Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak opravit zadřený motor růstu a inovací v telekomunikacích od Pepa - Aha, takže dokud operátoři vydělávali hodně, tak to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 2. 2015 14:28

    Pepa (neregistrovaný)

    Aha, takže dokud operátoři vydělávali hodně, tak to bylo v pořádku. To že své zisky nereinvestovali, ale prožrali je také v pořádku. A protože to už teď tolik nenese, tak by je měl někdo podporovat. :-) Takhle tedy ne! Prostě budou ty své dráty a vysílače provozovat bez astronomiclých zisků, na které jsou zvyklí, to je život.

    Podle stejné logiky by měl být řezník dotován pivovary. Proč? Protože když si dám pořádný flák masa, tak dostanu chuť to zapít pivem. Takže řezník vlastně zvyšuje prodej piva a nic z toho nemá. Navrhuji speciální daň pivovarům a z toho se budou dotovat řezníci! :-D

    Síťová neutralita je zásadní, v případě jejího porušení na to doplatí ve finále všichni (a koncový zákazník to bude muset zaplatit), jen operátoři si opět chvíli budou hrabat. No opravdu nechci!!!

  • 17. 2. 2015 17:13

    BobTheBuilder

    Když VŠICHNI, TRVALE a NAPLNO otevřou kohoutky, tak to vodovodní síť neustojí, alespoň ne trvale - v menších obcích klesne hladina ve vodojemu a přítok (vodní zdroj) není dostatečný.
    Elektrická síť tohle ustojí - resp. domácnosti nemají ty odběry, které by mohly dělat potíž, ty mají ale průmyslové podniky, které jsou proto vázány odběrovými diagramy.

  • 17. 2. 2015 16:16

    Michal Krsek

    Pokud je to takova bida, proc v tom bezdratovem byznysu vlastne opratori jedou a drazi frekvence za netrivialni castky?

    Rekneme, ze takovy operator je takova distribucni spolecnost (treba elektriky nebo vody), ktera sama nic nevyrabi. Myslite, ze distribucni spolecnosti vybiraji penize od vodaren nebo od provozovatelu elektraren? Az na vyjimky nevybiraji. Dokonce jim plati "provizi" - tj. cast penez, ktere vyberou od uzivatelu.

    Berte to jen jako druhy pohled.

    Problem v CR je ten, ze mame zanedbanou pozemni infrastrukturu. GSM a jejich naslednici nejsou vhodne pro trvale, datove intenzivni pripojeni (coz je myslim jasne kazdemu, kdo videl nejake specifikace). Jenze investice do zakopani optiky jsou velke a dneska si vetsina top managementu vidi na spicku nosu za dva roky.

  • 17. 2. 2015 17:19

    Michal Krsek

    Zpět k telekomunikacím. To že např. Google je ochoten dodávat svým zákazníkům část svých služeb zdarma (protože žije z prodeje dat co o svých zákaznících zjistí) neznamená, že by měl operátor dát k dispozici svoji síť také zdarma

    Nicmene on ji zdarma nedava, vybira poplatky od spotrebitelu.

    Co se vyuziti statu tyce, v nedavne minulosti vynalozily telecomy a ISP velke usili k tomu, aby se regulace zbavily nebo ji maximalne omezily.

    Telecomum navic nikdo nebrani v tom, aby provozovaly zdroje dat (elektrarny). Ze v tom nejsou moc uspesne, neni uplne chyba Google. Ostatne muze to byt take obracene - viz projekt Google v Kansas City nebo pripravne prace na siti satelitu na LEO v rezii stejne firmy.

    Jako ja chapu, ze by bylo skvele, kdyby mohl distributor vybirat uplne ode vsech a uplne za vsechno a nejlepe premiove marze, jake byly u SMS zprav. Nicmene doba, kdy byla infrastruktura kratkodobnym zlatym dolem, jsou uz za nami.

  • 17. 2. 2015 16:13

    Petr (neregistrovaný)

    Zrovna švédský stůl má poměrně jasný FUP.
    :-D

    Co se do vás na místě vejde je OK, ale svačinu, oběd a večeři už z toho dělat nemáte

  • 17. 2. 2015 17:20

    Pepa (neregistrovaný)

    Kdo to nedokáže pochopit, jste Vy. V takové smlouvě je totiž i deklarace FUP, což má zaručit, že to nikdo nebude zneužívat. Pokud si domluvíte třeba firemní linku bez FUP, tak to jistě možné, jen za to zaplatíte poněkud jiné peníze. Já v tom problém tedy nevidím, jen to chce číst tu smlouvu a vědět co si kupuji a za jakých podmínek. Normálního člověka v domácnosti se FUP nedotkne a pokud chce doma někdo provozovat "datové servery" s vytížením 24/7, tak ať si to laskavě zaplatí!

  • 17. 2. 2015 18:13

    fd (neregistrovaný)

    Kupodivu je na vyuctovani (nejen) elektriny zvlast uveno spotrebovane medium, a zvlast jeho doprava. Protoze si kupodivu kazdy zakaznik muze vybrat, od koho tu elektrinu nakoupi. A rozvodny mu ji musi (dokonce ze zakona) dorucit.

    Distributor (v cr jsou asi 3, ale vybrat si je nikdo nemuze, protoze je to lokalitou dane faktum) si tudiz k cene elektriny nic neprirazi, protoze ani nemuze.

    Blize treba

    http://www.cenyenergie.cz/cena-elektriny-z-ceho-je-slozena/

  • 17. 2. 2015 18:47

    Pepa (neregistrovaný)

    Já třeba ve smlouvě FUP mám (ne omezení na data jak kdysi bývalo u Telecomu zvykem, to jsem nikdy neměl, tady to znamená férové využívání) a je to opatření proti zneužívání linky, ani při běžném velmi intenzivním využívání (stahování mnoha GB denně) na to není možné narazit. A ne, ISP opravdu nejsem, jsem spokojený koncový zákazník. :-D

    No a pokud něco podobného FUP ve smlouvě 99% lidí nemá (jak to můžete vědět?), tak je to proto, že těch 99% lidí nemamá, na rozdíl od Vás, problém pochopit jak to funfuje. A to 1% ostatních intelektuálně nesmělých, co si myslí, že pár stovek dostanou soukromou vyhrazenou linku a budou na ní provozovat server housing, prostě dostane výpověď a je hotovo. Smlouva musí být výhodná pro obě strany, pokud ne se zruší, jak prosté.

    Vaše argumenty jsou směšné. Dám vám jiný příklad. V hospodě jsou záchody a při běžném provozu se můžete vyčůrat bez fronty. Pokud se ale zvednou všichni najednou, tak se pochopitelně na záchod nevejdou a budou muset stát ve frontě. Obviníte potom hospodského, že tam má málo záchodů a je podvodník? Chápete tu analogii?

  • 17. 2. 2015 18:53

    adx (neregistrovaný)

    Dat neomezenku (volani data SMS) prinasi poskytovateli uspory, nemusi se o kazdem haliri uctovat a fakturovat v billingovem systemu. Samozdrejme to poskytovateli sluzby dava smysl jen tehdy, pokud zakaznik neprotoci tolik dat / minut / SMS ze na nem poskytovatel prodela. Proto jsou tam ta omezeni. Aby vas mohl zkasirovat, pokud spotrebujete vice sluzeb, nez ktere pokryva vas pausal. Je na tom neco divneho, ze nekdo nechce prodelavat na tom jste jeho zakaznik?

    Ta omezeni jsou ve smlouve a nikdo je pred nikym neutajuje.

  • 17. 2. 2015 22:13

    Michal Krsek

    Presne, a protoze cena za spotrebovane medium je nula (Google nic neuctuje), tak je vsechno OK.

    Zakaznik si skutecne muze vybrat - minimalne na strane vyrobcu obsahu.

  • 17. 2. 2015 22:31

    v.sp (neregistrovaný)

    Jenže voda/plyn/eletřina pro domácnosti se platí za spotřebu, není to flat jako u (většiny) internetového připojení. Proto nikdo nenechává naplno otevřené kohoutky, nedoplatil by se.
    Nerad bych se dočkal návratu platby za čas/data u internetu:-(

  • 18. 2. 2015 16:03

    Anonymous (neregistrovaný)

    Ale v Cesku prece reseni "Čistě organizačně a finančně" mame uz v mobilnich sitich zavedene - koupit si mohu jen tarify s omezenym limitem dat a ty maji cenu odstupnovanou podle objemu dat. Takze zadny problem.

  • 18. 2. 2015 17:52

    petr_p (neregistrovaný)

    To, co vy nazýváte patová situace, jiní nazývají optimem trhu – nabídka se sešla s poptávkou. Vaše nechuť ke stagnaci je touha po výše jmenovaném nekončeném růstu.

  • 19. 2. 2015 8:35

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Jenže to optimum nevydrží dlouho, je nestabilní a inovace systém vrací k optimu. Nejde o růst, ale o přizpůsobení měnící se realitě.

  • 17. 2. 2015 14:40

    fd (neregistrovaný)

    Zeby nejaky chudinka ublizeny ISP, kteremu utekli vsichni zakaznici? Vazeny, mnoztvi prenesenych dat je kupodivu zcela exaktne omezeno a to prenosovou rychlosti linky.

    Pokud mi ISP prodava 1Mbit/s, tak mi ve skutecnosti prodava nejakych maximalne 10GB dat denne. Pokud ja kazdy jeden den nespotrebuji onech 10GB dat, tak si ve skutecnosti preplacim za neco, co nespotrebuji. Od ISP ale v kazdem pripade ocekava, ze mi ma zaplacena data kdykoli doruci.

    A pokud ISP neni schopen takova data dorucit, tak je to zcela jednoznacne podvodnik. Pokud si objednam prepravu tisicovky palet kamionem, tak me taktez opravdu nezajima, ze dopravce, ktery si za to nechal zaplatit, nema dalsi kamion.

  • 17. 2. 2015 16:09

    fd (neregistrovaný)

    Co nedokazete pochopit na tom, ze je zcela irelevantni jak to ISP udela, podstatne je, co je napsano ve smlouve. A pokud je ve smlouve napsano, ze mi ISP doda 1Mbit, tak mi je jedno, zda prenos tech dat uskutecni telepaticky nebo zda si na to najme trpasliky.

    V kazdem pripade ale predpokladam, ze si umi prodavajici (ISP) spocitat, za kolik mi dany objem dat muze nabidnout. Pokud si totiz v obchode nakoupim 50kg brambor, tak presto, ze si odnesu trebas jenom 5kg, muzu si odnes tech 50kg, ktere jsem si koupil.

    Je mi tudiz uplne jedno jakou linkou disponuje ISP, pokud mi proda nejakou kapacitu a tim deklaruje objem dat, ocekavam, ze mi smluvne ujednanou sluzbu i (bez reci)doda.

    Mimochodem, vite co je to tzv "svedsky stul"? Muzete snist vse co zvladnete. Melo by se to zakazat a fakturovat kazde kolecko salamu zvlast.

  • 17. 2. 2015 17:04

    a. dlouhy (neregistrovaný)

    Bída to není, ale zrovna poslední aukce frekvencí se musela jednou opakovat, aby se netriviální částky staly poněkud méně netriviálními :-)

    Myslím si ze distribuční společnosti vybírají peníze od elektráren / vodáren. A to tak, ze nakupuji (elektřinu / vodu) za cenu nižší než za jakou ji prodávají zákazníkům. Tento rozdíl ceny (marže) se dá chápat jako to co jim platí elektrárna za to že provozuje distribuční síť (staví a opravuje tisíce kilometrů vedení, platí nějaký personál, ...). Platba distributorovi elektrárně není žádná provize, ale úhrada za nakoupenou elektřinu, neboť její výroba není zdarma.

    Zpět k telekomunikacím. To že např. Google je ochoten dodávat svým zákazníkům část svých služeb zdarma (protože žije z prodeje dat co o svých zákaznících zjistí) neznamená, že by měl operátor dát k dispozici svoji síť také zdarma. Buď se to dá chápat tak, že Google provozuje službu (tak ať platí za distribuci dat), nebo že zákazník chce něco od Google pak ať platí zákazník. V takové připadě je ale nejvíce fér platba per volume (za spotřebovaná data), neboť kapacita datových sítí není natolik předimenzovaná, aby utáhla datové potřeby všech poskytovatelů služeb.

    Ještě k distributorům. Distributor musí do své sítě pustit alternativního distributora. (různí alternativní prodejci energie). Pokud by např. elektrárna měla pocit, že jí distributor nevyhovuje (chce moc velkou marži), může použít jiného nebo si na to vytvořit svého. Alternativní distributor platí za použití drátů (podle množství přenesené energie + nějaké velkoobchodní paušály) a celé to reguluje stát.

    Ekvivalentem v telekomunikacích by bylo povinné vpuštění zájemců do radiové sítě stávajících operátorů za regulované ceny. Což by musel opět zorganizovat a vynutit stát, ale ať by byly ceny jakékoliv, byly by převážně podle přenesených dat.

  • 17. 2. 2015 18:23

    fd (neregistrovaný)

    Vy jste videl moji smlouvu na internet? A zjevne vsechny smlouvy vsech lidi? V 99% smluv nic jako FUP uz peknych par let neni. Proc by byt melo, kdyz spotreba dat je dana parametry linky.

    Navic vyuzivani linky neni zadne zneuzivani. Kdyz si budu z vodovodu napoustet koupaliste, je to moje vec. Smlouva mi v tom nijak nebrani. Jenom bych byl asi za pitomce a pro smich celemu okoli.

    Mimochodem, cuji zhrzeneho ISP, protoze argumenty jsou presne na urovni "prodam vam neomezene volani/sms/, ale nesmite to zneuzivat...". Pokud mam neomezeny tarif, tak muze byt pripojen 24/7. Takto mi byl prodan. A verte tomu, ze se muzu klidne prave ted podivat na vypisy cisel, kde prumerne provolano je i vice nez 12 hodin denne a to za pausaly zhruba na polovine toho, za co si ten neomezeny muzete koupit podle ceniku.

  • 17. 2. 2015 18:30

    fd (neregistrovaný)

    Pokud stav, ze vsichni budou mit trvale a naplno otevrene kouhoutky je stav, ktery zakaznici pozaduji, je na dodavateli, aby tomu sit prizpusobil.

    Pred sedmdesati lety byla domacim "standardem" jedna zarovka a firemnim parni stroj a transmise. Pak si lide zacali porizovat kuprikladu lednicky a fabriky elektricke masiny. Distributor tomu sit prizpusobil.

    Presne stejne se zkratka musi chovat ISP. A pokud se mu to nelibi, muze skoncit. Prijde jiny a pozadovanou sluzbu rad nabidne.

  • 17. 2. 2015 14:07

    a. dlouhy (neregistrovaný)

    K operátorům - vytratil se z nich kontakt s technologií. Vše co jen trochu smrdí prací je outsorcováno, mnohdy na klíč jako celek do velmi exotických destinací. Zbyl v nich akorát marketing co točí legrační videa s Pavláskem, účtárna, businessmani co stačují u dodavatelů ceny a zákazníků se naopak snaží zdražit tak aby si toho pokud možno nevšimli a byrokrati co někam zakládají tickety co možná kdysi byli technici. Kde v tomto prostředí má šanci vzniknout nějaká inovace?

    Inovace ze světa IT mají postavený obchodní model na tom že někdo zařídí IP vrstvu, po které si pak posílají z jejich pohledu zdarma a neomeze data jak chtějí. Peníze se pak vydělávají převážně tak, že takto zdarma zaslaných dat se posílá co nejvíc a sleduje se chování uživatelů a to se pak prodává (reklamky typu Google nebo FB). Operátor je nemůže zkasírovat, protože síťóvá neutralita. Což mimo jiné vede k tomu, že každé zvýšení přenosové kapacity velmi rychle vyplní nové nenažranější a hůře vymyšlené a navržené "protokoly" (různé krkolomné použití většinou textového HTTP na věci na které nebyl nikdy určený). Operátor může cenově tlačit jen na zákazníky a přes ně nepřímo na poskytovatele služby (což ne vždy funguje).

    Pokud službu (např. klasické telefonování) provozuje přímo operátor, tak je motivován k tomu, aby radiové zdroje využíval efektivně. Balancuje mezi kvalitou a tím co mu to přinese. Proto dnes není potřeba na GSM sítích lidi ekonomicky motivovat k tomu aby se nevykecávali (je možná existence flat tarifů).

    Jak z toho ven - Dle mého názoru je třeba zavést ekonomickou vazbu mezi tím kolik dat (radiových zdrojů) ta která komunikace sebere a kolik to zúčastněné stojí. Stávající stav kdy operátor může tlačit jen na koncového zákazníka (brždění, FUP, platba per volume) je slabá. To se dá zařídit několika způsoby.

    Čistě organizačně a finančně - vzdát se posvátné krávy - síťová neutralita u radiových přenosových síti. Máš datově náročné aplikace? Tak přispěj na provoz.

    Technicky - umožnit přístup do radiových sítí stávajících operátorů jiným subjektům. Chceš vysílat veselá videa s kočičkami uživatelům do mobilní sítě? Pořiď si svůj core network (např. PDSN), tady se připoj, a plať podle toho kolik toho do sítě pustíš. Technologicky jsou zařízení v telekomunikacích velmi přísně normovaná (nebo aspoň do nedávna ještě byly), takže fungovat by to mělo. To vyžaduje zejména aktivní přistup regulátora (stanovt pravidla, regulovat ceny ...). Nyní podobný model funguje např. u ADSL.

    Zavedení ekonomické vazby mezi spotřebovanými radiovými zdroji a provozovatelem služby by mohlo do oboru dostat peníze na výstabu sítí, ale hlavně by se mohlo ukázat, že třeba zase tolik přenosové kapacity není třeba, protože stejnou kvalitu lze zajisti optimalizací. Případně by se mohlo ukázat, že se nějaké služby, pokud by měly zaplatit náklady na svůj přenos, se nevyplatí provozovat.

    Pochopitelně výše navrhovaná opatření by musela podléhat regulaci (zejména cen) od státu. Aby si "inkubenti" nemohli dělat co chtějí, jak se tomu stalo např. v případě "virtuálů po česku".

  • 17. 2. 2015 14:51

    Pepa (neregistrovaný)

    Existuje něco jako sdílení linky (agregace) a pokud se používá rozumně, tak to funguje tak, že to nikdo nepozná. Ono to jinak ani nejde. Koneckonců, všechny linky jsou sdílené, nebo si myslítě, že každý operátor si tahá svůj kabel třeba pod mořem na jiný kontinent?

    Pokud někdo hodlá používat linku na max 24/7, tak to je jiná věc, může si tu svou vyhrazenou linku také koupit, ale za poněkud jiné peníze, že? u domácí linky se takové využití nepředpokládá (statistika a realita), proto ta cena může být podstatně nižší, aniž by to pro zákazníka znamenalo zhoršení parametrů.

    Silnice také nejsou dimenzovány na to, aby po nich jezili všechna auta najednou...

  • 17. 2. 2015 15:08

    adx (neregistrovaný)

    Existuje něco jako fyzika a statistika. Např. vodovodní síť není stavěna na to, aby si každý mohl svoji přípojku otevřít naplno a nechat běžet 24 hodin. Kdyby se to stalo, síť zkolabuje (nejspíš vodovod vyschne). Můžete si pak myslet že vodárny jsou podvodníci, ale to je asi tak všechno.

    Maximální kapacita vodovodní přípojky není od toho, aby jste si dělal doma niagáru, ale aby se vám vana naplnila v reálném čase.

    S Internet, je to podobné. Pokud chcete mít doma Internet radiem (což je téma článku), nemůžete chtít maximální rychlost krát 24 hodin dat denně. Na to si pořiďte optický kabel, ale počítám, že si budete muset domluvit nějaký jiný tarif než jaké jsou určeny pro bežné domácnosti.

    Pokud budete někde na ostrově, kde je 10 kamionů (omezené zdroje v radiové síti) a budete jich potřebovat 100, tak budete muset nějak přispět na jejich pořízení ať se vám to líbí nebo ne.

  • 17. 2. 2015 18:08

    a. dlouhy (neregistrovaný)

    Faktem je, že různí googlové platit nechtějí (kdo by chtěl), poplatky od uživatelů se telecomům nezdá dost, aby do sítí investovali (kdo by to dělal, když se jim zdá že z toho nekouká dost zisku), takže je zde patová situace.

    Než Google vystřelí dost balonů / družic, bude to chvíli trvat (k pokrytí země typu ČR 4G sítí je třeba cca 1000 BTS).

    Pokud nikdo ze zúčastněných nebude chtít ustoupit (lidi víc platit, Googlové platit za přenos dat nebo operátoři se spokojit s menší ziskovostí), bude muset nějak zaúřadovat stát.

    Mohl by vpustit z moci úřední alternativní zájemce za regulované ceny do radiových sítí operátorů. Googlové a spol si tim moc nepomohou, neboť by se asi platilo zejména podle přenesených dat, ale zase by mohli přinést nějakou opravdovou inovaci na téma mobilní služby na nižší vrstvě než IP (vyšší rychlost, spolehlivost, energetická nenáročnost atd..). Přeci-jenom mít neustále v telefonu vytočený modem je pitomost.

    Pak je tu jiná možnost a to že se nestane nic a stávající stagnace bude pokračovat.

  • 17. 2. 2015 18:44

    adx (neregistrovaný)

    Článek je o telekomunikacích, zejména o mobilních datech. Zde nemůže jen tak někdo přijít. I kdyby měl cca 10 miliard na počáteční investice, tak nemá frekvence. Nejsou. Vzácný zdroj. Fyzika. Větru ani dešti neporučíte.

    Dá se to chápat i obraceně. Chcete stahovat bambilion gigabitů denně? Radiová síť vám to poskytnout nemůže i když se vám zdá že teoretická maximální rychlost krát 24 hodin by se vám líbila.

    Neviditelná ruka trhu vám nabízí alternativu. Nechte si položit optický kabel. Budete spokojen. Je to drahé? Přizpůsobte se realitě a snižte požadavky.

  • 17. 2. 2015 18:45

    Jarda (neregistrovaný)

    Otázka ovšem je, jak ten Váš 1 Mb/s interpretovat. Je to rychlost mezi Vámi a místem u ISP, kam jste připojen? Nebo chcete touto rychlostí tahat data z nějaké tramtárie?
    Jinak ale uvažujte zcestně. Žádný běžný systém není postaven tak, aby uspokojil požadavky všech uživatelů naráz. Viz teorie hromadné obsluhy; už dob manuálních telefonních ústředen to funguje tak, že současně může mluvit jen část účastníků. Pro datové sítě zase existuje kvalita služeb. No a banka by zkrachovala, run se tomu říká. Atd. atd.

  • 17. 2. 2015 18:56

    Pepa (neregistrovaný)

    Ano, dodavatel se tomu přizpůsobí, ale vy to zaplatíte.
    Pokud svému ISP sdělíte, že chcete vyhrazenou neomezenou linku, jistě vám ji za příslušný obnos rád poskytne. Jen se nedivte, že to bude za "trošku jinou" cenu.

  • 18. 2. 2015 7:30

    Martin V (neregistrovaný)

    Elektrická síť to, pochopitelně, neustojí. To je jedna z věcí, s kterou nadšenci do "ekologie" a elektrických automobilů nepočítají,
    Běžná, tzv. soudobost, spustění elektrických zařízení se pohybuje kolem 0,3 z 1, pokud fabrika požaduje lepší příkon, zařídí si vlstaní trafostanici a nasmlouvá si odběrovou křivku, aby na to byl distributor připraven a firma je za nedodržení penalizována.

  • 18. 2. 2015 11:05

    Chulda (neregistrovaný)

    Nemáte pravdu - zkuste si vodou z vodovodu napustit bazén. Pokud to zkusíte doopravdy, tak se nedivte pokutě.

    Dále je dost obcí, kde mají problém s vodou a běžně se v suchých obdobích omezuje její spotřeba, např. zákazem zavlažování trávníků nebo napouštění bazénů.

    Takže představa je jedna věc, realita druhá.

  • 18. 2. 2015 11:39

    Petr (neregistrovaný)

    tak tak, nedávno jsem přihlašoval odběr, zavazoval jsem se k nepřekročení denního objemu xx m3.

  • 18. 2. 2015 12:55

    Zen (neregistrovaný)

    Z nejakeho duvodu se mi vybavuje obrazek maleho ditete uprostred hystrickeho zachvatu, kdy se vali po zemi, busi pestickami a rve "Ja ci a ci a ci a ci" ...

  • 17. 2. 2015 14:54

    a. dlouhy (neregistrovaný)

    Operátoři vydělávali hodně v dobách, kdy data co se po jejich věžích přenášely byly převážně generovány jejich vlastními službami. Nyní se po nich chce aby data generované službami třetích stran přenášeli zdarma a kasírovali si jen koncového zákazníka, pokud možno měsíčním paušálem, ideálně bez FUP.

    Stávající obchodní model operátory nemotivuje k investicím do sítí (což se děje) a provozovatele služeb k tomu aby je využívali efektivně (což se děje).

    Váš příklad s řezníkem by fungoval pokud by operátor kasíroval koncové zákazníky dle množství přenesených dat. Stejně jako se hlasové služby účtují podle času (protože je zde zhruba daná šířka pásma a tak se dá čas snadno převést na radiové zdroje). To je také alternativa. Ale pochybuji, že by se to zákazníkům líbilo. Na druhou stranu by tím zesílil tlak na efektivitu ze strany poskytovatelů služeb. Ale furt by to nepřímo.

  • 17. 2. 2015 16:15

    fd (neregistrovaný)

    Kdyby se tak stalo, tak se konstatuje, ze vodovodni sit nekdo spatne nadimenzoval, a v pripade funkcni spolecnosti si to ten nekdo poradne odnese. Co vic, ony se trubky pomerne bezne vymenuji, za vetsi prurez, pripadne se pridavaji dalsi, protoze se nejakym podivnym rizenim osudu sidla prevazne zvetsuji.

    Kdyz si doma otevru privod vody naplno, tak mi nikdo branit nebude, natoz prostestovat. A pro vasi informaci, vodovodni pripojku lze platit pausalne. A plati se mimo jine prave za to, ze z toho kohoutku ta voda potece pod definovanym tlakem, coz prozmenu celkem presne definuje maximalni prutok.

    Pokud budu na tom ostrove, tak dopravce sam a rad pobezi ty kamiony koupit, protoze v opacnem pripade si je koupim ja a dopravce krachne.

  • 18. 2. 2015 8:54

    fd (neregistrovaný)

    Jeden o voze a druhy o koze ...

    Kazdy system je postaven tak, aby uspokojil potreby vsech zakazniku. Kdyby nebyl, tak zadne zakazniky nema.

    Tady je celou dobu rec o situaci, kdy ISP prodal zakaznikum nejakou sluzbu, a pak se divi, ze ji zakaznici chteji i vyuzit. Je to presne stejne, jako kdyby banka vyhlasila, ze nabizi 50% urok, a pak se divila, ze jej lide chteji vyplatit.

  • 17. 2. 2015 22:28

    Lemming (neregistrovaný)

    Ale Google samozřejmě platí - svému poskytovateli.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).