Hlavní navigace

Názor k článku Jak lze také řešit krádež designu od Martin Kavka - Jako ředitel serveru požáry.cz jsem byl osobně při...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 8. 2003 23:18

    Martin Kavka (neregistrovaný)
    Jako ředitel serveru požáry.cz jsem byl osobně při jednání s Flashnews, rád bych vysvětlil některé okolnosti a reagoval na některé věty v článku:
    Ad..."Po zveřejnění článku na Lupě jim zatelefonovalo právní oddělení Flashnews, že jsou jejich stránky autorským dílem, a že tedy se budou s hasiči soudit. Po následující schůzce prý hasičům přinesli na ukázku několik papírů plných paragrafů, které to měly dokazovat."
    Flashnews chtěl právně řešit jen onoho grafika, který podle nich podobu jejich stránek okopíroval. Nikdy, opakuji nikdy nevyhrožovali serveru požáry.cz, že ho poženou k soudu.
    Ad..."Hasiči se tedy vyděsili a přiznali barvu. Grafika serveru se jim prý líbila, a tak dali svému programátorovi za úkol, aby jim vytvořil podobné stránky. Když jim nakonec právníci pohrozili soudem, zařadili zpátečku a pod vidinou vleklého soudního řízení (hrstka pražských hasičů své weby dělala jen ve volném čase a navíc na vlastní náklady) chtěli uzavřít mimosoudní dohodu (otázkou zůstává, jak by případný spor před soudem skončil, je totiž málo pravděpodobné, že by programátor hasičů ukradl Flashnews grafiku stránek včetně celých kódů). Právníci souhlasili a protože byli ze zpravodajského webu, zvolili velmi nestandardní postup.
    Ano, vyděsili jsme se, ne ale právníků, ale protože už jsme měli zpracovaný redakční systém a byli jsme připraveni na tuto grafiku. Stažení grafiky by nás stálo další peníze a pozdržení spuštění webu. Flashnews nezvolil nestandartní cestu !!! Jak píše pan Pětruchno, nabídli nám podobnou grafiku, profesionálně vytvořenou vč. loga, ymslím, že nám právě tímto vyšli vstříc. Ale něco za něco, my mohli nabídnout "pouze" informace od hasičů, které máme na webu a připojit k nim fotografie, což byla moje osobní a zásadní chyba. Sliboval jsem fotografie, aniž jsem měl 100% ověřeno, zda je mohu použít. Pouze jsem to jaksi předpokládal díky vstřícnosti mých kolegů fotografů. Tímto potvrzuji slova pana Vorla.
    Ad...."Tento příběh má ale ještě jednu neuvěřitelnou dohru. Hasiči totiž přestali mít na svůj web čas a přestali se mu věnovat v takové intenzitě jako před rokem (navíc si přibrali další aktivitu - internetové rádio o dění mezi hasiči). Lidem z Flashnews (nyní tedy už z Novinek) se to ale nelíbilo, a tak si šli stěžovat na vedení Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy. Jaké ale bylo jejich překvapení, když tam o jejich exkluzivní smlouvě nevěděli (připomínám, že hasiči pro web pracovali ve svém volném čase)."
    Na web jsme měli čas pokaždé a věnovali jsme se mu stejně. Jen jsme neplnili smlouvu tím, že prostě Flashnews nedostával slíbené fotky. Pan Dušánek pak prostě vyvolal jednání u vedení HZS Praha s žádostí o pomoc.
    Osobně přiznávám, že jako ředitel webu požáry.cz jsem udělal několik chyb a tím způsobil plno lidem mnoho starostí. Myslím, že problém není tak velký jako se v článku přednáší. Mrzí mě, že pan Tolar (autor článku) mě osobně nekontaktoval a celý článek uveřejnil bez vyjádření toho nejpovolanějšího, serveru požáry.cz a flashnews. Vytvořil jsem web, který má dělat reklamu hasičům a který je pro hasiče. Povedlo se mi to samozřejmě díky celému kolktivu. Paradoxně jsem dnes web přivedl do konfliktu jak s HZS Praha resp. fotooddělením tak s Flashnews. Osobně jsem vyvodil důsledky, omlouvám se všem, které jsem zklamal a vážně zvažuji, že svou činnost ředitele webu ukončím.
    Martin Kavka
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).