Hlavní navigace

Názor k článku Jak opravdu proměnit záběr a diskuse Lupy? od Dan Lukes - Jak uz byva zvykem zde v diskusich, zamerim...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 10. 2000 12:50

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Jak uz byva zvykem zde v diskusich, zamerim se na jeden, navic jen okrajove zmineny problem a na jeho zaklade si do nekoho stouchnu (konkretne do Marka).

    ... že znalci výpočetní techniky čtou články ma Lupě málo a ještě méně píšou do konferencí Lupy
    Nemam podrobne soucasne statistiky, ale matne si pamatuji jakousi statistiku z pred par let ze ktere plynulo, ze Netscape ma co do pouzivani nat MSIE jistou prevahu pokud se podivame na "prumerneho" uzivatele, mel vsak podstatne vyraznejsi prevahu v pripade, ze se data spocitaly jen pres lidi, profesionalne se zabyvajici IT a Internetem (zduvodneni je a bylo proste - ti lide pouzivali Internet drive, nez MSIE vubec vznikl a lide jsou konzervativni, navic je v teto skupine lidi vetsi mnozstvi nonWindows uzivatelu). Je nepochybne, ze od te doby doslo k posunu, pravdepodobne k posunu ve prospech MSIE - i dnes ale bude podil Netscape u odborniku vyssi nez u prumerneho uzivatele.

    A ted se podivejte na Lupu - tu je, po poslednich zmenach designu, prakticky nemozne pomoci Netscape prohlizet. Nehodlam diskutovat na tema, zda je to spis chyba Netscape, ktery se nedokaze rozumne vyrovnavat s regulernimi HTML konstrukty a nakolik je to zpusobeno tim, ze Lupa NEMA stranky odpovidajici prislusnym HTML normam a slo by tedy Netscape omluvit, protoze po nem chceme zpracovani syntakticky nespravnych HTML stranek - je lhostejne, na ci strane je vetsi chyba. Faktem je, ze Netscape by prirozene pouzivalo stale nezanedbatelne mnozstvi ctenaru - a to, se zvlastnim ohledem na ctenare odborne, Lupa vsak takovym ctenarum klade do cesty prekazky. Nelze se tedy divit (a pozor, nerikam, ze je to hlavni nebo jedina pricina, pouze jedna z mnoha), ze odbornici se na Lupe prilis neexponuji - svuj cas dokazi ztratit i jinak, nez ucenim se ovladani prohlizece, ktery bezne nepouzivaji nebo pranim se se svym prohlizecem na jim nepratelskem serveru, ktery na ne v podstate docela obycejne kasle.

    Lupa je jiz "plne komercionalizovany" internetovy projekt, kde poslednim zableskem davnych pionyrskych dob a cisiciho nadseni je tip "Umyjte si nohy". A jednim z dusledku teto komercionalizace je to, ze vyvazenost mezi marketingovymi tlaky a "funkcnimi" tlaky je narusena ve prospech prvniho vice, nez tomu byvalo drive.Nerikam, ze je to spatne, ale je potreba videt, ze to ma sve nasledky. Uprednostnit design pred dostupnosti je politicke rozhodnuti (ktere jiste neudelal nejaky webmaster, vedeni Lupy s nim muselo prinejmensim (mozna tise) souhlasit), ktere ma sve pozitivni i negativni dopady.

    Ano, zameril jsem se na jeden konkretni a zdaleka nikoli hlavni problem, proc je slozeni diskutujicich a kvalita diskusi prave takova jaka je. Ale celek se sklada (i) z detailu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).