Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak opravdu proměnit záběr a diskuse Lupy? od Saši Srpové - S Petrem jsme na jaře přidali ještě (neméně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 10. 2000 15:30

    Saši Srpové (neregistrovaný)
    S Petrem jsme na jaře přidali ještě (neméně užitečné pro ty, co si stihli od klávesnice odskočit k oltáři) "Sluníčko svítí, jděte se pomilovat." A Marek ho furt mazal...
  • 23. 10. 2000 23:29

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Inu, Marku, pochvalit si sve je nutne, aby clovek nepropadl depresim:) Ale totalne odmitnout namety s tim, ze vsechno je OK, ale ze presto budou inspiraci, nepovazuju za uplne nejvhodnejsi.
    Vubec uz pak rict, ze "nejsi rad, ze takovy clanek vysel". Protoze media se nemaji zabyvat sama sebou. Dovol mi, abych ti rekl, ze to je obrovsky omyl (a propos - ja nejsem zamestnanec zadneho media). Prikladu, kdy se media zabyvala a zabyvaji sama sebou, je hromada. Kdyz dostavaji feedback na nadhozene otazky, mohou se vyladit na predstavy svych ctenaru a ziskat tak dalsi. Nejake "zakulisni", jinak neviditelne toky jsou taky dulezite. Ale povazovat je za jedine DOVOLENE, neni v poradku.
    A jeste jednu poznamku - ja se nedozaduju silne ruky sefredaktora "nad sebou". Asi jsi mne moc nepoznal. Co jsem sefredaktorovanim myslel, je rizeni obsahu, smeru a zaberu media. Pokud se ti zda, ze jde o zbytecnou funkci, je to tvoje vec.
    Lehce vystraznym by pro tebe mohlo byt, ze reakci na tenhle clanek o hledani cest pro vylepseni webzinove casti Lupy, je minimum. Ctenare to nezajima. Kdyby meli pocit souvztaznosti k Lupe, zcasti by me posilali do horoucich pekel i jinam, zcasti by se horlive dozadovali (aspon experimentalnich) promen. Proc tomu tak neni?
    Muzu ti za sebe slibit, ze uz zadny podnet pro cokoli, co se tyka Lupy, ode mne nevzejde. Nema to vubec zadny smysl. To jsem pred tim netusil.
    A pokud jde o ten zpropadeny Netscape - Dan Lukes ti nabidl, ze vybagruje prebytecnosti ze skriptu stranky. Ani na to nereagujes (kdyz si predstavim sebe v takove situaci, bral bych to vsemi deseti - ale hlavne bych to udelal sam). S geeky jsem se kolikrat malem popral kvuli cistote kodu stranek. Oni vzdy - a zcela opravnene - vyhrali:)
  • 23. 10. 2000 21:31

    MK (neregistrovaný)
    ... ma to DESET KILO ... Uz jsi z toho mel udelat dalsi clanek. Pokracovani eWorkshopu :-)))))

    Mimochodem, je mozne, ze pro urcitou cast komunity na LUPE je ten tip uzitecny :-)

  • 23. 10. 2000 21:11

    Marek Antoš (neregistrovaný)

    Vzhledem k tomu, že stále bojuji s jakousi ošklivou podzimní chorobou, kvůli níž už od čtvrtka trávím většinu času v posteli, dostal jsem se k tomuto článku až ve chvíli, kdy je diskuse řádně "rozjetá". Má to samozřejmě i svoje výhody, protože tím pádem mohu reagovat na řadu připomínek pohromadě. Kvůli přehlednosti se pokusím svůj příspěvek strukturovat do jednotlivých bodů.

    1. Kvalita diskusí na Lupě

      Abych pravdu řekl, ze všeho, co zaznělo, jsem nejvíce překvapen připomínkami k těmto diskusím. Jak si naši skalní čtenáři možná vzpomenou, nebyly na Lupě odjakžíva - máme je tu zhruba rok a půl. Jde sice o technicky poměrně nenáročné vylepšení, ale svým významem je, alespoň podle mého názoru, tím největším, kterého Lupa za dobu své existence doznala. Diskusí u článků si osobně velice vážím a přestože je to časově náročná legrace, sleduji je velmi pozorně. Musím se dokonce přiznat, že když jsem se nedávno po dvou týdnech vrátil z dovolené a na Lupě bylo řádově 30 nových článků, vybral jsem si nejprve pár nejzajímavějších podle titulku a anotace, následně jsem u všech článků pročetl diskuse a tam, kde se řešilo něco zajímavého, jsem si přečetl i uvozující článek.

      Je trochu hloupé chválit si věc z vlastní stáje, ale je skutečností, že diskuse na Lupě mi už takřka "na potkání" pochválila i celá řada dalších lidí. V jejich prospěch myslím jasně hovoří i srovnání s diskusemi na dalších českých serverech jako je Mobil server, Živě či Svět namodro - a to nejen po technické stránce, se kterou si, podle mého názoru, zcela bezkonkurenčně poradil Petr Tesařík, ale zejména pokud jde o obsah. Pokud něco tvoří komunitu Lupy, jsou to právě lidé, kteří přispívají do těchto diskusí.

      Srovnání se Slashdotem, které činí Láďa Zajíček, jde podle mého názoru trochu mimo. Prvním důvodem, který zde už kdosi zmínil, je mnohem širší čtenářská obec Slashdotu, jež vyplývá z prostého faktu, že je v angličtině. Druhý důvod je spojen se samotným formátem Lupy: Slashdot je jistě skvěle fungující věc a pro mne osobně je jeho mechanismus velkou inspirací, ale jeho formát je zcela odlišný než formát Lupy. Jinými slovy, Lupa je odjakživa odborný zpravodajský server, který klade hlavní důraz na články a umožňuje o nich diskutovat, zatímco Slashdot klade důraz na diskusi a některé příspěvky z nich "vypichuje" do formy jakýchsi článků. Nelze proto očekávat, že na Lupě bude taková diskuse jako na Slashdotu - a na druhou stranu nelze očekávat, a Láďa Zajíček to nakonec sám napsal ve svém článku, že na Slashdotu budou typově stejné články jako na Lupě.

    2. Větší filtrace článků, šéfredaktor se silnější rukou

      Tvrzení, že na Lupě vyjde všechno, co nám někdo pošle, je skutečně vzdálené realitě a jsem rád, že bylo v diskusi poněkud upřesněno. Obecně je však pravda, že já osobně jsem se na Lupě vždy snažil o názorovou (a částečně i tématickou) různorodost a snažil se vystříhat přílišné filtrace a čehokoliv, co by zavánělo cenzurou názorů autora. Příkladem toho, kdy se nám tenhle přístup trochu vymstil, je nepěkná letní aférka s YO.CZ, naopak pěkná debata se nedávnou odvinula od článku Daniela Dočekala o internetové žurnalistice, kdy v průběhu následujících dvou týdnů vyšlo několik dalších článků od různých internetových žurnalistů, kteří měli na věc odlišný pohled.

      Konkrétně v případě Ládi Zajíčka, který by nad sebou raději cítil pevnější ruku šéfredaktora, jde ale podle mého názoru o určité nepochopení rubriky Okénko, v rámci níž na Lupu píše - a možná je to moje chyba, že jsem její smysl jemu i našim čtenářům nedostatečně osvětlil, když jsme ji založili. Prostřednictvím Okénka na Lupu vstupují lidé z různých oblastí, obvykle jsou to kmenoví autoři jiných magazínů, kteří mají podle mých představ na Lupu vnášet trochu jiná témata, než jaká tu obvykle zaznívají. Ačkoliv jsem si to nikdy takto sám pro sebe neformuloval, moc se mi líbila slova Jiřího Donáta v jednom z jeho článků minulý týden: prostřednictvím Okénka dostává Zajíček, Zandl či Litvák "kousek Lupy" a je - samozřejmě do určité míry - jenom jejich věcí, jakým způsobem ho naplní. To, že jim nikdo příliš nehovoří do toho, o čem mají psát, je podle mého názoru účel celé věci, nikoliv nějaký zápor.

    3. Obsahové změny Lupy, kvalita vs. kvantita

      Čtenáři, kteří nás sledují už delší čas, samozřejmě museli zaznamenat určitý posun v tom, o čem se na Lupě píše. Přestože má Lupa podtitul "server o českém Internetu", zpočátku se tu psalo převážně o poskytovatelích připojení a jejich problémech, z měnší části také o internetovém obsahu. Svět se ale vyvíjí a - ruku na srdce - samotné připojení dnes není v oblasti Internetu zdaleka to nejdůležitější. Velmi přirozeně jsme proto na jedné straně na Lupě začali projevovat větší zájem o internetový obsah a reklamu na Internetu a na straně druhé jsme zase rozšířili oblast poskytovatelů připojení obecně na telekomunikace. Zcela stranou stojí Okénka.

      Osobně bych všechny změny shrnul jediným slovem, kterému už kdysi dodal mediální lesk Josef Zieleniec: rozkročení. Mou osobní snahou je udržet na Lupě původní témata (což není jednoduché, protože poskytovatelé připojení už jich dneska pro denní zpravodajství moc nenabízejí) a vedle nich se věnovat i dalším oblastem. Je samozřejmé, že to mimo jiné znamená, že zatímco dřívě měla Lupa méně čtenářů a ti četli skoro všechny články, které u nás vyšly, dnes má čtenářů podstatně více, ale vybírají si. Pokud si dokáží každý den vybrat aspoň jeden, je to pro mne uspokojivý stav. Pokud ne, je to pro důvod k zamyšlení. Alespoň při pohledu zevnitř, který může být samozřejmě trochu zaslepený, se mi však zdá, že se nám to "vyvažování" zatím docela daří - a mohli bychom na to téma diskutovat třeba konkrétně nad seznamem článků, které vyšly na Lupě minulý týden.

    4. Kvalitní autoři

      Nejdůležitější jsou pro každý server našeho formátu kvalitní autoři, což je také důvod, proč bych se rád zmínil i o nich, přestože v diskusi se o nich zatím kupodivu příliš nemluvilo. O tom, že Lupa byla dlouhou dobu z velké míry postavena na jediném autorovi (= na mně) asi nemusíme příliš diskutovat - stačí se nakonec podívat do statistik, kolik článků z celkového počtu nese moje jméno. Podobných serverů je celá řada a většina z nich prošla bolestným hledáním nové identity poté, co se původní klíčová osoba poněkud stáhla do pozadí a nechala větší prostor ostatním. Mám-li být konkrétní, po určitém období přechodu se to podařilo Patrickovi Zandlovi a Mobil serveru, naopak neúspěšný zůstává v tomto směru Ondřej Neff se svým Neviditelným psem. Ani já už na Lupě zdaleka nejsem tak aktivní, jak jsem býval ještě letos na jaře, a pokud mohu - teď coby čtenář - soudit, jiní autoři dokázali tento uvolněný prostor velmi dobře zaplnit. Osobně si velmi vážím řady autorů, kteří na Lupu píší, a skoro bych si dovolil namyšleně říci, že v tomhle ohledu nemáme příliš velkou konkurenci.

    5. Lupa, design, HTML a Netscape Navigator

      K tomuto problému jen krátce, lépe už to shrnul Adam Hauner, který je autorem původního i současného designu Lupy. Přestože NN používá řádově pod deset procent našich čtenářů (a bylo tomu tak už před změnou designu), rozhodně je nechceme nějak diskriminovat. Problém s pomalým rendrováním nás mrzí, na druhou stranu se dá obtížně odstranit bez toho, abychom kompletně zahodili náš nový kabát (který se mně osobně moc líbí) a začali na zelené louce znovu. Potíž je v tom, že se vyskytuje jen u některých uživatelů Netscapu a nelze vysledovat žádná pravidelnost - určující není ani konkrétní číslo podverze (spíš intuitivně tuším, že šlo vždy o 4.x verzi), ani operační systém, ba ani výkon počítače. Někteří uživatelé NN mají zkrátka s Lupou problém, jiní ne - a takové věci se vždycky špatně hledají. Příčina je zřejmě v množství vnořených tabulek, které - ač jsou zcela v souladu se standardem - NN v některých případech nedokáže korektně zvládnout. Ještě můžeme zkusit poslat stížnost do AOL. :-)

    6. Umyjte si nohy

      Dan Lukeš mi udělal velkou radost, že zmínil tenhle tip, který je skutečně jednou z nejstarších věcí na Lupě a pro mne osobně má už skoro sentimentální význam. Přestože na něj řada čtenářů hledí s nepochopením a čas od času mi dokonce někdo pošle mail, co si to dovolujeme a jestli nám nepřeskočilo, nemyslím si, že by z Lupy jen tak zmizel.

    Na závěr zřejmě nejdelšího příspěvku, který jsem kdy do diskuse na Lupě napsal, si ještě dovolím jednu poznámku k článku Ládi Zajíčka. Přestože mne samozřejmě zajímají názory čtenářů k dalšímu směřování Lupy a rád o tom s nimi debatuji i mailem, nejsem moc rád, že tu článek tohoto obsahu vyšel. Důvod je velmi jednoduchý: médium by se nikdy nemělo příliš zabývat samo sebou, psát o sobě. Když už se tak někdy výjimečně stane, mělo by jít o promyšlený impuls ze strany jeho vedení, které si od něj slibuje odpověď na konkrétní otázky o dalším směřování. To se v tomto případě nestalo a nebýt toho, že šlo o Okénko, do nichž skutečně autorům nikdo nemluví, asi by se na Lupě neobjevil.

    Tím ovšem nechci říci, že by některé podněty, které přinesl Láďův článek i následná diskuse, nebyly zajímavé a inspirativní. Rozhodně byly a my, kteří stojíme u pomyslného "kormidla lodi", z nich budeme vycházet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).