Hlavní navigace

Názor k článku Jak moc špatně jsou na tom noviny? od Mablung - To máte těžké. Zatímco fyzice rozumí málokdo, ekonomice...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 3. 2010 18:51

    Mablung (neregistrovaný)
    To máte těžké. Zatímco fyzice rozumí málokdo, ekonomice (politice a fotbalu) prakticky každý. Fyzik je brán jako autorita, fyzika je doložitelná pokusy, kdežto ekonomie udělala mnohé chyby, nemá moc šancí testovat své hypotézy, předpovědi ekonomů jsou často pro smích. Z toho vyplývá že u vysvětlování fyzika všichni mlčí a poslouchají autoritu, zatímco u ekonomie zapínají mozek (chvályhodné), porovnávají jeho výklad se svými zkušenostmi a navíc tam mixují své politické přesvědčení (Což je katastrofa. Protože pak se objektivita setkává se subjektivním názorem. Nehledě na to že ekonom má často také svůj názor :-))
    Teď na podobný problém narazila fyzika. Lidé vědí že černé díry mají hlad a požírají vše okolo. Jestliže vyrobíme černou díru na Zemi, určitě jí sežere :-)
    Samozřejmě, mohlo by tu být něco jiného. Nicméně evoluce ukázala tuto cestu jako nejlepší ze všech známých.
    Co se muslimů týče, je to skutečně jedna z důležitých příčin jejich zaostalosti. Podívejte se, jaký důvod máte půjčit někomu peníze na rozjezd podnikání, když nemůžete inkasovat úroky (Navíc Vám ten člověk vrátí hodnotu sníženou o inflaci)? Nebo vůbec svěřit peníze bance, aby je za Vás investovala? Jediné co muslim může je půjčit peníze výměnou za část budoucího zisku. Tj. musí být více méně investor. Ne že by tento systém nefungoval, ale systém s povolenými úroky funguje o dost lépe.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).