Hlavní navigace

Jak fiktivní videoblogerka pobláznila svět

8. 11. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
YouTube je web, který dosud nevydělal jediný dolar, a přesto jej nedávno koupil Google za pohádkovou sumu 1,65 mld. dolarů. To svědčí o mnohém. Na Internet, jako nový typ média, nelze aplikovat zažité marketingové poučky. Vznikají nové způsoby prezentace informací a cest, kudy informace tečou.

Právě YouTube bylo místem, kde se během letošního léta odehrála událost, která se dostala do všech významných deníků v anglicky hovořících zemích. Česká média a čeští blogeři informaci z neznámého důvodu nezachytili, a tak se u nás o tomto mimořádně zajímavém případu prakticky nic neví. O co šlo?

16. června se na serveru YouTube poprvé objevilo video, které nahrála dívka vystupující pod přezdívkou lonelygirl15. Na tom by nebylo nic zvláštního, podobných materiálů se na YouTube objevují každý den desítky. Toto video bylo v něčem ale přeci jenom jiné.

Jeho protagonistkou byla 16letá dívka Bree. Video mělo zajímavý námět, bylo lehce úsměvné, Bree půvabná, milá, zkrátka bylo to jedno z těch více povedených videí, které by za normálních okolností shlédlo pár set, nejvýše pár tisíc uživatelů YouTube. Možná díky správnému mixu výše popsaného se ale stalo něco jiného. Počet shlédnutí brzy přesáhl deset tisíc a dále prudce rostl. Bylo zaděláno na fenomén, který v následujících měsících pobláznil YouTube, internetové komunity, novináře světových deníků a nakonec i televizní stanice od CNN po MTV. O dva dny později se na YouTube objevilo další video, které se setkalo s podobným úspěchem. Bree začala vyprávět více detailů ze svého života, přesto stále zůstávala dostatečně tajemná na to, aby diváky nepřešel hlad po dalších informacích z jejího soukromí.

Lonelygirl15

Tak to šlo prakticky celé prázdniny, během kterých se na YouTube vždy v několikadenních intervalech objevilo celkem zhruba dvacet videí. Diváci se dozvídali další a další detaily ze života Bree, dozvěděli se i o jejím příteli. Zájem neopadal, naopak – rostl.

Na konci srpna se objevily první pochybnosti o tom, zda nějaká Bree vůbec existuje. Věrným divákům a v té době už i fanouškům připadalo divné, že ačkoliv Bree se ve svých příspěvcích věnovala všemožným událostem reálného světa, ani náznakem nebylo možné určit alespoň přibližnou lokalitu jejího bydliště.

První podezření

Komunita si postupně začala stále více uvědomovat drobné detaily, které naznačovaly, že Bree by nemusela být ve skutečnosti tím, za koho se vydává. Některé poznatky byly až úsměvné – fanoušci brzy odhalili, že Bree má již zuby moudrosti, což u údajně šestnáctileté dívky působilo podivně.

Další nesrovnalosti se týkaly samotného zpracování videí. Jejich zpracování bylo na domácí podmínky příliš profesionální. Podle výborného střihu scén začali mnozí usuzovat, že finální zpracování má na starost někdo jiný než Bree.

Podobné názory posilovala i hudební stránka videoklipů. Chytlavé písničky prakticky neznámých kapel byly motorem pro konstruování konspiračních teorií. Podezření na komplot sílilo, stále však šlo pouze o domněnky, jasný důkaz chyběl.

Aby bylo jasné, proč se tímto vůbec zabývat – v době, kdy se fanoušci začali potýkat s rostoucí nedůvěrou vůči své virtuální hrdince, byla již Bree hvězdou YouTube. Každé nové video shlédly krátce po uvedení desítky tisíc návštěvníků a během prvního dne se počítadlo zpravidla přehouplo přes číslovku sto tisíc, aniž by se růst v dalších dnech zpomalil.

Ránu všem fanouškům, kteří dosud věřili, že Bree je reálnou osobou, zasadily informace, které komunita vypátrala na přelomu srpna a září. Fanoušci odhalili, že doména lonelygirl15.com, která měla budit dojem fanouškovského webu, byla zaregistrována již v květnu letošního roku. Tedy několik týdnů před tím, než Bree na YouTube nahrála své první video.

Ve chvíli, kdy se přišlo na to, že někdo si ve stejném měsíci zaregistroval výraz „lonelygirl15“ jako ochrannou známku, bylo vše jasné. Alespoň komunitě. Někteří fanoušci tipovali, že by mohlo jít o úvod k nějakému specifickému filmovému projektu, případně o určitou formu hry odehrávající se na pomezí reálného a virtuálního světa.

Jak manipulovat internetový dav

Když už bylo jasné, že někdo takto balamutí miliony uživatelů YouTube, začali se o celou věc zajímat novináři. Ty přitahoval především fakt, že někdo tak geniálně jednoduchým způsobem manipuluje internetovým davem. Bree již byla hvězdou, a kdyby v tu chvíli řekla, že má v oblibě sušenky určité značky, byla by to pro danou značku reklama jako hrom. Docela dobrý výkon na dívku, kterou před několika měsíci ještě nikdo neznal. Noviny The Los Angeles Times přinesly článek o třech fandech lonelygirl15, kteří se dali dohromady v honbě za odhalením její reálné identity. Kupodivu jejich pátrání mělo efekt. Odhalili, že osoba ovládající dívčin účet, sedí u počítače, jehož IP adresa patří kanceláři Creative Artists Agency – talentové agentury sídlící v Los Angeles. To již mnozí brali za jasný důkaz toho, že celá akce předznamenává uvedení nějakého netradičního filmu. S ohledem na lehké tajemno a mysticismus, který byl z některých videí patrný, mnozí vzpomínali na The Blair Witch Project. Mýlili se.

12. září bylo dnem, kdy přišla odpověď na otázku, která zajímala asi nejvíc lidí – kdo je Bree? Několik webů v ten den současně odhalilo reálnou identitu dívky, která po několik měsíců jako Bree vystupovala. Napomohly tomu její soukromé fotografie umístěné na serveru Photobucket.com, v tu dobu již sice odstraněné, ale znovunalezené díky vyhledávači Google a jeho cache paměti.

Jako Bree byla identifikována 19letá herečka Jessica Lee Rose původem z Nového Zélandu. Novináři později odhalili i konkrétní osoby, které stály v zákulisí projektu – dva filmaři, softwarový vývojář, asistentka a její nevlastní otec – právník. Více než profesionální skupina vypadají jako spolek amatérů, kteří chtěli zkusit něco neotřelého.

Zájem uživatelů ale neopadl ani po tomto odhalení. Naopak, díky publicitě, které se celému případu dostalo, ještě rostl. Jessica Rose byla pozvána do talkshow Jaya Lena, kde odhalila, že už není „lonely“. Rozhovor přinesla také televizní stanice MTV a další. Nová videa se objevovala dál, Jessica dál hrála roli Bree, přestože již všichni věděli, že se jedná o fikci.

Zaujmout veřejnost

Nyní, po několika měsících, ale i nadále zůstává záhadou skutečná motivace autorů pro vznik tohoto projektu. Podle určitých informací chtěli autoři svým výtvorem zaujmout veřejnost a získat tak možnost práce ve filmovém průmyslu. První bod svého plánu se jim tedy podařilo splnit dokonale. Ve chvíli, kdy byla odhalena reálná identita Bree, autoři přesunuli své videoklipy na službu Revver.com, což je služba obdobná YouTube, pouze s tím rozdílem, že se o své inzertní příjmy dělí s autory nahrávaných videí podle toho, jak uživatelé klikají na reklamu, která je službou automaticky vložena na konec každého klipu.

Jessica se díky svému vystupování stala známou a momentálně si užívá svých pět minut hvězdné slávy. Podle nepotvrzených zpráv se stane jedním z vyslanců Spojených národů a svým jménem (a tváří) bude podporovat boj proti chudobě v zemích třetího světa.

BRAND24

Na celém případu je zajímavá zejména skutečnost, jak komunita přijala odhalení, že se jedná o podvod. Objevilo se jen málo ukřivděných hlasů. Přestože bezprostředně po odhalení zájem diváků neklesl, nyní už lze cítit, že fenomén lonelygirl15 ze sebe to nejlepší již vydal. Stránky lonelygirl15.com dostaly nový design, videa se přestěhovala na Revver.com, Bree si udržela část věrného publika, přesto kouzlo novinky a neokoukanosti již vyprchalo.

Lze očekávat, že se objeví další projekty, které půjdou ve stopách lonelygirl15. Nemyslím si ale, že by dokázaly zaujmout tak, jako tomu bylo v tomto případě – veřejnost je na podobné tahání za nos již lépe připravena. Ve snazší situaci by byli tvůrci, kteří by se podobný projekt pokusili vymyslet v lokálních podmínkách. Těm ale zase chybí jednotná a hojně využívaná platforma, kde by své dílo mohli prezentovat. Nedělejme si iluze, že průměrný český uživatel internetu ví, co je to YouTube.

Sledujete na webu "internetové televize" typu YouTube.com?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor působil v letech 2003 až 2006 jako šéfredaktor internetového magazínu Živě.cz. V současné době se v autorské rovině pohybuje externě jako autor článků pro několik počítačových magazínů.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).