Hlavní navigace

Názory k článku Jak přistřihnout křídla Facebooku a Googlu

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 2. 2019 16:38

    JVr

    K článku 11 asi pravda, problém je zcela jinde a je třeba spíše řešit monopolní postavení Googlu a FB popř podobných, než kvůli tomu dělat zákon, který nejen že problém nevyřeší, ale ještě způsobí problémy řadě dalších společností...

    K článku 13 bych problém spíše viděl v tom, že společnosti, které mají hajit práva autorů, místo toho, aby řešili svůj problém (tím je slabá schopnost bojovat s porušováním autorských práv), se snaží prostřednictvím zákona problém přesunout na někoho jiného. Tady je zákonná úprava na místě, protože to není zcela jejich vina, ale problém by měl být řešen jiným způsobem, než je v současnosti navrhováno. V zásadě by měli poskytovatelé obsahu ze zákona poskytnout nějaké API, které umožní společnostem, které hají práva autorů, obsah efektivně kontrolovat (ne přesouvat kontrolu na někoho jiného) - tyto splečnosti by měli nést náklad, který s touto kontrolu souvisí - jsou za to z autorských poplatků královsky financovány. Jee třeba jim umožnit tyto kontroly efektivněji provádět tak, aby byly spokojené všechny strany.

  • 12. 2. 2019 20:05

    jouda

    tak nějak. Jak si vůbec představujou, že to bude reálně fungovat? Dejte tomu provozuju web umožňující upload a někdo tam nahraje soubor, jak mám krucinál zjistit, kdo a jaká k tomu souboru má vlastně práva? Dyť to kolikrát neví ani "vlastníci" práv u známých děl, když se třeba Krteček řešil buhví jak dlouho u soudu, kdo ta práva vlastně má, ale provozovatelé webů budou muset jednoznačně rozhodovat v okamžiku kdy tam někdo něco nahraje a ještě pod hrozbou sankce. To je přece na palici.

  • 13. 2. 2019 7:02

    cojavim

    Opravdu chcete, aby "držitelé práv" měli přes api přístup ke všem uploadovaným souborům na internetu? Co je nějaké třetí straně do mého soukromého videa na youtube?

    Celkově mi to zní jako "Ti, kteří nemají co skrývat, se nemají čeho bát"

  • 12. 2. 2019 23:44

    bez přezdívky

    Microsoft byl v minulost přinucen vyjmout u defaultní instalace Windows Media Player - prý že poškozuje práva jiných subjektů. Jaksi nevidím jedinou snahou EK řešit Google a Facebook stejně drakonicky.. je potřeba rozbít tyto společnosti na menší subjekty, neboť ve své dnešní podoby jsou SILNEJSI než Německo a Francie.. podívejte se na jejich tržní kapitalizaci.. taková "moc" v soukromých rukou je velmi vážný risk.. tyto subjekty se tváří a hlavně chovají, že pro ně NEPLATI ZADNE ZAKONY.. pokuta? haha.. co to je? Dostali jsme pokutu ve výši 3 % našeho celosvětového zisku v loňském roce? No tak jo. zadarmo vám to nedáme - a pokud snad prohrajeme, tak si to užijte, vy chudáčci (EK + spol)

    TOTO NENI NADALE MOZNE! Já se odmítám smířit s myšlenkou, že jsou zde nadnárodní titáni, pro které NEPLATI ZAKON! Ať se klidně naše společnost propadne o dvacet let zpět za cenu toho, že Google bude administrativně "zničen" a jeho výsledky nebudou tak bohaté a konzistentní jako dosud.. že facebook nebude moci mít instagram, FB, Whatsapp..

    současná situace je už totálně MIMO.. a pokud EU či jiné státy nepodniknou razantní kroky vedoucí k tomu, že žádná společnost nebude moci mít více jak 500 mil uživatelů - pak nucený split, sale nebo omezení možností podnikat, tak se to bude pokaždé opakovat.. dominance např. FB v oblastí sociálních sítí je tak nesktuečná, že v této oblasti nemá prakticky kdokoliv nový možnost cokoliv inovativního představit, kde by se poučil z chyb FB.

    u sociálních sítí by mělo být nařízením nějaké nadnárodní entity stanoveno, že musí komunikovat skrze nějaký proprietární protokol / řešení a lidé z platformy X mohou bez problémů komunikovat a sdílet obsah s komunitou Y.. to by byla jedna ze zásadních věcí, které by omezily zvrácený růst typu FB.

  • 22. 2. 2019 16:41

    Enemy

    Mate dost nebezpecny nazor. To jako statum verite a firmam ne? Proc nemuze existovat firma s vetsim kapitalem nez nejaky staty? Bez googlu by jste si dneska asi ani internet v telefonu nepustil... Kdo je v tomhle pripade poskozeny? Ja jsem na tenhle clanek prisel z uvodni strany prohlizece google chrome . bez nej bych o lupe ani nevedel... Takze tenhle zakon je zase jen o tom aby se z tehle firem podojilo co nejvic penez.. Tyle staty a cela EU to jednou dopracuje tak ze se na tyhle technologie vsichni vykaslou a vratime se zpatky na stromy ac ma google monopol investuje do technologii nehorazny penize a diky tomu mame dnes vsechny ty aplikace a muzeme si cist clanky ktere nas zajimaji kdykoliv a kdekoliv... Radsi monopol a skvele sluzby nez omezit monopol a nemit nic..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).