Hlavní navigace

Názor k článku Jak chtějí politici ovlivnit český Internet a IT? Vyberte s námi správné otázky od crdw - 1) Zda podpoří plnou elektronizaci obchodního rejstříku, při...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 9. 2013 17:03

    crdw (neregistrovaný)

    1) Zda podpoří plnou elektronizaci obchodního rejstříku, při nejmenším aspoň tak, jak to funguje ve Velké Británii (pro upřesnění: nemyslím tím primitivní online náhledy na www.justice.cz, ale myslím tím možnost online registrace firmy během 1 dne a možnost provedení změn ve firmě během 5 minut - ohlášení změny jednatele, změny sídla, změny názvu firmy atd.). Mám v Británii firmu a obchodní rejstřík tam funguje online, není třeba chodit k notáři ani na poštu, natož někam na úřad.

    2) Zda podpoří plnou elektronizaci finančního úřadu, sociální správy a zdravotní pojišťovny (tj. agendu daní a odvodů), při nejmenším aspoň tak, jak to funguje ve Velké Británii. (Pro upřesnění: v Anglii podávám daňové přiznání na portálu daňové správy a daň následně zaplatím online kreditkou, ev. bankovním převodem. Také všechny změny oznamuji elektronicky naklikáním ve webové administraci. V ČR sice mfčr.cz má jakousi aplikaci, ale ta funguje naprosto příšerně, že to raději vyplňuji na papíře. Doporučuji se inspirovat britským vzorem.)

    3) Zda podpoří státní elektronický podpis zdarma (alespoň ten od České pošty), ev. vytvoření obdoby německého emailu De-Mail.

    4) V tuto chvíli, když chci podat online podání na nějaký úřad (např. živnostenský či finanční úřad) nebo podat žalobu na soud, tak musím přílohy tzv. konvertovat na pobočce České pošty, kdy 1 strana stojí 30 Kč (u notáře 37 Kč). Tento způsob konverze prakticky brání nástupu elektronizace, protože žádný občan ani firma nejsou schopni toto zaplatit (přílohy běžně můžou mít desítky či stovky stran zejména u žalob). Mohl by poslanec prosadit, aby se změnil zákon v tom smyslu, že všechno, co projde datovou schránkou (tj. i ty naskenované přílohy) je považováno za autorizované odesílatelem?

    5) Je možné změnit zákon v tom smyslu, že úřady a soudy jsou povinny doručovat primárně do datové schránky, je-li zřízena, a na dopisy poštou není brán zřetel? (Vysvětlení: mám datovou schránku, ale po návratu z dovolené se mi letos stalo, že jsem v domácí schránce našel úřední dopis a jentaktak těsně na poslední chvíli jsem stihl lhůtu. Kdyby mi dopis poslali do datovky, měl bych více času na reakci, protože mám nastaveny notifikace a vím o každé nové zprávě.)

    6) Zda poslanec prosadí možnost online připomínkování všech návrhů zákonů občany, které by bylo povinné, jinak by zákon nemohl postoupit do druhého čtení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).