Hlavní navigace

Názor k článku Jak hospodařil Telecom v roce 2003? od Tom Tobula - Někde, asi v HN, jsem četl, že Telecom...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 3. 2004 13:18

    Tom Tobula (neregistrovaný)
    Někde, asi v HN, jsem četl, že Telecom bude vyplácet dividendy i když je účetně ve ztrátě. Použije na to nerozdělený zisk z minulých let. Když jste velká firma, tak můžete mít dividendy v kontinuálně stabilní výši i když roční hospodaření mírně kolísá...

    Na druhé straně k jednorázovému odpisu několik hypotéz:

    a) Bez těchto odpisů by Telecom musel platit daň z příjmu státu což se mu třeba nechtělo - snížilo by to stav jeho cash. Je zvláštní, že o tom Telecom tak zdůrazněně mluví. Normálně každá firma odepíše účetně investice jak nejdříve může, aby měla peníze na další rozvoj, spíše je zvláštní, že Telecom asi dříve předpokládal roztahování odpisů na dobu delší než je zákonné minimum.

    b) Český stát přijde o peníze z daně z příjmu (ty by dostal celé), akcionáři (jen částečně vč. Českého státu) však mohou dostat o to více dividend (nyní nevíme, kdo akcie Českého Telecomu, které prodal TelSource, vlastně vlastní a zda není v koluzi s managementem, který rozhodl o "jednorázovém odpisu" a na současném růstu cen akcií možná výrazně vydělá).

    c) Nátlak na regulátora (plyne i z jiných článků), ale může to být jen "druhý důvod", kouřová clona, nějaké zdůvodnění proč byly ty neplánované jednorázové odpisy.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).