Hlavní navigace

Ivo Půr (@strakovka): premiér o účtu na Twitteru ví

20. 8. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Před několika týdny se na Twitteru objevil oficiální účet Úřadu vlády České republiky. Informace o dění na nejvyšších místech české příznivce Twitteru zajímají, prakticky ihned po spuštění začal počet příznivců kanálu narůstat na naše podmínky raketovým tempem. Na otázky ze zákulisí české vlády na Twitteru odpovídal Ivo Půr, šéfredaktor vládního webu a autor vládních tweetů.

Kdy vůbec vznikl nápad prezentovat Úřad vlády České republiky na Twitteru a jak dlouho trvalo, než byl otevřen oficiální účet @strakovka?

Myšlenka samozřejmě existovala již dlouho, ale od rozhodnutí do spuštění uběhlo pouze pár dní.

Proč se kromě Facebooku prezentuje Úřad vlády i na Twitteru? Zatím ho používá jenom několik desítek tisíc Čechů, počítáte s tím, že Twitter u nás rychle poroste a tím pádem bude růst i počet followerů?

Twitter je v ČR sice menšinová záležitost, ale o to zajímavější jsou uživatelé. Na Twitteru jsou aktivní a vzdělaní lidé, jsou mezi nimi novináři, blogeři, lidé, kteří hodně komunikují i v dalších sociálních sítích, a tak je možnost sdělení i přes malý počet uživatelů dostat k širšímu okruhu lidí.

V poslední době to vypadá, že počet aktivních uživatelů Twitteru v ČR klesá, ale podle mě osobně jeho čas ještě přijde. Připravujeme komunikaci v angličtině. Buď se budou anglické tweety prolínat s českými na @strakovka, nebo spustíme samostatný účet. Jednou by také @strakovka mohl být zajímavý archív této vlády ve 140 znakových zápisech.

Ivo Půr

Ivo Půr  - malý

Šéfredaktor vládního webu www.vlada.cz. V tomto roce přivedl Úřad vlády jako první centrální instituci na sociální sítě. V minulosti pracoval v soukromém sektoru jako konzultant v oblasti komunikace pro společnosti jako je Symantec nebo B. Braun Medical. Věnoval se také projektům z neziskového sektoru.

Jste zatím vůbec spokojeni s počtem followerů? Takovýto start je na poměry „českého“ Twitteru podle mého názoru velmi dobrý.

S počtem followerů jsme spokojeni, popravdě jsme to ani nečekali. K takovému startu asi nejvíce přispěl fakt, že vládu na Twitteru nikdo moc nečekal, vedle toho také anonce na facebookovém účtu, upozornění od @top09cz a čas spuštění, tedy pátek, a @strakovka se tak stala hitem Follow Friday.

Jaké informace chcete sdílet na Twitteru? Zatím jsou to hlavně odkazy na články z médií.

Vláda jako celek produkuje ohromné množství informací, takže vybíráme to nejpodstatnější a z našeho pohledu nejzajímavější. Zatím vyhodnocujeme, jak followeři reagují a co je nejvíc zajímá.

Název účtu @strakovka je docela nápaditý, jak vás to napadlo? A můžete prosím říci, jaké byly další zvažované varianty názvy účtu?

Dalšími zvažovanými nicky byl @uradvlady a @vlada, jako Úřad vlády fungujeme i na Facebooku. Strakovka je vžité označení a funguje, umožňuje slovní hříčky, není sterilní. U vlády je ten problém, že s ní nelze pracovat jako se značkou. Vláda je kolektivní orgán, má omezené trvání a její obsah se mění s každou novou, tudíž stavíme komunikaci více jako Úřad vlády.

Kdo schvaloval přítomnost Úřadu vlády na Twitteru? Bylo těžké tento „projekt“ prosadit?

Nesu odpovědnost za celou internetovou prezentaci úřadu z obsahového hlediska, a mým nadřízeným je tiskový mluvčí, tudíž jsem o schválení požádal tehdejšího mluvčího Romana Proroka a informoval o tom současného mluvčího Martina Kupku.

Vědí o aktivitách na Twitteru ti nejvyšší, tedy premiér a ministři? Co na to případně říkají?

Premiér o tom ví, u ministrů nevím, nicméně o něm vědí jejich mluvčí. Mluvčí spolu komunikují velmi, například již asi čtyři roky fungují neformální schůzky, jakési #pivopopraci mluvčích.

Vzali jste si za vzor zahraniční oficiální politické účty na Twitteru? Třeba Obamu nebo účet britského premiéra? Dělali jste si rešerše, jak vypadají podobné zahraniční účty?

Zahraniční účty jako @whitehouse, @BARACKOBAMA a podobné jsem před založením sledoval a důkladně je prošel. Nicméně, rešerše jsme nedělali, nechceme kopírovat styl cizích účtů a navíc není jisté, že to, co funguje v zahraničí, bude fungovat i u nás. Podle mě do sociálních sítí „vědecké“ postupy nepatří nebo alespoň v nich moc nefungují. Stačí se v nich jako uživatel pohybovat a sledovat, co funguje a co ne.

Budete na Twitteru zveřejňovat nějaké informace exkluzivně, tedy dříve, než je obdrží například ČTK? A můžeme čekat informace a fotky ze zákulisí vlády, něco neoficiálního?

Ivo Půr

Na webu i na Twitteru jsme často rychlejší než četka a některé informace jsme zveřejnili pouze na Twitteru. Nyní připravujeme ještě vlastní Youtube kanál a větší interakci s uživateli Facebooku, Twitteru a Youtube. Podrobnosti si zatím nechám pro sebe.

Je těžké reagovat na nepříjemnou kritiku uživatelů Twitteru? Mám na mysli například komentáře k tématům, jako je pohřeb Milana Paumera a účast našich politických špiček na něm?

Reagovat na kritiku i dotazy není problém u žádného tématu. Kritika k politice a vládě prostě patří. U Twitteru je problém nebo spíše výzva odpovědět ve 140 znacích včetně nicku tazatele.

Je na Úřadu vlády stanoven nějaký kodex pro komunikaci na sociálních sítích?

Zatím existuje směrnice pouze pro zakládání účtů a stručná pravidla pro jejich obsluhu. Například netolerujeme na Faceboooku rasistické a vulgární příspěvky. Zatím se obsluze věnují pouze čtyři lidé, a všichni vědí, co a jak mají dělat.

Jsou tweety nějak zvlášť pečlivě schvalovány? Jaké je vůbec zákulisí účtu, kolik lidí na Twitteru komunikuje a existují nějaká omezení?

Tweetuji já a zástupce tiskového mluvčího, volba tweetů i znění je na nás, v tomto máme plnou důvěru nadřízených. Pracujeme přímo s autentickými vyjádřeními premiéra a členů vlády. V sociálních sítích je rychlost podmínkou.

Jaké jsou dosavadní, byť krátké zkušenosti s Twitterem? Splnil Twitter očekávání?

To lze hodnotit až s odstupem času, zatím je pro nás užitečné, že dokážeme lidem zprostředkovat informaci, kterou právě sdělil například premiér, ve velmi krátkém čase.

Nevíte náhodou, zda se chystá nějaký další účet například ministerstva nebo jiného důležitého státního úřadu?

UX DAy - tip 2

Zatím jsem zaznamenal pouze Českou daňovou správu, o dalších nevím. Nicméně, jak jsem již zmínil, připravujeme několik zajímavých projektů v sociálních sí­tích, které povedou k většímu propojení a vyšší interakci s uživateli. Uvidíte, těšte se.

Děkuji moc za rozhovor a přeji hodně úspěchů nejenom na Twitteru.

Budete sledovat tweety Úřadu vlády?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).