Hlavní navigace

Jak je to s předregistracemi domény .eu?

24. 9. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jakmile Evropská komise 22. května letošního roku rozhodla o správci evropské domény .eu, jímž se stalo sdružení belgického, italského a švédského správce národní domény EURid, objevila se na českém i zahraničním Internetu řada zaručených informací o tom, kolik registrace domény bude stát a zejména nejrůznější nabídky její předregistrace.

Za typický případ nabídky předregistrace lze považovat například službu .eu Registry Services, na jejíž webové stránce se uvádí: „The European Union has approved the launch of .eu domain names, which are expected to go live in late 2003 / early 2004. .eu Registry Services is now accepting orders for these domains (.).“

Je třeba zdůraznit, že v tento okamžik není možné provádět žádné oficiální registrace či předregistrace domény .eu. Než tomu tak bude, musí proběhnout ještě několik fází, z nichž těmi nejdůležitějšími je podepsání kontraktu s Evropskou komisí a následné podepsání kontraktu s ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) o delegaci kódu .eu.

Podle Tomáše Maršálka, člena představenstva správce národní domény CZ.NIC (jenž byl k projektu rovněž přizván), není v současné době vyřešena ani první fáze, tedy podepsání kontraktu s Evropskou komisí a nelze ani přesně říci, kdy k tomu dojde.

Jakmile se tak stane, začne EURid budovat síť registrátorů; registrace přímo u EURid nebudou možné: S ohledem na současnou situaci v České republice je jistě zajímavé vědět, že podle nařízení Evropské komise z 22. dubna 2002 (733/2002) není možné, aby správce domény .eu byl současně jejím registrátorem.

Pokud nějaká společnost touží státi se registrátorem domény .eu, pak to zatím nelze. Až tomu možné bude, bude následovat podpis dohody s EURid, který firmě zajistí přístup k automatizovanému registračnímu systému, v němž bude možno provádět nové registrace, úpravy a převody.

Ve srovnání s českými podmínkami není bez zajímavosti, že EURid nebude po registrátorech vyžadovat žádný pravidelný poplatek (například roční nebo kvartální). Registrátoři budou pouze povinni složit určitou zálohu, z níž se budou registrace domén platit. Jakmile tato záloha klesne na nulu, bude účet registrátora zablokován a nebude nadále možné provádět v automatizovaném systému žádné převody.

Objevily se rovněž různé informace a desinformace o cenách domény .eu (kupříkladu, že bude stát deset eur apod.). Tato čísla jsou poněkud zavádějící. Deset eur je částka, kterou bude EURid účtovat registrátorům, jinými slovy se jedná o velkoobchodní cenu. EURid na svých webových stránkách uvádí, že by ji po prvním roce provozu rád snížil pod pět eur, tedy asi 150 korun. Cenu maloobchodní tedy není možné určit, tu stanoví až sami registrátoři a trh.

V současné době (resp. podle nynějších pravidel) si mohou doménu .eu registrovat pouze lidé a firmy z členských zemí Evropské unie a rovněž registrátoři musí pocházet z Evropské unie. Tomáš Maršálek však říká, že pokud by ke spuštění registrací domén došlo ještě před vstupem České republiky do Evropské unie, patrně by se pro přistupující zemi podařilo vyjednat nějakou výjimku.

BRAND24

Není to však příliš pravděpodobné, protože i kdyby došlo k podepsání kontraktu s Evropskou komisí třeba příští týden, přípravné fáze by zabraly ještě několik dalších měsíců.

Jakmile bude kontrakt podepsán a registrátoři akreditováni, budou registrace domén probíhat patrně nejspravedlivějším možným způsobem – „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. V první řadě bude odstartována tzv. „sunrise period“, ve které budou moci uplatnit své nároky držitelé určitých práv (typicky k ochranným známkám). Teprve poté přijdou na řadu všichni ostatní.

Budete si registrovat doménu .eu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).