Hlavní navigace

Názor k článku Jak se daří zábavnímu průmyslu? od Ondřej Bouda - >> V celém vlákně/diskizi motáte dohromady etiku a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 4. 2012 9:07

    Ondřej Bouda (neregistrovaný)

    >> V celém vlákně/diskizi motáte dohromady etiku a právo, přičemž spolu nemají nic společného.

    Právo vyrostlo z etiky. Právo je průběžně aktualizováno tak, aby řešilo spory/problémy v souladu s etickými hodnotami společnosti (které se průběžně mění).

    >> Zákon jasně dovoluje pořídit si kopii pro osobní potřebu. To, že po pořízení kopie chci věnovat autotorovi prostředky je čistě má dobrá vůle.

    Podívejte, mě vadí, když se někdo chová nefér. Jestliže vím, že autor chce za něco 200 Kč, tak mi přijde fér mu to buď dát, nebo jeho tvorbu ignorovat. A když už se (z jakéhokoli důvodu) rozhodnu pro nějakou nefér variantu, tak bych měl aspoň stáhnout ocas a někde v koutku se za to stydět. A ne vykřikovat, jakej je ten autor vydřiduch a jak jsem mu to nandal a že na to mám (dle zákona) právo.

    To, že je něco podle zákona, totiž neznamená, že je to tak v pořádku. Např. v devadesátých letech se tu v souladu se zákony rozkrádaly státní podniky. Příklad ze současnosti: exekutoři, kteří v souladu se zákonem účtují přemrštěné náklady.

    Právo prostě není dokonalé. Aby mi bylo správně rozuměno: nedokonalost zákonů není sama o sobě dostatečným důvodem k tomu, abychom zákony svévolně nerespektovali (porušovali). Ale je dostatečným důvodem k tomu, aby bylo jasné, že neetické jednání není možné obhajovat tím, že je legální.

    Ad poplatky: ano, jsou sporné (a nijak zvlášť je neobhajuju). V debatě o poplatcích je ale nutné říct, co bylo dřív: masové sdílení (které se nedařilo omezit), nebo poplatky? Kdo je teď na tahu?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).