Hlavní navigace

Ivan Kuckir: Chtěl jsem si jen něco naprogramovat, teď Photopea využívá milion lidí

12. 9. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Vaca
Grafický editor začal Ivan Kuckir vytvářet před několika roky v době svých studií. V srpnu se počet uživatelů programu Photopea.com přehoupl přes milion.

„Původně to byl experiment. Chtěl jsem si naprogramovat jednoduchý nástroj pro práci s obrázky,“ usmívá se absolvent pražského Matfyzu Ivan Kuckir, když dostane otázku, jak Photopea vůbec vznikla. Programovat svůj „jednoduchý nástroj“ začal asi před pěti roky a letos v srpnu si jeho program spustilo milion uživatelů po celém světě.

Photopea už zároveň stihla dostat přezdívku „webový Photoshop“, protože její nástroje se plně vyrovnají známému grafickému editoru společnosti Adobe. 

Dva zásadní rozdíly ale mezi oběma programy jsou. Photoshop je placený a uživatelé si ho instalují do počítače, Photopea je zdarma (můžete si zaplatit i placenou verzi a nebude se vám zobrazovat reklama) a funguje přes web.

„Rychlé připojení už umožňuje, aby podobné aplikace fungovaly jen přes web. Photopeu ale lze používat i offline. Připojení potřebujete jen ke spuštění programu,“ konstatuje Kuckir.

„Při spuštění přes web jsou určitá omezení. Týkají se ale třeba klávesových zkratek, ne všechny jdou nastavit kvůli prohlížečům. Ale výkon není spouštěním přes web omezen,“ dodává.

Jeho program zároveň nabízí některé „vychytávky“, které jiné programy zatím moc nenabízí. Například jde o převod sketch souborů do formátu PSD (O některých novinkách v programu Photopea jsme psali v květnu). Programátor také umožňuje, aby si zájemce mohl vložit Photopea do svých stránek. O zavedení dalších novinek informuje Kuckir na svém blogu.

Rozhovor s Ivanem Kuckirem si můžete pustit i jako podcast:

V rozhovoru pro Lupa.cz hovoří Kuckir i o tom, že už v minulosti dostal několik nabídek na odprodej svého programu. Vždy ale odmítl. „Práce na Photopea mě pořád baví a líbí se mi, jak roste počet uživatelů. Momentálně Photopea prodávat nechci,“ doplňuje.

Co dalšího hodlá do svého editoru doplnit? Nechystá zároveň nějaký další program, třeba na úpravu videa? Rozšíří se podobné programy i díky stále většímu nasazení umělé inteligence? O tom všem Ivan Kuckir mluví v našem videorozhovoru. Pustit si ho můžete i jako podcast, například pro zařízení od firmy Apple ho najdete zde.

BRAND24

Ivan Kuckir bude jedním z řečníků na konferenci Czech Internet Forum 2018. Kromě něj na ní vystoupí například Kodi Foster, viceprezident pro datovou strategii ve firmě Viacom, který bude mluvit o tom, jak mohou technologie zlepšit svět. Seznam přednášejících na CIF 2018 najdete zde. Přihlásit na konferenci se můžete na webu Tuesday.cz.

FOTOGALERIE: Jak vypadá fotoeditor Photopea.com:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Autor je od ledna 2018 ředitelem médií vydavatelství Internet Info. Předtím 6 let vedl zpravodajskou sekci portálu iDNES.cz, ještě předtím byl několik let reportérem celostátní redakce MF DNES. Občas si rád něco napíše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).