Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak opravit zadřený motor růstu a inovací v telekomunikacích od BlackyJack - Není životnost optického vlákna počítána na 30 let?...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 2. 2015 0:31

    BlackyJack (neregistrovaný)

    Není životnost optického vlákna počítána na 30 let? (Přičemž samotný projekt může stát víc peněz, než samotná pokládka.) Kolik investorů považuje za zajímavou investici něco, co má návratnost delší jak cca. 10 let?

    K likvidaci menších lokálních operátorů.... podobně, jako VDSL má v současnosti své technické limity (poblíž centra krajského města je to aktuálně 20/2Mbit), tak i lokální bezdrátoví poskytovatelé jsou limitováni. Pokud oni i klienti neinvestují do techniky, kde ale není garantováno, že to za měsíc nezačne v důsledku zarušení fungovat hůře... dá se ve špice běhat mezi 12 Mbit až 30 Mbit (rychlost spoje na AP).

    O mobilním připojení a velkém množství dat... tam to řeší FUP... víme, jak se v minulosti vyvíjela rychlost CDMA od úžasných cca. 300 kbit na začátku.. (číslo kdyžtak opravte).

    Nějak se mi nechce věřit, že by O2 šla budovat optické sítě ze svého i v případě likvidace lokálních ISP. Astronomicky velké investice, pomalá návratnost... Možná, když ji to zaplatí přes dotace např. EU.... ale nebude právě pak ona dotace to, co trh zakonzervuje? Takhle stále aktivní komunity, sdružení i lokální ISP budují a snaží se vylepšovat své služby, zatímco O2 rýžuje na infrastruktuře vybudované z velké části v 90. letech.

    Státní projekty jsou velké, těžko kontrolovatelné... pokud bychom tedy chtěli rozvoj optiky podpořit a vytvořit kvalitní infrastrukturu, cílil bych především na obce, jako objekty, které by se měli na budování aktivně podílet. I kdyby se někde na pár let optika hodila na sloupy, než se za X let bude měnit něco dalšího v chodníku.... (a když v té obci budete chtít udělat to samé jako lokální ISP, tak vám v tom bude bránit vyhláška o převěsech...)

  • 19. 2. 2015 9:00

    Martin P.

    -životnost optického vlákna počítána na 30 let, fajn a WAN a MAN aktivní prvky mají pořizovací cenu nula a mají stejnou životnost?
    -průměrný abonent nebude chtít platit víc než 500,- Kč měsíčně s daní
    -u aglomerace nejde počítat počet nemovitostí = počet připojení.

    Opravdu jsem pesimista v tom, že se to zaplatí s dodatcema nebo bez dotací .

    Řek bych že se ISP dostává na úroveň kam vedlejší server digizone. Kdy počet abonentů dané služby kulminuje, přelévá se mezi technologiemi, mezi firmami ale plus mís neklesá ani nestoupá. A trh nemá prostředek jak počet zákazníků nenásilně zvýšit.

  • 19. 2. 2015 9:51

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Ale má, tím co to zvýší bude internet věcí. A taky proto jsou inovace, které umožňují stabilní příjem efektivněji využít díky snížení nákladů. Kdo by si kdy pomyslel, že pc nevystačí s 640kB paměti. Otázky proč něco nejde, nemají smysl.

  • 19. 2. 2015 10:43

    krakonoš (neregistrovaný)

    Počet občanů v republice spíš klesá. A příjemcům sociálních dávek budou současné ,,chytré" telefony stačit ještě dlouho.

  • 19. 2. 2015 12:25

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Ovšem cílovou skupinou není ČR, ale cca 3 miliardy lidí kdekoliv na světě. Náklady totiž na vybudování "kosmické" infrastruktury zůstanou stejné. A na tomto byznysu se samozřejmě nebudou podílet lokální firmy, ale globální a nebudou to firmy telekomunikační, které jejich podniková kultura omezuje natolik, že nebudou schopny překročit vlastní stín.

  • 23. 2. 2015 0:06

    Trident (neregistrovaný)

    Na 20-30 let jsou odpisy a teoreticky nadhozena zivotnost ktera neni prakticky overena. Nyni jsou v provozu podmorske kabely kolem stari 35let.
    Narozdil od metalickych kabelu neni dokazany mechanismus opotrebeni vlakna samotneho a nejsou metodiky jak by se to dalo simulovat. Navic upgrade kabelu se deje tak ze se vymeni krabicky na usecich a ne kabel samotny.
    Narozdil od metalickych kabelu opticke kable nekoroduji. Spis je problem kdyz vam to xkrat prekopnou a musi se to naspojkovat. Pruser je s temi spojkami.
    No jinak i kdyby nakrasne zivotnost byla jen 30let, tak se technologie zmeni za tuto dobu natolik ze treba kabely vubec nebudou treba - quantum entanglement.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).