Hlavní navigace

IPv6 Global Summit v Barceloně

16. 6. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Před čtyřmi lety proběhla v El Escorial nedaleko Madridu poměrně významná konference věnovaná IPv6. Setkala se s nemalou odezvou, takže na ni navázaly další ročníky a stalo se víceméně tradicí, že v jarních měsících se ve Španělsku koná Global IPv6 Summit. Ten letošní proběhl minulý týden v Barceloně.

Tentokrát byl spojen s podstatně větší akcí, roli staršího bratra sehrál španělský sedmý Internet Global Congress (IGC). Podle mého soudu toto spojení věci příliš neprospělo. IGC je ryze španělská záležitost, takže většina doprovodných materiálů byla k dispozici pouze ve španělštině.

Také program byl svérázný. Dva bloky přednášek vyplnily prostor od 9.00 do 12.30. Po nich následovala dvě plenární jednání společná pro všechny. Další porce IPv6 pak navázala od 17.00 do 20.00 hodin. Plenární jednání byla bohužel z větší části ve španělštině. Pořadatelé sice zajistili simultánní překlad, ovšem sluchátka vydávali výlučně proti dokumentu s fotografií a takový jsem měl jediný – cestovní pas. Jednou jsem to zkusil (Richarda Stallmana jsem si nehodlal nechat ujít, k mému nemalému překvapení mluvil španělsky) a závěrečnou pasovou loterii při navracení sluchátek jsem nezařadil mezi své oblíbené adrenalinové sporty.

1681
Svatý Richard církve Emacsu

Stallmanovo vystoupení v plenární sekci věnované svobodnému softwaru bylo charismatické, ale nijak zásadně nepřekvapilo. Stejně jako protistrana si z reality vybírá jen ta fakta, jež se mu hodí, o ostatních nemluví. Vidět na vlastní oči legendu je samozřejmě zážitek, nicméně z hlediska věcného na mne silněji zapůsobil druhý řečník, Marcelo d'Elia Branco. Popisoval, jak silně se svobodný software prosazuje v Brazílii, zejména v institucích hrazených z veřejných financí. Důvod je pragmatický – Brazílie nemá peněz na rozdávání a prostředky ušetřené na licenčních poplatcích potřebují investovat jinam.

Prezentace plenárních vystoupení jsou vystaveny v dokumentační sekci konferenčního webu. Časem k nim přibudou i videozáznamy vystoupení; ty zatím na webu chybí.

Vraťme se ale k vlastní konferenci o IPv6. Byla částečně orientována na komerční firmy a jejich působení v této oblasti. Řada příspěvků se proto zabývala výhodami nového protokolu a nebyla nouze o vize a úvahy, kdy, jak a proč IPv6 definitivně prolomí bariéry. Ocituji zde některé zajímavé názory.

Jordi Palet (na jehož bedrech celá konference spočívala) předpokládá, že nástup IPv6 bude rozložen v čase a bude se lišit v jednotlivých regionech. Jelikož je z podstaty věci optimista, prohlašuje, že poměr IPv6 provozu na celkovém provozu sítě překročí 20 procent v Asii nejpozději příští rok, v Evropě do roku 2007 a v Severní Americe o rok později.

Yves Poppe vypočítával aplikace a projekty vyžadující plnoprávnou komunikaci obou stran (a tedy veřejné adresy), již IPv6 poskytne. Zajímavé je japonské Yahoo BB, poskytovatel nabízející ADSL. Má 5,5 milionu zákazníků, nepoužívá NAT (překlad adres) a své zákazníky adresuje plnohodnotnými IPv4 adresami z prostoru dočasně propůjčeného japonskou vládou. Tyto adresy ale bude muset vrátit a dalo najevo, že hodlá situaci řešit nasazením IPv6.

Další z jím zmiňovaných zajímavostí je Mobile Parts Hospital, který uváděl jako příklad dálkového řízení výrobních procesů. Jedná se o počítačem řízenou výrobní linku, sloužící k výrobě náhradních dílů na místě. Je určena pro nasazení v odlehlých oblastech (modelový příklad: nasazení nemocnice v oblasti postižené válkou či živelnou katastrofou). Dopravovat náhradní díly či držet jejich rozsáhlý sklad bývá v takové situaci problém. MPH si stáhne po síti data potřebné součástky a vyrobí ji na místě.

Řízení obecně představuje potenciálního žrouta adres. Jordi Palet mimo jiné předvedl svůj dálkově ovládaný dům. Situaci snímá několik online kamer, po síti lze ovládat žaluzie, klimatizaci a podobně. Zmiňoval se také o projektu 6power, jehož cílem je poskytovat IPv6 po elektrických rozvodech.

Značný zájem o IPv6 v Asii byl jednou z červených nití konference. V poslední době zájem o tuto technologii roste zejména v Číně. Padl mimo jiné názor, že nadcházející olympiáda bude IPv6 olympiádou.

Některé příspěvky působily velmi papírovým dojmem. Například když řečník plamenně vychvaloval integraci bezpečnostních mechanismů IPsec do IPv6, aniž by vzal v úvahu, že jeho skutečná podpora v existujících implementacích IPv6 je stále ještě bídná. Zajímavou informací je, že od nové verze MS Windows (Longhorn) se mimo jiné očekává právě plnohodnotná podpora IPsec.

Řada příspěvků představovala plány či zkušenosti s reálným nasazením IPv6, například v síti základních a středních škol v Katalánsku (5000 škol). Velmi neobvyklé bylo vystoupení šéfa informačních technologií největšího zpravodajského serveru ve španělštině elmundo.es. Dělají totiž všechno po svém – napsali si vlastní redakční systém, vlastní reklamní server, vlastní monitorovací program… IPv6 a další progresivní technologie používají prostě proto, že chtějí být technologicky na výši. Raul Rivero je příjemnou protiváhou dnešní všeobecné tendence k outsourcingu a úzké specializaci.

1682
Unix vás vytáhne z bryndy

BRAND24

Celkový dojem: konference potvrdila, že IPv6 se nachází ve fázi mírného pokroku v mezích zákona. K žádné velké revoluci v poslední době nedošlo, nicméně nasazení pomalu a nenápadně roste. Otázky vyvolává další existence španělského summitu. Na rozdíl od předchozích let s několika stovkami účastníků letos pobývalo v sále typicky kolem padesáti posluchačů. Nad dalším osudem nejvýznamnější evropské konference o IPv6 visí nemalý otazník.

Nesouvisející poznámka závěrem: O přestávce mne oslovil kolega z národní akademické sítě Jihoafrické republiky a stěžoval si, že mají setrvalé problémy s nedostatečnou kapacitou linek. Důvod je prostý, v JAR nadále trvá telekomunikační monopol. Důsledkem je, že nemají šanci pronajmout si temná vlákna, musí si kupovat přenosové služby a ty jsou při vyšších rychlostech extrémně drahé. Jako příklad uváděl cenu ADSL pro domácnosti. Za 256 kbit/s s o­mezením na 3 GB dat měsíčně zaplatí 30 dolarů, což by ještě šlo. Ovšem pokud chtějí ADSL bez omezení objemu dat, stojí více než průměrný jihoafrický měsíční plat. Už jsme si stačili zvyknout na konkurenci v telekomunikačních službách a výhody z ní plynoucí. Važme si toho – bez ní by bylo mnohem hůř.

Implementuje váš poskytovatel IPv6?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor dělá nepořádek v příslovích, protože sítě nejen dělá, ale i učí a dokonce také řídí. Působí na Ústavu nových technologií a aplikované informatiky na Technické univerzitě v Liberci. Píše knihy.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).