Hlavní navigace

Jak se dostat ke správné přepážce? Pražský magistrát testuje interiérovou navigaci

28. 5. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Škodův palác v Praze je pokrytý beacony, díky kterým je možné navigovat ke správnému úředníkovi.

Až se příště vydáte řešit nějakou byrokratickou záležitost do Škodova paláce, kde sídlí Magistrát hlavního města Prahy, pod stropy si všimněte malých bílých zařízení. Jde o vysílače beacon, které byly nedávno umístěny v sedmi patrech celé budovy. Město je sem společně s městskou firmou Operátor ICT instalovalo v rámci aktivit takzvaného chytrého města sdružených pod značkou Smart Prague.

Škodův palác nyní prostřednictvím beaconů nabízí interiérovou (či indoor) navigaci, se kterou se můžete setkat také na některých letištích nebo v obchodních centrech. technologie se ale zatím rozhodně neprosadila tolik, jak by si řada dodavatelů přála. Praha každopádně díky zprovoznění systému v sídle úředníků patří mezi tuzemské průkopníky.

Kde je který úředník

Beacony mají nahradit tradiční šipky na podlaze nebo jinou vizuální navigaci po budově. Na rozdíl od tradičních pomůcek ale uživatel k využití navigace přes beacony potřebuje chytrý telefon se zapnutými lokalizačními funkcemi a nainstalovanou aplikací. Ta je dostupná zdarma pro přístroje s iOS i Androidem.

Po otevření aplikace se dostanete na výběr ze seznamu míst, kam se chcete dostat. Rozdělena jsou podle životních situací (kde je podatelna, kde vyřídit fotografii, kde je Lítačka a tak dále), odborů a oddělení, jednotlivých úředníků, východů z budovy a také dalších míst, jako jsou toalety, dětský koutek a zejména bufet.

Podívejte se, jak indoor navigace ve Škodově paláci vypadá:

U každého ze záznamů si lze zobrazit základní informace jako textový popis umístění, údaje o poskytovaných službách i s případnými odkazy a také otevírací hodiny. U úředníků je rovněž k dispozici telefon, funkce a e-mail.

Jakmile pak klepnete na ikonku navigace, zobrazí aplikace půdorys patra, ve kterém se nacházíte, a začne vás navigovat k vybrané lokalitě. Pokud je tato lokalita či osoba v jiném patře, nejdříve vás dovede ke schodům. Mapky všech pater si můžete ručně přepínat a jednotlivé body jsou rovněž aktivní.

Navigace je přehledná a reaguje poměrně rychle. Chytne se už u vchodu do Škodova paláce, beacon je ostatně k vidění už venku. Aplikace zobrazuje, jakým směrem jste natočení. K dispozici je také ikonka označená jako AR a slouží pro využití takzvané rozšířené reality (augmented reality). V podstatě vám nabídne pohled přes fotoaparát vašeho mobilu. K dispozici je i funkce pro navigaci pomocí bezbariérového přístupu.

Pro Operátora ICT systém vyvinula společnost Eternal, která mobilní aplikace vyvíjí i pro některé další státní zákazníky. Cena zakázky je 1 067 000 korun bez DPH a 1 291 070 korun s DPH. Měsíční podpora pak město přijde na 58 000 korun bez DPH. Podpora hardwaru (beaconů) je vyžadována jako součást dodávky po dobu účinnosti smlouvy. Město zároveň drží práva na zdrojové kódy aplikace.

BRAND24

Samotná navigační technologie pak běží na platformě Meridian. Tu vyvíjí síťová společnost Aruba Networks spadající pod Hewlett Packard Enterprise. Aruba dodává také hardwarové beacony.

Operátor ICT chce po čase provoz systému vyhodnotit a následně se rozhodnout, zda ho nasadí také v dalších pražských veřejných budovách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).