Hlavní navigace

Názor k článku Jak členové SPIR (ne)označují reklamu od Marek Prokop - Znovu se musím zeptat, jaká pravidla hry. Teď...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 7. 2003 15:22

    Marek Prokop (neregistrovaný)
    Znovu se musím zeptat, jaká pravidla hry. Teď jsem se znovu pečlivě podíval na iDnes a žádný odkaz na nějaká pravidla používání tam nevidím. Pokud si servery myslí, že by nějaká pravidla měla být, proč je tedy nezveřejní? To mají čtenáři opravdu sami vymýšlet, jak serverům pomoci vydělávat?

    Mimochodem, s tím *filtrováním*, *blokováním* apod. to technicky vzato trochu nesedí. Web funguje tak, že si uživatel stáhne soubor na určité adrese. Jeho obsah pak zpravidla pomocí nějakého programu analyzuje a pokud jsou v něm určitým způsobem odkazovány nějaké další soubory, může se rozhodnout, že je stáhne také. Stejně tak se ale může rozhodnout, že některé (nebo všechny) nestáhne.

    V praxi je to obvykle dáno možnostmi či nastavením prohlížeče. Pokud si stránky prohlížím Lynxem, nestáhnu si obrázky, protože to ten prohlížeč neumí. Pokud budu mít nastavený Explorer na nejvyšší stupeň zabezpečení, nestáhnou se mi žádné objekty z jiných domén (tj. většinou právě reklama). Tak Web prostě funguje a pokud tedy od uživatele chci, aby se choval jinak, měl bych se s ním na tom asi nějak dohodnout.

    Mimochodem, technicky není problém vkládat reklamu na stránky takovým způsobem, aby se vždy stáhla s ostatním obsahem stránky a pokud ne, ostatní obsah by se nezobrazil. Proč to servery nedělají? Proč naopak často používají reklamní formáty, o kterých s jistotou vědí, že že je značná část čtenářů vzhledem ke svému vybavení neuvidí?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).