Hlavní navigace

Jak si vylepšit Internet Explorer 7

2. 7. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Prohlížeč Internet Explorer ve verzi 7 je v české lokalizované verzi na trhu již poměrně dlouho. Jednou z jeho hlavních novinek oproti předchozí verzi jsou zásuvné moduly rozšiřující jeho funkčnost. Hned po panelech (záložkách) šlo o nejlepší zprávu pro příznivce a uživatele této aplikace. Jak moduly fungují a co vše vám mohou nabídnout?

Zásuvné moduly (pluginy) rozšiřují webový prohlížeč o další funkce, jako například o panely nástrojů, animované ukazatele myši, panely s aktuálními cenami a objemy akcií nebo blokování automaticky otevíraných oken s reklamami. Drtivá většina doplňků pochází z Internetu, předinstalovaných je jich spíše minimum. Doplňky obvykle vyžadují, abyste udělili svolení, než se nainstalují do počítače. Některé však mohou být nainstalovány bez vědomí uživatele. To se může stát v případě, že je doplněk součástí jiného instalovaného programu. Některé doplňky jsou nainstalovány spolu se systémem Microsoft Windows. Internet Explorer (IE) byl posledním ze známějších prohlížečů, kdo s pluginy přišel, jeho konkurenti této výhody využívali dávno předtím.

Firefox a Opera jako vzory zásuvných modulů

Mozilla Firefox je co do možností rozšíření téměř pověstný, pluginů pro něj existují stovky a jsou co do kvality na velmi vysoké úrovni. Stejný luxus poskytují i jiné prohlížeče. Microsoft kupodivu zavedl pokročilé funkce do IE až nyní, za což si vysloužil pochvalu, které ale předcházela léta kritiky. Obhájci Linuxu by si v této souvislosti určitě rýpli do faktu, že Microsoft všeobecně přináší funkce, které jsou již jinde implementovány, dávno po tom, co mohou zaujmout. Panely v IE jsou hezké, ale v jiných prohlížečích existují mnoho let. Totéž platí pro zásuvné moduly a RSS čtečku informačních kanálů. Opera obsahuje mnoho modulů již v základní verzi, a nelze tak ani hovořit o modulech, jako spíš o vlastnostech aplikace. Mnoho dalších je jich možno doinstalovat.

Zobrazení nainstalovaných doplňků prohlížeče

  1. Klikněte na tlačítko Nástroje, vyberte podnabídku Spravovat doplňky a klikněte na příkaz Povolit nebo zakázat doplňky.
  2. V poli se seznamem Zobrazit klikněte na jednu z následujících možností:
  3. Chcete-li zobrazit úplný seznam doplňků v počítači, klikněte na možnost Doplňky použité aplikací Internet Explorer.
  4. Chcete-li zobrazit pouze ty doplňky, které byly třeba pro aktuální stránku nebo poslední zobrazenou webovou stránku, klikněte na možnost Doplňky aktuálně zavedené v aplikaci Internet Explorer.
  5. Chcete-li zobrazit doplňky, které byly předem schváleny společností Microsoft, výrobcem počítače nebo poskytovatelem služeb, klikněte na možnost Doplňky, které lze spustit bez oprávnění. Chcete-li zobrazit pouze 32bitové ovládací prvky ActiveX, klikněte na možnost Stažené ovládací prvky ActiveX (32bitové).

Standardní doplňky prohlížeče

Z důvodu ochrany uživatelů Internet Explorer vždy požádá o svolení, než poprvé spustí doplněk, čímž uživatele upozorní, pokud se web tajně pokouší spustit nebezpečný kód. Pro lepší práci s webem má však IE seznam předem schválených doplňků, které byly zkontrolovány a opatřeny digitálním podpisem. Doplňky z tohoto seznamu se spouští bez zobrazení dialogu oprávnění. Seznam doplňků může pocházet od společnosti Microsoft, výrobce počítače nebo poskytovatele služeb Internetu (pokud používáte výrobcem upravenou verzi Internet Exploreru) nebo od správce podnikové sítě.

Zobrazení všech předem schválených doplňků

  1. Klikněte na tlačítko Nástroje, vyberte podnabídku Spravovat doplňky a klikněte na příkaz Povolit nebo zakázat doplňky.
  2. V seznamu Zobrazit klikněte na možnost Doplňky, které lze spustit bez oprávnění.
  3. Zobrazí se seznam předem schválených doplňků. Když skončíte s prohlížením seznamu, klikněte na tlačítko OK.

Některé doplňky jsou digitálně podepsané, což znamená, že existuje speciálně zakódovaná značka v souboru, která umí identifikovat vydavatele. Jestliže se ve sloupci Vydavatel zobrazí upozornění (Neověřeno), doplněk není digitálně podepsaný.

Problematické doplňky a jejich eliminace

S většinou doplňků nejsou potíže, někdy však mohou vyvolat neočekávané ukončení práce prohlížeče. Může se to stát, jestliže byl doplněk vytvořen pro dřívější verzi Internet Exploreru nebo došlo k chybě programování. Potíže lze odstranit takto:

  • Doplněk zakažte. Pokud doplněk způsobuje potíže opakovaně, zakažte jej prostřednictvím Správce doplňků.
  • Nahlaste potíže s doplňkem. Po zobrazení výzvy můžete nahlásit potíže společnosti Microsoft. Hlášení je zcela anonymní a od uživatele vyžaduje pouze svolení.

Trvalé zakázání doplňku

Dříve, než zakážete doplněk prohlížeče, uvědomte si, že některé webové stránky nebo samotná aplikace Internet Explorer, se mohou po zákazu doplňku nesprávně zobrazovat. Klikněte na tlačítko Nástroje, vyberte podnabídku Spravovat doplňky a klikněte na příkaz Povolit nebo zakázat doplňky. Zobrazte všechny doplňky kliknutím na položku Doplňky použité aplikací Internet Explorer v seznamu Zobrazit. Klikněte na doplněk, který chcete zakázat, a potom klikněte na přepínač Zakázat. Opakujte předchozí krok pro každý doplněk, který chcete zakázat. Po dokončení klikněte na tlačítko OK.

Zdroje doplňků na Internetu

Výhodou doplňků je, že je možné instalovat další a další. Musíte ale počítat s tím, že nemusí všechny fungovat a že jich není zdaleka tolik jako pro konkurenční prohlížeče. Co není teď, může být časem zcela jinak. Postup pro získání a instalaci nových doplňků je následující:

  1. V aplikaci Internet Explorer klikněte na nabídku Nástroje, vyberte položku Spravovat doplňky a klikněte na položku Vyhledat další doplňky.
  2. Budete přesměrováni na web věnovaný doplňkům, bohužel prozatím je web pouze v anglické lokalizaci.
  3. Po stažení instalačního souboru na pevný disk jej spusťte. Instalace je obvykle rychlá.
  4. Pokud umožňuje doplněk další nastavení, pak jej naleznete v prohlížeči v nabídce Nástroje.

Doplňky, které určitě užijete

Na webu s doplňky, který jsme si představili výše, jsou doplňky řazeny do několika kategorií. V kategorii Home je seznam nejžádanějších položek ke stažení. Můžete si také zobrazit nejstahovanější položky nebo doplňky, které jsou zcela nové. Sekce Security obsahuje doplňky týkající se bezpečnosti prohlížení internetu a uživatelských dat. Položka Time Savers obsahuje taková vylepšení, která vám mohou ušetřit čas při surfování (ovládání IE pomocí myši, čištění mezipaměti apod.) Položka Browsers obsahuje nejrůznější pomocné lišty, rozšíření prohlížení, samostatné prohlížeče postavené na IE atd. Poslední položka je Entertainment, kde naleznete zábavné doplňky.

IE7Pro

Tento zásuvný modul přidává aplikaci IE7 mnoho nových funkcí. V zásadě jde o balík jinak samostatných modulů, které jsou sdruženy do jediného zásuvného modulu. Jednak zvětšuje možnosti práce se záložkami, dále pak obsahuje automatické vyplňování formulářů, funkci Uchop a Táhni, kontrolu zadaných slov, přepínání proxy serverů, gesta myši a umožňuje uživatelské skriptování. Mimoto obsahuje také bezpečnostní prvky blokující některé aktivní části webových stránek. Velkou předností je možnost definovat aliasy k webovým stránkám – uživatelé Opery si právě v tomto libují – místo celého webu zadáte jen jediné písmeno a stránka je načtena.

IE Developer Toolbar

Vývojářský panel v podání Microsoftu přináší řešení vývojářům webových stránek, kterak vytvářet, optimalizovat a ladit své weby. Mezi hlavní funkce patří prohlédnutí a modifikace DOM modelu, lokace a označení speciálních objektů webových stránek, dočasné zakázání nastavení IE7, zobrazení HTML class name či zobrazování syntaxe v mnoha skriptovacích jazycích.

Clear Cache Feature

Utilita dopomáhající k rychlému a pravidelnému čištění dočasných dat. Program automaticky maže všechny dočasné soubory Internetu, cookies a soubory historie. Původně byla tato utilita vyvinuta pro vývojáře webů, kterým tak zajistila za každých okolností aktuální obsah webu.

Video Downloading

Stránky sdružující videosekvence jsou mezi uživateli Internetu velmi oblíbeny, například Youtube navštěvují miliony lidí z celého světa denně. Pro stahování těchto videí do počítače slouží speciální aplikace, ale proč nemít tuto možnost přímo z prohlížeče? Video Downloading dokáže stáhnout videosekvence z Youtube, Google video, Pornotube, Grinvi apod.

BRAND24

Mouse Gestures for IE

Kdo si na gesta myši zvykne, ten je už neopustí. Jde o pohyby myši, kterým je v prohlížeči přiřazena určitá funkce. Snadno pak pouhým pohybem myši přejdete na jinou záložku nebo prohlížeč zavřete. Gesta myši velmi zrychlují a zefektivňují práci.

Nebojte se nových funkcí

Zásuvné moduly jsou velmi užitečné. Je s podivem, že je Microsoft zavedl tak pozdě. Ne že by u starších verzí IE neexistovaly, ale jejich správu nezajišťovala jednotná aplikace. Na konkurenčních prohlížečích je znát, že autoři mají se zásuvnými moduly mnohem delší praxi.

Zkusíte doplňky Internet Exploreru?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Procházka je autorem několika technických publikací a stovek odborných článků v počítačových magazínech a na webových serverech zabývající se IT oblastí.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).