Hlavní navigace

Jak bude internet vypadat za 20 let? Stáhněte si e-book k 20 letům serveru Lupa.cz

4. 1. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Server Lupa.cz si loni připomněl 20. výročí založení. V sadě textů jsme se proto snažili předpovědět, jak by mohl internet vypadat za dalších 20 let. Stáhněte si je nyní jako e-book.

První texty Lupy si mohli čtenáři přečíst ve čtvrtek 2. dubna 1998. I proto jsme loni ve stejnou dobu spustili speciální přílohu, která 20. výročí připomněla. Nechtěli jsme se v ní věnovat tomu, co bylo (začátky Lupy, ale i počátky českého internetu jsme ostatně do detailu popsali už při minulých výročích), ale zaměřili jsme se na to, co teprve nastane. Tedy možná nastane, protože odhadovat, co se odehraje v dalších dvaceti letech na internetu a v IT světě obecně, je poněkud ošidné.

Oslovili jsme nicméně publicisty a odborníky, kteří se technologiím věnují, aby nám napsali, co lze v dalších dekádách v jejich oboru očekávat. Vznikl unikátní mix textů, do kterých se můžete ponořit na speciální stránce Jak bude vypadat internet za 20 let.

Síťová neutralita v současné podobě zřejmě nepřežije, předpovídá například Petr Slováček z CETINu. Zachvátí internet totalita, ptá se autor knihy o anarchokapitalismu Urza. Mít něco jako Facebook bude za 20 let povinné, varuje publicista Dan Dočekal. Placení daní přestane mít smysl a všeobecná AI se postará o všechno, predikuje zakladatel firmy GoodAI Marek Rosa. Mobilní operátoři se neomezeným datům neubrání, věří optimisticky novinář Ondřej Vyhnanovský. A jak by mohl život v Česku vypadat v budoucnosti, popisuje ve skvělé sci-fi povídce Pravda, napsané exkluzivně pro náš speciál, pedagog a publicista Petr Koubský.

BRAND24

Všechny tyto texty jsme teď souhrnně vydali jako elektronickou knihu. Níže si ji můžete zdarma stáhnout do svých čteček, tabletů, mobilů nebo počítačů a opakovaně se k ní vracet i v offline režimu. Věříme, že se vám texty, pokud vás některý z nich třeba minul, budou líbit.

Děkujeme zároveň za vaši přízeň.

Knihu si můžete stáhnout zde: 20 let serveru Lupa.cz (ePUB).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).