Hlavní navigace

Názor k článku Jak moc špatně jsou na tom noviny? od ondra.novacisko.cz - Pokud emitujete dluhopis, získáte peníze a ten kdo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 3. 2010 14:02

    ondra.novacisko.cz (neregistrovaný)
    Pokud emitujete dluhopis, získáte peníze a ten kdo má dluhopis tak získá falešný pocit, že má peníze uložené. Dluhopis pak může prodat a získat peníze. Pokud emitujete hodně dluhopisů, hodně lidí získá pocit, že má peníze uložené a když je chce získat, dluhopis prodá někomu, kdo si je chce uložit. A tak to funguje stále dokola a dokola. A zajímavý, že lidi, kteří šetří a střádají tak dluhopisy stále tyto dluhopisy vedou jako aktivum, přestože jejich peníze někdo jiný také vede jako aktivum, čimž dochází tomu, co vy nazýváte vydáním peněz, které neexistovali.

    A co víc, takto lze peníze nejen duplikovat, ale triplikovat, quadplikovat. Jenom je nebezpečí, že jednoho dne ti co vydali dluhopis nedostojí závazkům a ten, kdo má doma slušnou sbírku dluhopisů má najednou pěkně barevné, graficky povedené, ale jinak bezcenné papíry.

    Proto tvrdím, že nevíte jak to funguje. Žádná banka nemůže jen tak vyrobit peníze. Ale může emitovat, či přijímat dluhopis a s tím pak nakládat jako s aktivem. Přestože to aktivum není...protože ne za každých podmínek jej lze vyměnit za peníze.

    A to co umí banka, vy umíte také.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).