Hlavní navigace

Názor k článku Ivan Kuckir: Chtěl jsem si jen něco naprogramovat, teď Photopea využívá milion lidí od Miloslav Ponkrác - 1) Vy prosazujete svůj subjektivní názor, že GIMP...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 9. 2018 19:21

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    1) Vy prosazujete svůj subjektivní názor, že GIMP je špatný. Já si to třeba nemyslím, protože ho jako bitmapový editor používám už dlouho na Windows - a jsem s ním zcela spokojen.

    2) S nedostatkem sil se potýkají všechny projekty. Počet lidí, kteří něco dobře a kvalitně umí je velice omezený. Na tyto lidi čeká hromada firem, která je ochotná jim za tu práci platit.

    a) Zkuste si představit, jak by dnes vypadal Linux, kdyby ho vedli dobrovolníci. Škrtněte si komerční firmy jako Red Hat, a další, a jejich příspěvky k Linuxu.

    b) Dobří lidi jsou velice často svérázní, nezapadají do lajny. Nejsou to prostě tuctoví lidí s uhlazenou osobností. Je třeba s tím počítat, ale velice mnoho projektů počítá jen s těmi uhlazenými osobnostmi.

    V poslední době, zejména vinou linuxové komunity - se neustále vykřikuje v programování a IT "vše pro komunitu", "vše pro společnou práci". Úplně stejná hesla vykřikovali marxisté, komunisté, socialisté, a podobní. Z nějakého důvodu, když někdo něco dělá po svém - dočká se stejných hesel. Obvykle se jedná o nějakého aktivistu z GPL či linuxové komunity. Čím dál více lidem to začíná lézt už krkem.

    3) Jestli projekt X potřebuje, aby se přiložila ruka k dílu, má to inzerovat. A má se snažil, aby získal ty dobré lidi - alespoň na brigádu, když ne natrvalo. Má ty lidi lákat jak květ včelu, aby alespoň trochu práce je přitahovalo pro projekty udělat. Zatím se tak v linuxové komunitě a open source komunitě neděje.

    Já když dělám projekt, nikdy se neptám, jestli bych se k nějakému projektu měl připojit. Prostě si ho udělám po svém. Proč bych měl na nějaké komunitě přemýšlet?

    Navíc věci dělám primárně pro sebe. K čemuž mimo jiné patří, že pokud to dávám ven, tak je to licence public domain nebo BSD nebo MIT. Mám radost z toho, že to tvořím, a že to řeší reálně můj problém tak jak se mi to líbí. A když to dávám dám, chci tu radost zprostředkovat. Nechci do toho zatahovat žádné GPL a jiné "závazky pro komunitu".

    Autor Photopey v rozhovoru vysloveně vyjadřuje tu radost z tvorby. Je to tak osvěžující slyšet někoho, kdo to tak má!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).