Hlavní navigace

Názor k článku Jak moc špatně jsou na tom noviny? od anonym - Souhlasím s tím, že deflace != nutně stabilní...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 3. 2010 12:13

    anonymní
    Souhlasím s tím, že deflace != nutně stabilní ceny. Nicméně v USA v 19. století to tak v průměru bylo. Viděl bych za tím ale spíš občasnou míru pumpování nekrytých peněz do ekonomiky (což se dělo třeba v roce 1865, kdy inflace vystoupala do nevídaných výšin).

    Kdyby došlo k runu na banky, tak by nesolventní banky zkrachovaly a předlužené firmy by přešly do rukou věřitelů. Například krize v roce 1920+- fungovala tak, že stát do ničeho nezasahoval, spousta toho zkrachovala a do roka bylo ticho po pěšině. Když stát uměle udržuje neschopné, tak tím jen problémy oddaluje a prohlubuje a nikoli řeší.

    Ohledně Fedu a ČNB vesměs souhlas. Tedy až na to nezodpovědné chování lidí - ono když CB do oběhuje pumpuje levné peníze, tak se tomu hazardování nelze vyhnout. I když většina firem řekne, že je to riskantní a neudržitelné, tak tím se jen ceny úvěrů dále sníží (neb nižší poptávka) a jejich konkurence na tom krátkodobě vydělá. Stejně tak bych nedával lidem vinu, že nic neviděli. I Bernanke ještě v roce 2005 tvrdil, že nic jako hypoteční bublina nehrozí. A to můžu dohledat zdroje z 2003, které tvrdily opak a přesně se trefily :) Levné peníze nejsou ale jediným viníkem. Dalším je morální hazard, tedy to, že velcí hráči mají jistotu, že je stát zachrání, když budou v problémech. Taková atmosféra znamená, že každý bude riskovat, protože risk může vynést a když nevynese, tak ztráty zatáhne stát.

    S posledním odstavcem souhlas.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).