Hlavní navigace

Názor k článku IPv6 Mýty a skutečnost, díl VIII. - Přechodové mechanizmy od ZP - 1. prechodove mechanismy ve forme vsemoznych 6to4, Teredo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 3. 2011 7:58

    ZP (neregistrovaný)

    1. prechodove mechanismy ve forme vsemoznych 6to4, Teredo apod. nejsou dulezitym prvkem, jsou prvkem skodlivym. Pokud je mozne IPv6 tunelovat nad IPv4, snizuje to tlak na nativni implementaci, ktera, jak autor sam uvadi, jako jedina relativne rozumne funguje. Krome toho celou problematiku IPv6 tyto prechodove mechanismy nesmyslne komplikuji, kazdy, kdo o IPv6 pise, se jimi zabyva namisto toho, aby se zabyval tim, jak nakonfigurovat IPv6 spolehlive (nektere platformy vyzaduji v pripade staticke konfigurace explicitni vypnuti autokonfigurace, protoze jinak si drive ci pozdeji vymysli vlastni zcela nefunkcni default route, kterou zacnou pouzivat namisto te nakonfigurovane -- to je napriklad problem starsich linuxovych jader. Nikde se to ovsem onen sestkovy zacatecnik nedozvi a pak se divi, proc to uz zase nefunguje).

    2. koexistence IPv6 vedle IPv4 prinasi ten problem, ze vetsina subjektu, provozujicich dual stack sit, ji sice provozuje, ale funkcnost IPv6 obvykle neni dohledovana. Je to dano tim, ze to je proste druhy protokol s nejakym marginalnim tokem, ktery lze kdykoli nahradit a pristupuje se k nemu jako k cemusi zbytnemu. To samozrejme neni problem designu IPv6, ale pristupu operatoru, dodavatelu dohledovych systemu atd. Pokud bychom se zitra rozhodli podporu IPv4 zrusit, spolehlivost IPv6 se okamzite zlepsi o nekolik radu.

    3. Co se tyce Windows a aplikaci -- byl jsem az prekvapen, kdyz jsem kdysi pre lety nainstaloval do WinXP podporu pro IPv6, jak se s tim vicemene vsechny aplikace, ktere jsem na XP tehdy pouzival, vyrovnaly a zacaly ten protokol naprosto prirozene pouzivat. Na Linuxu to tak snadne nebylo, tam jsem vetsinu veci musel kompilovat znovu s podporou AF_INET6.

    Cili, abychom to shrnuli -- nekomplikovat sestku nejakymi prechodovymi mechanismy vyjma dual stack, ten, kdo dual stack provozuje, by k tomu mel pristupovat tak, ze provozuje dve site a ne jednu a s temi aplikacemi, pokud nejsou deset let stare, to neni zase takovy problem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).