Time.com. Stejně tak Popular Science, který chce do budoucna sázet i na sociální sítě.

Placenou podobu chystá i USA Today, byť prvních 90 dní bude nabízet přístup zdarma (sponzorováno Courtyard/Marri­ott). Esquire bude vybírat 2,99 USD za vydání, Pop Sci chce jít cestou dvouměsíčního předplatného, výše není prozatím známa.

Wall Street Journal patří k těm poněkud dražším, chce za měsíční přístup vybírat 17,29 USD (3,99 USD týdenní) – paradoxně mnohem více, než chce za předplatné tištěné a webové verze (140 USD ročně, respektive 1,99 USD týdně čistě za webový přístup).

Připadají vám (zejména ty poslední) cenové podmínky trochu zvláštní a nadsazené? Nejste sami, v iPad app pricing: A last act of insanity by delusional content companies najdete velmi trefný komentář.

ibooks_habits_20100225

Apple iBooks na iPad

Největší hráč na poli e-knih, Amazon.com, se na iPad připravoval už několik měsíců, včetně poněkud hektické cenové války a rozchodu s některými vydavateli. For Amazon, Arrival of the iPad Opens Door to More e-Book Sales je očekávatelné – iPad je vhodné zařízení pro čtení knih a je to vcelku jasné i u samotného Apple – iBooks ale nepřichází na iPodu předinstalované. A ostatní tak mají solidní šanci.

Amazon tak chce nabídnout aplikaci, která umožní číst na iPadu knihy, které jsou prozatím běžně dostupné pouze pro Kindle – kde nabízí přes 450 000 placených knih a více než 1,8 milionu knih dostupných zdarma (viz Kindle for iPad).

Samotné Apple se chystá iBooks knihovnu spustit s 60 tisíci knihami od pěti největších vydavatelských do­mů.

Ostatní vydavatelé ale rozhodně nestojí pozadu – CondeNast nabízí Interview, včetně videa, které ukazuje, jak to vlastně chtějí udělat.

CondeNast Interview na iPadu

Nečekal ani Disney, který v pátek oznámil iPad aplikaci – v té nabídne televizní pořady, hry a interaktivní knihy.

Pokud jste si zvykli na Instapaper na iPhone, tak dobrá zpráva -Instapaper on iPad bude pravděpodobně ještě užitečnější.

Jedno důležité na závěr – pokud si chcete e-knihy číst na přímém slunci, tak pamatujte, e-ink je stále e-ink.  A přímé slunce mu nevadí. Apple iPad, stejně jako všechny ostatní zařízení vybavené klasickým displejem, v tomhle momentě prohrávají na plné čáře.

Hry a zábava

O iPadu se hodně dlouho spekuluje jako o „herní konzoli“ a řeší se, zda nějakým způsobem změní herní svět. Možné to je, zejména pro kvalitní hardware (rychlé) a možnosti displeje (rychlé, barva, atd).

Není tedy nic zvláštního na tom, že se při uvedení iPadu na trh objevily okamžitě první hry – část jich je Apple zviditelňována hned v rámci iPad stránek, řada dalších jich je dostupných v AppStore.

ipad-games-slide

Need for Speed Shift pro iPad (video)

A taky vás asi nepřekvapí, že řada vývojářů her pro iPhone je velmi rychle „překlopila“ do iPadu podoby. Viz třeba populární Tap Tap Radiation, Captain's Log(zá­bavná aplikace s užitnou hodnotou),Aurora Feint 3 či Exo-Planet. A samozřejmě, je tu i Scrabble. Případně, máte-li nějakou oblíbenou hru z iPhone, mohla by fungovat -10 iPhone Games That Will Rule on Apple's iPad to nakonec potvrzuje.

Jeden z největších vývojářů iPhone her, Ngmoco, uvedl sedm her v iPad verzi v okamžiku spuštění (Ngmoco Unveils Seven IPad Games).

Pozadu nezůstalo ani Chillingo s 14 iPad hrami (Chillingo Rushes Into IPad Gaming Scene With 14 Titles) nabízenými v rozmezí 4 až 8 USD. Na iPad míří i Real Racing (Firemint) a zapojují se i takové hvězdy jako Linkin park (adventura 8-Bit Rebellion vyvinutá ve spolupráci s arificial Life).

Líbit se vám může i Brushes, což je „jenom“ aplikace pro malování. Na velkém displeji a s pomocí prstů to ale může být o něčem trochu jiném.

Marvel Comic book reader nabízí Marvel komixy na iPadu (na 500 titulů). A pokud budete brát vážně Marvel's iPad App Worries Store Owners, Comic Fans Mixed, tak je to docela zajímavý precedens. Zamíchá dostupnost komixů na iPadu s prodejem v tradičních obchodech? A budou opravdu příznivci komixů chtít své oblíbené kousky číst v iPadu?

marvel-on-ipad

Marvel Comic Book Reader pro iPad

Z trochu jiného soudku je Epicurious iPad App pocházející od Conde Nast a nabízející na iPadu recepty. Ty jsou, jak známo, jednou z populárních kategorií internetového obsahu, navíc se těšícího z praktické nemožnosti je chránit autorským právem. Apple iPad tak brzy může být ideálním kuchyňským doplňkem.

Něco dalšího zajímavého? Co třeba Stargaze StarWalk (pohled na oblohu trochu ve style augmented reality) nebo Pocket Universe: Virtual Sky Astronomy, Flight Control HD nebo AirCoaster XL (známé také z iPhone).

Nechcete iPad? Zkuste něco jiného

iPad pro vás může být drahý, nedostupný, nevhodný. Ale samotný princip tabletu, bez klávesnice, s kvalitním barevným displejem, plnou podporou Internetu a dalšími funkčnostmi může být dostatečně lákavý. Můžete zkusit řadu alternativních řešení – většinou se v nich setkáte s Windows 7 nebo Androidem.

BRAND24

  • Axiotron nabízí ModBook, zajímavý například i tím, že to je „původní“ Apple Tablet.
  • Viliv má v nabídce několik produktů a nejvíce se iPadu blíží X70 a chystaný S10 Blade také nevypadá špatně.
viliv_x70_02_02

Viliv X70

  • Archos nabízí Archos 9 PC tablet.
  • Notion Ink Adam konečně upouští od představy, že tablet musí mít co nejvíce hardwarových tlačítek. A co se vzhledu týče, hodně mu to prospělo.
  • HP Slate je pokusem jedné z velkých hw firem o tablet.
  • Stejně tak jako Dell Streak – ten je ale rozměry poněkud „menší“, než byste očekávali.
  • Spring Design Alex je především e-čtečka, ale vybavená Androidem.
  • enTourage eDGe je další e-čtečka a dodal bych, že hodně zvláštní – snaží se totiž tvářit jako kniha, takže má dva displeje vedle sebe.
  • WePad je zajímavý provedením, místem původu (Německo) a použitým operačním systémem – Linux. Méně zajímavý je tím, s čím se setkáte často – zatím se neprodává. A to zábavnější je článek Europe’s Biggest Publisher Disses The iPad, Embraces The WePad – největší evropský vydavatel je v tomto případě Gruner + Jahr.
wepad
  • Lenovo Skylight není tablet, ale v podstatě klasický netbook. Techcrunch.com ho uvádí v jednom  přehledu – a protože jde o originální kousek, upozorním na něj také. Podobný model už ostatně Lenovo má.
lenovo-hybrid-notebook01_300
  • Lenovo IdeaPad U1 Hybrid také vypadá na první pohled jako netbook, ale při bližším ohledání zjistíte, že se z něj dá „udělat“ tablet. Získat ho zatím nemůžete, dostupný bude pravděpodobně až v létě.
  • ExoPC Slate vypadá jako iPad a možná je také opravdu nejlepší iPad alternativou. Tedy, opět, až bude k dostání.
  • Nezapomeňte ani na P88 – stal se známý jako „Klon neexistujícího Apple tabletu“.
  • Poslední vhodné doporučení je JooJoo (JooJoo arrives at Engadget) prozatím proslulé hlavně tím, jak vybouchl plán Michaela Arringtona (TechCrunch.com) uvést na svět tablet ještě dříve, než se to povede Apple.
  • ASUS plánuje uvést dva tablety, jeden vybavený Windows 7, druhý Androidem (případně možná rovnou Google Chrome OS)

Upozornění – původní podoba tohoto článku byla vydána v sobotu na www.pooh.cz a v průběhu víkendu doplněna o řadu dalších informací. Posloužila a stále bude sloužit i Facebook stránka iPad a všechno, co jste o něm chtěli vědět.

Chcete iPad?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).